Avrupa Gezi Yazıları İzmir Türkiye

Şirince, Şirin Bir Köy

Evlerinin mimari yapısı, evlerde üretilen meyve şarapları ve sunduğu yaşam tarzı ile görülmesi gereken bir yer Şirince,

Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı ve Selçuk’a 8 km. mesafede tarihi mimarisi korunmayı başarılmış turistik bir köy.
Şirince’ye İzmir üzerinden Aydın otoyolundan Selçuk’a giderek ulaşmak mümkün.. Araba ile Selçuk’un girişindeki benzin istasyonunun yanından giden dönemeçli bir yol sonunda gidiliyor. Selçuk’un merkezinden ayrıca dolmuşlar da var.

Şirince’de Neler Yapılır?

Şirince büyüklük bakımından sıradan bir köyden biraz daha hallice ama yine de küçük bir yer. Yürüyerek baştan başa en fazla 25-30 dk. da köy gezilebiliyor. Ancak sıradan bir yürüyüşle yarım saat sürecek bu gezi, ilgi alanlarına bağlı olarak bir kaç gün dahi sürebilir.

Şirince Evleri;

Turistlerin belki de Şirince’ye gelmesini sağlayan en önemli etken, Şirince’nin kendine has mimarisi ile yapılmış balkonsuz beyaz evleri. Mimari özellik taşıyan Evlerin hemen hemen tamamı Şirince’de daha önce yaşayan Rum Halkının mirası olarak köye kalmış ve genelde 100-150 yıllık.

 





Şirince’de Gezmek

Daha önce de söylediğimiz üzere; Şirince’nin içini yürüyerek gezebilirsiniz. Zaten merkezdeki belli noktalara araç girişi mümkün değil.

Kendinizi taşlardan yapılmış sokak aralarına atarak modern köy hayatını içinize çekebilirsiniz.

Ancak ayakkabınızın sağlam ve rahat olmasına dikkat edin, taşlar ve yokuşlar yürümeyi zorlaştırıyor.
Ayrıca sokaklarda gezerken köy halkının hemen hemen tamamının turizm ticaretine ayak uydurduğunu ve başta el işi örtüler, kurutulmuş sebzeler ve sabun ile faydalı otları size ısrarla satmaya çalıştığını üzülerek göreceksiniz.  İnsanların bıktırırcasına ısrar ettikleri bu satış tarzından bir an önce vazgeçmeleri gerekir. Bu tarzı tasvip etmediğimiz için fotoğraflarını çekmeyi uygun görmedik.

Ayrıca Şirince’nin içinde iki kilise var. Yukarı tarafta kalan kilisenin içinde bir şarap mahzeni ve şarap içebileceğiniz yerler bulunmaktadır. Ayrıca buradaki şaraplardan bazılarının Avrupa’da bile benzerleri yokmuş

Şirince’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Şirince burada yetişen otlarıyla yapılmış mezeleri ile ünlüdür. Sonra da keşkek, efe kebap, çöp kebab, Kabakçiçeği Dolması, çökertme ya da saç kavurma en çok tercih edilen yemekler arasındadır.
Şirince’de ise içilecek tek alkollü içecek yöreye özel meyve şaraplarıdır. Kavunlusundan çileklisine o kadar çok çeşit şarap vardır ki, hepsini tatmaya vaktiniz yetmez.
isterseniz böyle bir evde kafe niyetine oturup keyifle bir şeyler içebilir,
veya şömine başında sıcak şarabınızı yudumlayabilirsiniz
veya açıkhavada karşı gözleme yiyebilirsiniz
Eğer akşam yemeğine kalmaya niyetiniz varsa köyde bir kaç alternatifiniz olacaktır. Diğerlerini deneme fırsatımız olamadı ancak bizim akşam için tercih ettiğimiz Artemis Restoran, gerek binası ve atmosferi gerekse de yemekleri ile tercih edilebilir bir yerdir.
Şirince’de Nerede Kalınır?
Şirince’de kalmak illaki gerekli mi? Eğer köyün ortamına daha yaklaşmak isitiyorsanız veya şehrin gürültüsünden kirliliğinden kısa da olsa uzaklaşmak istiyorsanız bence muhakkak Şirince’de geceleme yapın.
Şirince’de kalmak için iki alternatifiniz vardır. Ya eski rum evlerinin tamamen size tahsis edildiği konaklarda kalmak veya bu konakların odalarının birer birer kiralandığı pansiyonlarda.  Konaklarda kalmak için en az 15 gün 1 ay önceden rezervasyon yaptırmanız, odalar için de en az 3 gün önceden yerinizi ayırtmanız lazım

Şirince’de kalınacak pek çok bu şekilde turistik yer vardır. Hepsinin detaylarına Internetten ulaşabilirsiniz. Biz Şirince Evlerinde Konakta yer bulamadığımız için pansiyonda kalmıştık.
Pansiyon temiz, ilgi çok iyi ve ortam otantik idi. 
Pansiyonda her biri farklı isimde ve özellikte 5’e yakın oda var. Biz manzaralı olması sebebi ile Gelin Odasını seçmiştik. Ancak şömine isteyenler Taşra Odasını tercih edebilirler.
Pansiyonda ayrıca size mükellef bir sabah kahvaltısı da sunuyorlar. Ancak kahvaltı için akşamdan saat vermeniz gerek. Çünkü kahvaltı için bir odalık yer olduğundan herkes sıra ile yiyor. Ama buna da değiyor.

Sonuç olarak Şirince, eski adı olan Çirkince’nin tam tersine gezilip görülesi şirin bir yer. Bölgeye yakınsanız veya yolunuz yakınlarından geçiyorsa mutlaka uğramanızı ve mümkünse kalmanızı  tavsiye ederiz.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

3 Yorum

  1. Otopark parası vermeden arabanızı park edecek yer bulamanın mümkün olmadığı, köyün her sokağının her köşesinin otopark olduğu, köylülerin ellerinde biletler ve kollarında görevli kollukları ile sokak sokak fink attığı ŞİRİNCE KÖY… O zaman aracımı köy dışına park edip biraz yürürüm düşüncesinde olanları da güzel süprizler beklemekte!! Park yasağı olduğunu belirten levhalar var köye yürüyüş mesafesinde olan ve park etmeye uygun her yerde.. Trafik cezası!!!!! Yani daha arabadan inmeden turizmi adam kazıklamak olarak gören yurdum insanının zihniyeti ile karşı karşıya kalıyorsunuz.. Dünyada arabanızı koyacak ücretsiz yer bulamayıp park parası vereceğiniz tek köy ŞİRİNCE KÖY. Köyde bulunan cafeden, restoranta, dondurmacıdan, hediyelik eşyacıya, şarap satıcılardan takıcılara kadar dükkanların hepsinde fiyatlar, insana " adam kazıklamanında bir adabı var " dedirtecek cinsten!!! Bütün bu olumsuzlukları bir yana bıraksak, gidilip görülmeye değer bir köy mü? Emin olun ki Ege'de 100lerce daha güzel köy var.. Şirince'nin tek fark, köydeki uydu antenlerinin gizlenmiş olması ve sizi her yerde olan bu görüntü kirliliğinden bir nebze uzaklaştırması!!!

  2. İzmir, Kemeraltı’ndaki birkaç tane sokağın buradaki dağlık alana taşınmış hali. Satılan ürünlerin çoğu şehir merkezinden gelen fabrikasyon ürünler. Dünya üzerinde otopark ücreti vereceğiniz sayılı köylerden birisi. Yürüyüp yorulunca oturabileceğiniz gölgelik bir ağaç ve kanepe bile yok, mecburen kafelere oturup para harcamak zorunda kalacağınız bir ortam. Sonuç olarak girdikten sonra her tarafta gel para harca imajı veren bir ortam, köy ile alakası yok.

  3. İsmi şirince köyü değil şirince ticarethanesi olmalıymış köyün halki bile gelen misafirlere para gozuyle bakıyor ayrica birçok dükkanın önünde meşhur dut serbeti yazıları yazılmış lakin ortada birtek dut ağacı göremedim cok ilginç satıcı kadının burda dut yok dışardan getiriyoruz demesidaha ilginç kesinlikle tavsiye etmem

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *