Atina Avrupa Gezi Yazıları Slider Yunanistan

Atina'da Gezilecek Yerler- Akropolis

TRT’nin tek kanallı olduğu yıllardı. TRT’nin haber bültenine Atina’dan bağlanan muhabirin arkasında Akropolis’in gece ışıklandırılmış bir resmi olur ve ben de hep burayı merak ederdim. Bir gün buraya gideceğim ve göreceğim derdim. Bu nedenle Atina’da gezilecek yerleri anlatmaya öncelikle Akropolis’ten başlamak istiyorum.

Atina’nın göz bebeği olan Akropolis, her yıl onbinlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Antik Yunan Medeniyeti’nin başkenti olan Atina’da görülecek yerler listesinin zirvesinde yer alan bu kutsal topraklara  nasıl gidilebileceğini, burada nelerin görülebileceğini ve dikkat edilmesi gereken yerleri bu yazımda paylaşmak istedim.

1- Akropolis’e Nasıl Gidilir ?

Atina; İstanbul ve Roma gibi tepelerin üzerine kurulmuş bir şehir. Ancak Akropolis, gösterişi sayesinde tüm Atina’da görülebilen bir yapı. Atina’nın şehir merkezi olarak adlandırılabilecek Syntagma Meydanı’na 10 dk’lık yürüme mesafesinde.

Ayrıca Atina’da gezi yapan Hop on/off otobüsleri ile Happy Train’lerin hepsinin Acropolis’te durakları var. Yine Kırmızı Hattı Kullanan Metro’nun da Akropolis durağı var.

Biz Akropolis’e Sytagma’dan yürüyerek gitmeyi ve dönüşte de yürüyerek inip Önce müzeyi gezmeyi sonra da hemen müzenin önündeki Plaka bölgesine dalarak günü tamamlamayı tercih ettik.

Akropolis’in iki girişi var. Birincisi Propylaea’nın bulunduğu ana giriş diğer ise Dionysos tiyatrosunun bulunduğu Güney Yamaç kapısı. Biz her iki seferinde de Güney Yamacı (Southern Slope) tercih ettik. Genelde tur otobüsleri ile gelenler ve fazla bilmeyenler ana girişi kullandıkları için sıra oluyormuş. Ancak Güney Yamaçtan girdiğimizde Ağustos ayında dahi fazla sıra beklemeden içeri girebilmiştik.

2- Akropoliste Neler Var ?


Akropolis, Antik Yunan Medeniyeti’nin inandığı tanrıları için inşa etmiş oldukları tapınakların bulunduğu dönemi için kutsal sayılan bir bölge. Zaten bir başka adı da Sacred Rock (Kutsal Kaya)

  • Parthenon

Akropolis’in içindeki en büyük ve gösterişli tapınak şehrin koruyucu tanrıçası olarak kabul edilen Athena adına yapılmış Parthenon tapınağı.

Parthenon tapınağı Atina şehrinin zirvede olduğu bir zamanda ve dönemin şartlarına göre çok kısa sayılabilecek sürede 6 yılda inşa edilmiş. Günümüzde yalnızca bazı sütunları ayakta kalmayı başarabilmiş

Yapıldığı dönem itibari ile görkemli sütunlarının içinde Athena’nın dev bir heykeli ve çatısının ön ve arka cephelerinde Athena’nın doğumu, Athena ile Poseidon’un yarışmasını anlatan heykeller ile çevreleyen şeritte ise çeşitli savaşların hikayesi anlatılmış.

İlk olarak yangınla zarar görmüş, daha sonra Hristiyanların hışmına uğrayarak Kiliseye çevrilmiş, Osmanlı Döneminde Cami olarak kullanılmış, Osmanlı Venedik savaşı sırasında cephanelik olarak kullanılırken bombalanarak en büyük yarayı almış. 1800’lerde ise Anadolu’yu da yağmalayan İngilizler tarafından yağmalanarak bugüne kadar gelmeyi başarmış.

Parthenon’un tarihine kısaca göz atmak isterseniz videoyu izleyebilirsiniz.

İnşası 10 yıl gibi bir sürede tamamlanan Parthenon’un restorasyon çalışmaları ise 1975 yılından bu yana devam ediyormuş. Yunanlılar 2500 yıl önce 10 yılda bitirdikleri Tapınağı 40 yıldır restore edememişler. Avrupa Birliği sağolsun herhalde.

  • Erechteion 

Atina’nın mitolojik kralları Erectheus ve Cecrops için yapılan Erechteion Tapınağı aslında Akropolis’in en kutsal bölgesinde bulunuyor.

Hikayaye göre Atina şehrinin koruyucu tanrısı olmak için Athena ve Poseidon arasında bir yarış düzenlenir. Hangisinin vereceği hediye daha yararlı olacaksa şehrin tanrısı o olacaktı.

İlk olarak Poseidon elindeki 3 başlı mızrağı yere vurur ve bir çeşme ortaya çıkar. önce herkes sevinir ancak Denizlerin Tanrısı Poseidon’un çeşmesi tuzlanır ve pek bir işe yaramaz. Sıra Athena’ya gelmiştir. Athena da elindeki mızrağı yere vurur ve ortaya bir zeytin ağacı çıkar. Dünyadaki barışı ve refahı temsil eden bu zeytin ağacı halk tarafından benimseniz ve Athena şehrin tanrısı ilan edilir.

İşte bu yarışmanın yapıldığı yer Erechteion tapınağının bulunduğu yerdir. Athena’nın yarattığı zeytin ağacını temsilen aynı yerde sürekli olarak bir zeytin ağacı bulunuyor.

  • Propylaea’

Propylaea aslında Akropolis’in giriş kapısı. Şimdilerde pek fazla bir şey kalmamış. Ancak Berlin’de bulunan Brandenburg Kapısı birebir kopyası olarak tasarlanmış.

  •  Nike Tapınağı

Zafer Tanrısı Nike’ye adanan bu tapınak Atina’lıların Pers’lilere karşı kazandıkları bir savaştan sonra yapılmış. Aslında ufak bir tapınak ve günümüze çok da fazla bir kısmı kalamamış. Ancak güzel bir restorasyon ile günümüze gelebilmiş.

  • Dionysus Tiyatrosu

Güney yamaçta bulunan bu tiyatro 18.yy’da ortaya çıkartılmış. Atina Agorası’ndaki Dionysos şenlikleri sırasında kullanılıyormuş

  • Odeon of Herodos Atticus

Akropolis’in en büyük tiyatrosu. Günümüze kadar ulaşmayı başarmış Güney Yamaçta yer alan bu tiyatro Odeon teriminin de atası.

Sonuçta Atina’ya giden herkesin ister tarihle ister mitoloji ile ilgisi olsun veya en azından merak etsin, Akropolis’i mutlaka bir defa ziyaret etmesinde fayda var.

Ancak Akropolis’e tek başınıza giderseniz sadece eski yapıları ve taşları ve güzel Atina manzarasını seyreder geri dönersiniz. Benim tavsiyem Atina’dan rezervasyon yaptırabileceğiniz http://www.athenswalkingtours.gr/The-Acropolis-Tour-And-City-Tour gibi Yürüyüş turları ile rehber eşlinde gezmeniz ve yapıları tarihi ve mitolojik öyküleri ile dinlemenizdir.

Akropolisten çıkarılan tüm antik eşyalar ile heykeller hemen girişinde yer alan Akropolis müzesinde sergileniyor. Akropolis Müzesi o kadar güzel bir müze ki mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yer. Bu sebeple müze ilgili ayrıca bir yazı yazacağım.

İlgili Yazıları Kendi Ellerimle Seçtim

* Atina Akropolis Müzesi ve Diğer Ünlü Müzeler

* Atina’da Nerede Kalınır ?

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir Yorum

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *