Avrupa Barcelona Gezi Yazıları İspanya

Salvador Dali için Barcelona'dan Figueres'e (Barcelona Gezilecek Yerler)

Barcelona’ya gittiğimizde Salvador Dali’nin doğduğu ve müzesinin bulunduğu Figueres Kasabası’na gidelim mi gitmeyelim mi diye çok düşünmüştük. İnternette biraz Figueres’e nasıl gidilir ? Dali Müzesi nerededir ? diye araştırdık.

Aslında Figueres’in Barcelona’ya çok da uzak olmadığını görünce hadi gidelim ! dedik

Barcelona’dan Figueres’e Nasıl Gidilir ?

Figueres’e gidebilmek için Barcelona’daki acentalardan satın alabileceğiniz Girona-Figueres turlarından birini alabilirdik. Ancak Girona’nın çok da güzel bir yer olmadığı sadece kasaba meydanında bir kaç Roma eseri olduğunu görünce bu turlara o kadar para vermenin gerekli olmadığını asıl hedefimizin Figueres ve Dali olduğuna karar verip turları pas geçtik.

Figueres’e gidebilmek için öncelikle RENFE trenlerine ulaşabilmek gerekli. Bizim otelimiz Passeig de Gracia caddesinde olduğu için Passeig de Gracia caddesinde bulunan RENFE istasyonuna ulaşmak bizim için kolay oldu. Passeig de Gracia caddesindeki RENFE istasyonuna ulaşabilmek için  yeşil L3 metrosunun Passeig de Gracia istasyonunda inip metro istasyonundan çıkan Sarı Renkli çizgiyi takip etmek gerek. Bizim orada olduğumuz olduğumuz sürede istasyon bakımda olduğu için sarı çizgi önce dışarı çıkıyor sonra yeniden yer altına giriyor. Ancak inşaat bittiğinde hiç yer üstüne çıkmaya gerek olmadan tren istasyonuna gidilebilecek.

Figueres’e gitmek için PORTBOU yönüne giden trene binmemiz gerekiyor. Bir gün önceden tren istasyonundan aldığımız tarifeye bakarak sabahın erken saatlerinde istasyona geldik. Ancak elimizdeki tarifeye uygun tren yoktu. Biz de tahminen bir trene bindik ancak o tren de tam ters yöne gidiyormuş. Tekrar trene bindik ve aynı yöne geldik. Bu arada istasyonda İngilizce bilen görevlilerin olmaması bizi baya bi zorladı.

Sonunda anladık ki bize istasyondan verilen tarife yanlış çıktı. Internetteki tarife doğru çıktı. Bunu da İspanyol umursamazlığına verdik. Yalnız Internette RENFE’nin sitesinden tren saatlerini bulmak çok da kolay değil. Figueres’e giden trenleri buradan bulduk.

Dali Müzesi Nerede ?

Figueres, Ünlü sürrealist ressam Salvador Dali’nin doğduğu yer. Burada Salvador Dali’nin tasarladığı ve şu anda müze olarak kullanılan tiyatro binası var. Bu bina dünyanın en büyük sürrealist objesi olarak kabul ediliyor.

Tren istasyonunda indikten sonra Google Maps’in yardımı ile müzeye doğru yürümeye başladık. İstasyon’dan 15 dk’lık bir yürüyüşün ardından müzeye vardık. Bu arada şehir meydanında bulunan bir cafede sandviclerimizi yedik. Google Maps olmadan müzeyi bulmak biraz zor. Benim tavsiyem eğer online olarak haritaya bağlanma şansınız yoksa rotayı önceden mutlaka çalışın.

Daha Büyük Görüntüle

Şehirde Dali’nin müzesi dışında çok bir şey yok. Olanları da zaten tren istasyonundan müzeye doğru yapacağınız 15 dk’lık kısa yürüyüşte görebiliyorsunuz. Bu nedenle müzede bekleyeceğimiz sırayı da düşünüp vakit kaybetmeden müzeye gitmeye karar verdik.

İyi ki de hemen gitmişiz. Gerçekten de müzenin önündeki kuyruk yüzlerce metreyi buluyordu. Hava da çok sıcaktı ve gölge yer bulmak da zordu. Ancak iki saatlik bir tren yolculuğunun ardından vazgeçecek değildik. Beklemeye başladık. Bu arada ben de ınternete girip online bilet olanaklarını araştırdım. https://www.salvador-dali.org/serveis/en_entrades.html adresinden bilet almak mümkünmüş. Ancak yoğun sezonda kısıtlı kontejan sebebi ile biletleri en az 1 ay öncesinden almak gerekli. Yoksa bizim gibi 1 saatten fazla sıra beklersiniz.

Müze binası aslında Dali’nin Tiyatrosu. Dünyanın en büyük sürrealist objesi olarak bizzat Dali’nin kendisinin tasarladığı bu binaı dışarıdan seyretmek bile büyük bir keyif. Binanın çatısında bulunan yumurtalar Dali için çok önemli.

Binanın hemen girişinde bulunan heykel ile bir düşte mi yoksa gerçek hayatta mı olduğunuzu sorgulamaya başlıyorsunuz.

Binanın içine girince de bu ruh hali pek değişmiyor. Sizi ilk olarak karşılayan Dali’nin sürrealist Yorumu ile bir Artemis heykeli. Heykeli pek fazla anlatmaya gerek yok Her şey ortada zaten.  :))  Artemis’in üstünde durduğu araba ise Dali’nin zamanında kullandığı bir arabaymış.

Müzenin giriş katında sürrealist sanatın en nadide örnekleri ile karşılaştık. Dali’nin otoportresi ile Picasso’nun portreleri ise görülmeye değer eserler. Bunun haricinde bir de sanatçının büyük aşkı Gala’ya ithaf ettiği bir mücevher koleksiyonu var.

Giriş katının büyük holüne çıktığınızda ise karşıda şaşırtmacalı bir resim var. İlk bakışta Sanatçının eşinin arkadan nü olarak gözüken bir resmini görüyorken dikkatlice bakıldığında aslında bunun Abraham Lincoln’ün bir portresi olduğunu görüyorsunuz.

Daha da ilginci ise fotoğraf makinesinin kadrajından baktığınızda resim Abraham Lincoln, çıplak gözle baktığınızda ise Gala. Salvador Dali’nin dehasına şapka çıkarmamak mümkün değil.

Üst katlara doğru çıktığımızda Salvador Dali’nin ünlü eserleri özellikle Gala’nın portreleri, Salvador Dali’nin aynaya bakarak çizdiği kendi resimleri vs tek tek inceliyoruz.

Yine şaşırtmaca olan yerlerden birisi de kocaman bir odanın içindeki dudak figürü. Bu odaya çıplak gözle bakıldığında sadece dudak gözükürken platforma çıkıp camdan baktığınızda bir yüz görünüyor.

En üst katta bulunan salonun tavanında ise Salvador Dali ile Gala’nın ayakları altında eziliyormuş hissi hissettik.

Bu arada hemen belirteyim. Müze çok küçük. Merdivenler çok dar ve asansör yok. Yani buraya çocuk arabası ile gelmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Yanınızda mutlaka kangru gibi bir şeyler olsun yoksa çok eziyet çekersiniz. Engelliler için ise maalesef burayı gezmenin pek bir yolu yok.

Müzede Dali’nin tüm eserleri yok. Özellikle Belleğin Israrı- Eriyen Saatler tablosunun olmaması ve bunun yerine halı üzerine çizilmiş bir reprodüksiyonun sunulması bizi hayal kırıklığına uğratmıştı. Kısmet New York’ta bulunan Dali Müzesineymiş artık

Ancak olsun. akşam Barcelona’ya dönerken birer Dali hayranı olduğumuz için iyi ki gelmişiz ve iyi ki burayı görmüşüz dedik. Yani eğer Dali severseniz bir gününüzü buraya harcamaya değer.

Not: Daha fazla vakti bulunanlar Figueres’in yakınlarında bulunan Dali’nin doğduğu köyü ve evi de ziyaret edebilirler. Ancak mesafe 40-45 km civarında

Bu yazıları da elimle seçtim, Belki İlginizi Çekebilir.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

2 Yorum

  1. Salvador Dali’nin bir resmini kitabıma kapak yapabilir miyim?
    Telif hakkı ödemem gerek mi?
    Ne kadar?

    saygılar, na.

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *