Avrupa Çek Cumhuriyeti Cesky Krumlov Gezi Yazıları Slider

Cesky Krumlov- Prag'ın Küçük Kardeşi

 



Bugün  Bohemya Bölgesi’nin (Çek Cumhuriyeti) güneyinde kalan güzeller güzeli Cesky Krumlov’u anlatmak istiyorum. Cesky Krumlov çok büyük değil içinde gezilecek fazla bir yer de yapılacak fazla etkinlik de yok. Ancak muhteşem manzaralar sunan bahçeleri ile iyi korunmuş kalesi ve UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası ilan edilen tarihi şehir merkezi ile iyiki görmüşüm dediğim bir yer. 



1- Cesky Krumlov’a Nasıl Gidilir

Bohemya’nın incisi olarak da adlandırılan Cesky Krumlov, Prag’a 180 Km uzakta ve Avusturya sınırına yakın bir yerde. Bu sebeple Avusturya’nın kuzeyine gidenler için de yakın bir yer. 

Biz Prag’dan tur ile gezmiştik. Belki en kolayı bu ama turlara sıcak bakmadığım için bir daha tur yerine bağımsız olarak gitmek isterim.

Prag’dan karayolu ile Bohemya otobüsüne binerek gidiliyor. Yolculuk 3-4 saat sürüyor. Çünkü arada başka güzel kasabalara da uğruyor. Ancak Cuma ve Pazar günleri otobüse binerken dikkatli olmak gerek çünkü biletler numaralı değil önce gelen oturur kalan ayakta gider prensibi işliyor. Şehrin içinde otobüslerin durduğu iki durak var. Birincisi Kale, diğeri ise şehir merkezi. Benim tavsiyem sadece gezmeye geldiyseniz ve elinizde bavul vs yoksa Kale’de inip kaleden şehre doğru yokuş aşağıya yürümeniz yönünde olur.. 

Bu riski almak istemeyenler  ShuttleCeskyKrumlov.com [3]Ckshuttle.cz [4]Budweis-shuttle.cz [5]Shuttle Bohemia [6] andshuttlebus.cz gibi firmaların Shuttle otobüslerini kullanabilir 

Ayrıca Prag’dan Hlavní Nádraží istasyonundan her iki saatte bir kalkan tren de mevcut. Ancak arada České Budějovice. istasyonunda aktarma yapılması gerektiği için ve istasyonlarda kullanılan Slavca’ya da pek aşina olmadığımız için tren yolunu önermeyeceğim. 

Cesky Krumlov aynı zamanda Viyana ve Salzburg’dan da üç saat, Münih’ten ise 4 saatlik bir uzaklıkta. Bu yüzden Cesky Krumlov’a yalnızca Prag gezisine gidenlerin değil Avusturya ve Almanya turuna çıkanların da kolaylıkla ulaşabilmesi mümkün. 


2- Cesky Krumlov’da Nereler Gezilir ?

Cesky Krumlov’da gezilecek yerleri Kale ve Şehir Merkezi olarak ikiye ayırabiliriz.

– Cesky Krumlov Kalesi

Eğer otobüsten Kale durağında indiyseniz Bohemya’nın en büyük ikinci kalesinden gezmeye başlayabiliriz.


Bohemya’nın güçlü ailelerinden Schwarzenberg ailesine ait olan kalelerden birisi olan bu kale uzun yıllar boyunca aileye hizmet etmiş şu anda da müze olarak kullanılıyor. 


Vltava Nehrinin sarmaladığı şirin kasabaya yukarıdan hakim konumda bakan kaleye giriş için cüzi bir ücret ödenmesi gerekli. Nisan ile Ekim ayları arasında Kalenin içinde düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Bu ayların haricinde gittiyseniz de kalenin etrafında ve bahçesinde gezebilirsiniz.



Biz doğru ayda gitmediğimiz için müzeyi gezemedik ancak kalenin bahçesi özellikle sonbaharda ayrı bir dünya. Sonbaharın tüm renklerini barındıran bu bahçeler aynı zamanda ailenin gücünü ve zenginliğinin de ne boyutta olduğunu gösteriyor. 




Internette yaptığım araştırmada ailenin yaşayan üyelerinden 75 yaşındaki Prens Schwarzenberg’in halen daha Çek Cumhuriyeti Politikasının içinde yer aldığını gördüm. 

– Cesky Krumlov Tarihi Merkezi

Tarihi merkez UNESCO’nun koruması altında. Hiç bozulmamış bir ortaçağ şehrinin sokaklarında yürüyorken kendimi adeta bir film setinde hissettim. 

Evlerin küçüklüğü ve şirinliği, sokakların taşlardan yapılma dokusu kasabanın ufaklığı hep birlikte beni başka bir dünyaya götürdü. 



Şehir Meydanı, St Vitus Kilisesi ve Sanat Merkezi görülecek güzel yerler arasında. 



Yine Cesky Krumlov’u saran Vltava nehrinin kıyısından yürüdüğümüzde şehrin nefes kesici manzaralarını hayretler içinde seyrettik.



3- Cesky Krumlov’da Nerede Kalınır ?

Cesky Krumlov bence 1 günde gezilecek bir yer. Ancak burayı çok sevip de kalmak isteyenler tarihi merkeze yakın geceliği iki kişi 150-200 TL arasında kalacak pansiyonlar bulabilir. Kasabada otele rastlamadım.

Ben kalmasam da; yaptığım araştırma sonucunda Pension Antoni, Penzion Gardena ve Pension Rozmaryna kalınabilecek güzel alternatifler olarak gözüküyor.

Çek Cumhuriyeti İle İlgili Diğer Yazılar

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *