Avrupa Avusturya Gezi Yazıları Slider Viyana

Viyana'da Üç Günde Gezilecek Yerler

i-love-vienna

Viyana gezimiz aslında biraz da piyangodan çıktı. Ocak ayı içinde uzun süredir (4 ay:) geziye çıkamamanın verdiği bir heyecan ile İzmir’den direk uçak ile gidilecek yerleri ararken buldum Viyana’yı. Sun Express’in uçağı Cuma günü İzmir’den kalkıyor ve Pazartesi Öğleden sonra İzmir’e dönüyordu. İşte aradığımız fırsat bu fırsat dedik ve böylece kendimize uzun bir haftasonu ayarlamış olduk.

Viyana’da üç gün gezilecek ve görülecek yerler için aslında yeterli bir süre. Biz üç gün içerisinde gezilecek ve görülecek yerlerin tümünü gezdik hatta bazılarına çift dikiş attık.

Viyana’da gezilecek yerlerin planını şu şekilde yapmıştık:

1. Gün Viyana Eski Şehir Merkezi, Stephan Katedrali ve Kartner Strabbe

İlk gün uçak yolculuğunun da yapmış olduğu yorgunluğu dikkate alarak fazla uzun sürmeyecek bir plan hazırladım. Bu plana göre;

viyana-stephan-katedrali-stepahansdom

1- Aziz Stephan Katedrali : Katedrale giriş bedava ancak içeride ayin varsa fazla ileriye gidemiyorsunuz. Fakat vitraylarının renkli olması sebebi ile içeriye güneş ışından yansıyan renk cümbüşünü mutlaka görmek lazım.

viyana-graben-caddesi

2- Graben Caddesi ve Kohlmarket : Önceleri sebze meyve pazarı olan Graben Caddesi şimdilerde güzel butiklerin, hediyelik eşyacıların ve sokak kafelerinin bulunduğu bir yer haline gelmiş. Caddeyi çepeçevre saran Kremalı Pasta efektli binalar ise caddeye bir hoş hava katmış Graben Caddesinin tam ortasında yer alan Veba anıtı ise benim bugüne kadar gördüğüm Veba anıtlarından farklı olarak beyazdı. Eskiden vebalıları bu caddenin altına gömdükleri için Veba anıtını da buraya yapmışlar.

Graben caddesinin üzerinde sağ tarafta St Peter kilisesi, meraklıları için ilginç bir kilise olabilir.

Graben’in sonundan sola döndüğünüzde yolun sonunda Habsburgların Kışlık Sarayı Hofburg görünür. Channel, Dolce Gabana ve diğer lüks alışveriş mağazalarının arasından yolun sonuna  kadar yürürseniz sağ tarafınızda sarayın pastacısı meşhur Demel Pastanesini görürsünüz. Demel Pastanesi’nden bir Apfelsturdel yemek şart.

3- Kartner Strasse; Karl Meydanı (Karlsplatz)-Opera Binası ve Aziz Stephan  Katedarli arasında uzanan bu cadde Viyana’nın en ünlü caddesi. Makul sayılacak alışveriş mağazaları, iyi kafe ve restoranları ve hediyelik eşyacıları burada buluyoruz. Bizim için hergün uğradığımız tanıdık bir cadde haline geldi.

viyana-anker-saati

4- Anker Saati: Anker Saati 1914 yılında Anker Sigorta şirketine ait binanın arasına kurulduğu için Anker Saati ismini almış. Bu saat Art Neou tarzının en güzel örneklerinden.Üzerinde 12 ünlü şahsiyetin figürü var. Her saat birisini hatırlatıyor.

Günü Karl Kilisesi’nde gittiğimiz Klasik müzik konseri ile sona erdirdik. Karl Kilisesi içinde verilen konserler ile çekici bir yer. Ancak klasik müzik sevmeyenler de bu güzel binayı görmek lazım.

viyana-karl-kilisesi

2.Gün Viyana Kraliyet Turu- Hofsburg Sarayı ve Belvedere Sarayı

İkinci günümüzü zamanında Osmanlı ile çekişen ve Muhteşem Yüzyılda adını çok duyduğumuz Sarlken’in ailesi olan Habsburg Hanedanının yaşam tarzına ayırdık.

Hofburg Sarayı;  Habsburg’ların Kışlık Sarayıymış. Internetten bilet aldığınızda İmparatorluk Sarayı, Sisi Müzesi ve Gümüş Koleksiyonunu gezebiliyorsunuz.

viyana-hofburg-sarayi

Belvedere Sarayı; Osmanlı’nın Viyana kuşatmasında başarılı savunması ve komutası ile ön plana çıkan Prens Eugen Savoy tam bir kahraman ilan edilmiş ve ödül olarak kendisine bu saray yavrusu verilmiş. Daha sonra Avustruya ordusunun başında Osmanlı’dan Belgrad’ı da alan Savoy savaşta kazandığı ganimet ile sanat eserlerine yatırım yapmış. (Pargalı gibi 🙂 Başta Klimt olmak üzere harika bir koleksiyonun sergilendiği saray mutlaka gezilmeli.

viyana-belvedere-sarayi

Günü Eski Şehir merkezinde dünyaca ün yapmış Figlmuller Snitzelcisinde kapattık.

3.Gün Hundertwasser Evleri- Schonbrunn Sarayı, Saray Bahçeleri ve Schonbrunn Hayvanat Bahçesi

Günümüze ilk olarak şehir merkezine yakın bir yerde olan Hunterwasser Evlerine göz atarak başlamaya karar verdik. 1 numaralı tamway ile Hetzgasse durağında inip kalabalığı takip ettiğimizde Avusturya’nın Gaudisi olan ünlü mimar Hunterwasser’in yarattığı evleri gördük. Burası aslında bir nevi sosyal konut. Nispeten maddi durumu daha düşük seviyede olanlar için tasarlanmış ancak ünlü mimar evleri bu şekilde tasarlayarak ilgi çekmeyi başarmış.

viyana-hunterwasser-evleri

Ayrıca burada Hunterwasser Village adıyla bir alışveriş pasajı var. Buradan güzel bir hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Schonbrunn Sarayı: Sarayın 1400 odasından 40 odası gezintiye açılmış. İki ayrı tur var. Kısa tur seçilirse (İmperial) 28 oda geziliyor. Uzun tur (Grand) seçilirse içinde Maria Therasa’nın yatak odasının bulunduğu 40 odayı da görebiliyoruz.

viyana-schonbrunn-sarayi

Sarayın içini gezdikten sonra bahçelerine vuruyoruz kendimizi. Karşı tarafta bir tepenin üzerinde Zafer Takı olan Gloriette var. Tırmanmak zor geliyor. Kendimizi yeşilliklerden yapılan labirente atıyoruz. Labirentte peynirin peşinden bir süre gittik ancak sonunu getiremedik.

Bir sonraki durak hayvanat bahçesi. Avrupa’da bir hayvanat bahçesi gezmeyiz. Ancak Viyana Schonbrunn Hayvanat Bahçesi’nde Panda ve Koalaların olduğunu öğrenince hiç düşünmeden bilet aldım. ,

viyana-schonbrunn-sarayi-hayvanat-bahcesi-panda

Gerçi Panda ile Koala bizi pek sallamadı ama olsun. Dünyanın bu kısmında kolay kolay göremeyeceğimiz havyanları görmenin mutluluğu ancak içeride yürüdüğümüz kilometrelerce yolun yorgunluğu üzerimizde kaldı.

Günü Volksoper (Halk Operası)  binasında gittiğimiz güzel bir opera ile tamamladık.

İleride Viyana Sarayları isimli yazımda Hofburg, Schonbrunn ve Belvedere saraylarını daha detaylı anlatacağım.

İlgili Yazı

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

47 Yorum

  1. Budapeşte’de Erasmus yapıyorum, yarın erkenden Viyana’ya gidicez arkadaşlarla. Bizim gezimizde 3 gün olucak. Sizin programınıza uymaya çalışıcaz. Şimdiden teşekkürler…

  2. acaba nerede kaldınız viyanada.Uygun ama temiz kalacak yerler konusunda da yardımcı olabilirseniz harika olur 🙂

    1. Viyana'da Adagio isimli bir otelde kaldık. 1.Viyana bölgesinde bu otel. Hem fiyatı güzel hem de temiz bir otel. Otelin önündeki tramway durağı ile metro istasyonlarına aktarma yapabilir ve KArtner Strasse'ye 10 dk'da varabilirsiniz. Ama ben toplu taşıma kullanmam, her yere yürüyerek giderim derseniz, merkez yürüyerek 30 dk.

  3. merhaba, yanlış okumadıysam ocak ayında mı gittiniz? forumlarda ocak şubat gitmeyin donarsınız deniyor ama ben şubat 3-5 gün de olsa gitmek istiyorum. çok mu soğuk? orefoz@gmail.com

    1. Biz Mayıs ayında gittik. Ama dedikleri doğru olabilir. Mayıs ayında bile geceleri çok soğuktu. Eğer siz de Şubat ayında gidecekseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Eğer gezmek için gideceksniz benim de tavsiyem Mayıs-Ekim arası gitmeniz olabilir. Ama başka bir amacınız varsa sorun olmaz, ne de olsa Şubat ayında da Viyana’da insanlar yaşıyor ve donmuyor 🙂

    1. Ayşe Hanım, sarayların giril ücretleri için ortalama 15-16 EUR civarında bilet parası ödedik, Hayvanat bahçesi de 15 EUR idi. Karl Kilsesinde klasik müzik konseri de 15 EUR civarında, operaya gitmek isterseniz koltuğun yerine göre 15-100 EUR arası bilet fiyatı değişiyor. Bizim bulduğumuz otele 4 gece için 350 EUR ödemiştik. 3 günlük toplu taşıma kartı, Viyana Havaalanı ulaşımı dahil 30 EUR civarındaydı. Yemeklere hiç girmeyeyim, ben yurt dışında en çok parayı yemeğe harcarım. Ama pastaların dilimi 10 EUR civarında. Bunun dışında günlük harcamalarınız size bağlı

  4. performans ödevim var viyananın en meşhur hediyelik dükkanı ve eşyası nedir yardımcı olurmusunuz?

  5. Karl kilisesinde konserler her gün oluyor mu ve saatleri ile ilgili bir bilginiz var mı.? 7-9 şubatta viyana'da olucam ve kilisede konser dinlemek istiyorum . bilgi verebilirseniz sevinirim.

  6. Yazilariniz detayli ve net oncelikle tesekkurler paylasimlariniz icin.biz bu ay sonu gitmeyi planliyoruz 2,5 yasindaki oglumuzla:))gozum korkuyor soguktan ama napalim firsat simdi bulduk bu dediginiz yerlere ozl hayvanat bahcesini rahat gezebilir miyiz?geneli acik hava olarak mi tasarlanmis ayrica konsere ufaklikla birlikte gidebilecegimiz salon var midir yarim saat izlesek o bile yeter:)))tesekkurler

    1. Rica ederim Nilüfer Hanım, umarım siz de bizim kadar eğlenirsiniz, Viyana gerçekten güzel bir şehir. Ama sizi uyarmak isterim Şubat'ta çok soğuk olabilir. Kendinizi iyi koruyun. Gerçi Viyanalılar bu soğukta yaşadığına göre ben de yaşarım derim ben. Hayvanat bahçesinde maalesef büyük bir alanı dışarıda gezerek geçiriyorsunuz. Koala ve Panda kapalı alanda hatırladığım kadarı ile, Konser için Karl Kilise'sinde programlar zaten Mart'ta başlıyor. Viyana Operas'ına gidebilirsiniz. Zaten yüksek ses olacağı için ufaklığın sesi çıkmaz belki 🙂 İyi eğlenceler

  7. Merhaba, Öncelikle teşekkür ederim, Viyana yolculuğumuz öncesi okuduğum yazınız çok bilgilendirici ve gezimizde bize çok yardımcı oldu. Bu nedenle Viyana'ya gitmeden bu yazılara göz atanlara yararlı olabileceğim umuduyla -eğer izniniz olursa-ben de bir kaç öneri eklemek istiyorum. Biz Viyana'da 7 gün kaldık, uzun gibi görünüyor ama aslında müzelere meraklı tiplerseniz kesinlikle yetersiz. Müzelerden özellikle iki tanesini ilgi çekici bulduğum için vurgulamak istiyorum. Birincisi Hofburg Sarayının içindeki Efes Müzesi. Efes antik kentini Avusturya'lılar kazmaya başlamış ve o dönemde pek çok eser Viyana'daki bu müzeye getirilmiş, arkeolojiye ilgili olanlar için kendi ülkemizdeki bir antik kentin Viyana'daki müzesini gezmek güzel (ya da üzücü, hangi kelimeyi kullanacağıma karar veremedim) olabilir. Diğeri ise Albertina Müzesi, Picasso, Monet ve Miro tablolarını görme şansımız oldu. Gerçi resim sanatına meraklı olanlar için gidilecek bir numaralı yer sizin de yazdığınız gibi Belvedere Sarayı.
    Biz biraz uzun kalınca Viyana dışı gezilere iki gün ayırma şansımız da oldu. Metroda Schwedenplatz durağında inip Tuna-kanalın üzerindeki iskeleden Twincity katamaranına binip Bratislava'ya gittik. Viyana'nın yanında Bratislava kasaba gibi kalsa da gördüğümüze memnun olduğumuz sevimli bir şehir. Tatil için özellikle Bratislava'ya gidileceğini sanmıyorum, Viyana yolculuğuna eklemek daha pratik olabilir. 3-4 saatte gezip görmek mümkün. Bratislava yolculuğunun en güzel tarafı Tuna üzerinde yaptığınız yolculuk. Kesinlikle tavsiye ederim.
    Bir gün ayırıp trenle Salzburg'a gittik. Westbahnhof'dan her saat tren kalkıyor, hızlı, konforlu. Bileti gidiş-dönüş alın, daha ucuza geliyor. 2,5 saatlik yolculuk kesinlikle zaman kaybı değil çünkü trenin penceresinden pastoral bir Avusturya kırsalı manzarası izleyerek yolculuk ediyorsunuz ve ister istemez bizim köylerle kıyaslayıp kahroluyorsunuz. Salzburg da küçük bir şehir, ama Mozart'ın doğduğu ve yaşadığı şehir olmak gibi haklı bir gururu var. Çok güzel ve görülesi bir yer. Salzburg Mirabelle Sarayı bahçeleriyle ünlü ama kıyıda köşede kalmış kiliseleri (özellikle katakompları ve estetik katolik mezarlığıyla çok hoş bulduğumuz St Peter), teleferikle çıktığımız kale çok hoşumuza gitti.
    Başka yolculuklarda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

    1. Sizin de bizim gibi zevk aldığınızı gördüğüm için sevindim. Benim de aklımdan geçen bir günüm daha olsa Budapeşte veya Bratislava'ya gitmekti. Ama süre az olunca Viyana'ya harcadık tamamını. Efes Müzesini ben de gördüm, Biz Berlin'de Bergama Müzesine girmiş ve iyi ki Almanlar bu eserleri kaçırmış demiştik, Efes'te de siz aynı düşünceye sahip olmuşsunuzdur belki. Salzburg'a daha önce bağımsız gitmiştik, çok bir özelliği olmayan bir Avusturya şehri olarak kaldı aklımda, bir de Mirabel çikolataları 🙂

  8. Çok faydalı olan bu bilgiler için çok teşekkürler gerçekten biz de mart ayında gitmek için plan yaptık yazınızı okuyunca daha çok heyecanlandım. Yazınızda denk gelmedim ama otel-konaklama tavsiyeniz var mı acaba?
    Teşekkürler.

  9. Biz de arkadaşlarla Mart ayında gideceğiz. Yazdığınız planı not aldım çünkü cuma- Pazartesi arası kısa bir tatil planlıyoruz. Teşekkürler paylaşımlarınız için.

  10. Merhaba,
    Bilgilendirmeler harika, Klasik müzik sevmediğimiz için konsere gitmeyeceğiz. Sizin paylaşımınız ve Neslihan hanımın paylaşımları gezimizi nokta atışı yapmamızı sağlayacak; Efes'i orada görmek üzmeyecektir, sadece utanmamızı sağlayacak üzüleceğiz, ( Birgün ülke olarak sanat eserlerine hak ettiği değeri vermeyi öğreniriz umarım ) Şimdiden Teşekkür ediyoruz

  11. Eşim ,ben 2,5 yaşında oğlum ve 9 yaşındaki kızımla Viyana seyahati için karar verdiğimdeki endişelerin hepsi seyahatin ilk günü ile son buldu. Ve hatta oda orkestrasından Klasik Müzik bile dinledik. Belki biraz şanslıydık ama muhtesem bir sehir kolay ulaşıma sahip tarihi eserler ve müzeler kenti. Yaz kış fark etmez eksikleri tamamlamak için çocuklarımla tekrar gideceğim. Muhakkak…

  12. Fotoğraflar çok güzel web sitesi içinde ki . Kendiniz mi çekiyorsunuz Eren bey? Ayrıca verdiğiniz bilgiler ve tavsiyeler oldukça fikir verici. Teşekkür ederim . ( Buğra ben )

  13. Tavsiyeleriniz oldukça fikir verici ve açıklayıcı gezimizin tamamını nerdeyse sizin yazınızdan yola cçıkarak planladık. tesadüf bizde adaigoda kaldık heryere yakındı teşekkürler

  14. Geçen ay Viyana’ya giden biri olarak nacizane birkaç ekleme yapmak isterim. Otel olarak H1 N1 ‘i tavsiye ederim, yeni açıldı uygun ve temiz Schönbrunn sarayına yakın. ve Sacher otelin cafe bölümünde sacre turta’ yı ve Melange kahveyi denemenizi tavsiye ederim.

  15. güzel tavsiyeler için teşekkürler. daha önce soruldu mu bilmiyorum yorumları tam okuyamadım ama müze kart gibi bir şey yok mu viyana da ?

  16. normalde bütün seyahatlerim için günlerce bloglar okurum, kendime notlar alırım ve bu işi keyifle yaparım fakat ilk defa tek bir bloga takıldım ve bayıldım. yazı yazmak büyük emek böylesine özenli olmak ayrı bir emek…
    gerçekten takdir ve tebrik ediyorum,
    emeğinize sağlık,
    sevgiler,
    Ece

  17. muhteşem! subatta gitmeyi planlıyoruz. okudukca heycanlanıyorum 🙂 .. turla gideceğimiz için ancak serbest zamanlarda değerlendirebileceğim mekanlar.. peki olmazsa olmaz mutlaka içerisi gezilmeli dediğiniz saray/saraylar?

  18. Yazınıza göre kendimize program yapacağım.. tur ile gideceğiz ancak eksra turlara katilmayacagimiz için 2 günümüz olacak.3 günlük programınızı acaba iki güne sigdirabilirmiyiz ?? Ya da hangilerine eleyebiliriz buradan.. ben özellikle lunaparki istiyorum orada bisiklet kiralayıp gezmek çevreyi. Bu konu ile ilgili düşünceniz nedir ? Nasıl bir program önerirsiniz?

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *