Almanya Avrupa Gezi Yazıları Romantik Yol Slider

Almanya Romantik Yol Turu Üzerinde Gezilecek Yerler

Almanya ve Romantizm aslında çok da bir arada anılmayan iki kelime. Almanya deyince pek çoğumuzun aklına üzerinde duman bulutu olan gri şehirler, fabrikalar ve işçiler geliyor. Ancak Almanya’nın güneyinde bulunan Bavyera bölgesinde öyle güzel kasabalar ve bu kasabaları bağlayan romantik bir yol var ki mutlaka bir gün görmek lazım.

Romantik Yol rotası ikinci dünya savaşı sonrasında Almanya’yı işgal eden Amerikan Askerlerince keşfedilmiş. Almanya tarafından da ikinci dünya savaşının kötü imajının silinmesi için sahiplenilmiş. Günümüzde yılda 3 milyondan fazla ziyaretçi bu rotayı takip ediyor.

Biz rotaya kuzeyden başladık ve güneye doğru devam ettik Beş günde rotayı tamamladık. Bu arada Romantik Yol ile kesişen bir de Kaleler Yolu var. Kaleler yolu doğu-batı eksenli olarak romantik yolu kesiyor ve o da başka güzel bir rota. Biz Romantik yolun küçük bir kısmından fedakarlık ederek aynı zamanda Almanya’nın en güzel şehri Heidelberg’i de görebilmiş olduk.

1. Gün İzmir-Frankfurt-Heidelberg

İzmir’den Sun Express ile Frankfurt’a direk uçuş ile geldik. Hertz firmasından 5 günlüğüne 177 EUR’ya kiraladığımız Opel Astra ile Frankfurt şehrinin karmaşasına hiç karışmadan ve Pırlanta güzelliğindeki Heilderbeg şehrini bir an önce görebilme amacı ile A5 otobanı üzerinden 1 saatlik bir yolculuk sonrası Heidelberg’e ulaştık.

Heidelberg

Heidelberg; aslında Romantik yol rotası üzerinde değil. Ancak Almanya’nın en güzel şehri olarak kabul ediliyor. Bu kadar yakınken Romantik yol üzerindeki Wurzburg’dan fedakarlık edip Wurzburg yerine Heidelberg’i seçmiş olduk. Bir daha bana Heidelberg mi yoksa Wurzburg mu diye sorsalar kesinliklike Heidelberg derim.

İlk gün Heidelberg sokaklarında gezdik Neckar vadisi üzerinde yürüdük. Heidelberg tüm Almanya içerisinde gördüğüm gece geç saatlere kadar sokakta yaşayan tek şehir. Gece 10 buçukta (Haziranda) hava yeni karardı ve biz otelimize döndüğümüzde saat 12’de halen daha sokaklar dolu barlar hareketliydi.

2. Gün Heidelberg-Rothenburg Ob der Tauber (Kaleler Yolu)

Sabah erken kalkıp finüküler ile Heidelberg Kalesi’ne çıkıp nefes kesici manzaraları içimize çektikten sonra sıra bir sonraki konaklama noktamız Rothenburg’du.

Heidelberg-Rothenburg arasını A6 otoban yolu üzerinden 176 Km ile 1,5 saatte geçmek mümkün. Ancak bu durumda meşhur Kaleler Yolu üzerinden çıkıyorsunuz.

Biz amacımıza uygun olarak Kaleler Yolu’nu takip ettik. Heidelberg’i Neckar nehrini takip ederek terk ettik ve ilk hedef noktası Obrigheim üzerinden Bad Wimpfen’e ulaştık.

Bad Wimpfen 

mutlaka en az bir iki saat ayrılması gereken çok güzel ve şirin bir Bavyera kasabası. Kukla müzesi ile de ünlü ancak biz gittiğimizde kapalıydı.

Bad Wimpfen’de güzel bir öğle yemeğinden sonra rota Heilbronn oldu.

Heilbronn’a

kadar yolda çok sayıda kaleyi uzaktan gördük. Heilbron’da bir kahve molası verdik. Heilbronn aklımızda çok da fazla kalacak bir şeye sahip değildi.

Günün geçtiği ve Romantik Yol’un en güzel şehri Rothenburg ob der Tauber’e ulaşmanın isteği ile Heilbronn’dan A6 yoluna çıktık. Ancak bir süre bu yolda canımız sıkıldı. Bir de Kaleler yolunun bir sonraki durağı olan Schwabisch Hall çıkışını da kaçırınca canımız sıkıldı ve tekrar kırsal yollara dönme kararı aldık.

Schwabisch Hall’dan sonraki ilk çıkıştan çıkıp Braunsbach, Langenburg, Blaufelde ve Schrozberg köyleri arasından geçerek muhteşem Alman kırsalını takip edip Rothenburg Ob Der Tauber‘e ulaştık.

Rothenburg ob der Tauber 

Rtohenburg bence Romantik yolun en güzel şehri ve Romantik Yolu takip eden herkesin mutlaka konaklaması gereken bir yer. Almanya’nın en iyi korunmuş bu ortaçağ kasabasında gece saat 8’de geleneksel hale gelen Night Watchmen (Gece Bekçisi) turuna katıldık.

20 yıldır aynı kişi gece vakti turistleri gezdiriyor ve güzel hikayeler anlatıyor. bu turdan sonra ortada pek de kimse kalmadı. Su bile satan yer bulmak için zorlandık ve otelimize kendimizi attık.

3. Gün Rothenburg-Augsburg

Sabah erken kalkıp artık geleneksel hale gelen sabah kale ziyareti ve muhteşem manzaralara şahit olmanın ardından yola çıktık.
3. Gün için planladığımız yol rotamız şöyleydi
Rothenburg-
Diebach           Geçiş Noktası
Schillingsfürst  Geçiş Noktası
Feuchtwangen  Geçiş Noktası
Dinkelsbühl       Mola
Wallerstein      Geçiş Noktası
Nördlingen        Mola
Donauwörth      Mola
Bu rota üzerinde ilk kola olan Dinkelsbuhl’de mola verdik. Harika bir kasaba. Mutlaka durulması gereken bir nokta. Tam romantik yol kasabası. Ancak pazar günü 14:00 ile 17:30 arası tüm restoranların kapalı ve benim de aç olduğumu düşündüğümde bende iyi anılar bırakmadı.
Nordlingen’de kahve molası verdik. Çok da iyi bir yer değil.
Donauworth şehrini pas geçtik.
Augsburg’a vardık. Augsburg Almanya’nın büyük şehirlerinden birisi. bir dönem Avrupa’nın finans başkenti olmuş. Eskişehir merkezine yakın bir yerde kaldık. Maximillian caddesi üzerinde yürüdük. Caddenin bir ucu St Ulrich ve Arfa kilisesine diğer ucu da Augsburg Katedrali yani Dom’a uzanıyordu. Bu cadde üzerinde güzel bir Rathaus (şehir merkezi) binası vardı.
Ancak Augsburg’u pek sevmedik. Sadece ufak bir kesimi güzel olan bu şehirde çok vakit kaybetmemek lazım.

4. Gün Augsburg-Fussen

Augsburg’u sabah erken saate hiç vakit kaybetmeden terk edip ilk durak olan 8 km mesafedeki Friedburg’da çok güzel bir kahvaltı yaptık. Augsburg’da kahvaltı yapacak yer aramaya uğraşmadığımız için şükrettik.
şirin Friedberg’den ayrılıp
Kaufering
Landsberg am Lech
Hohenfurch
Schongau
Peiting
Rottenbuch
Wildsteig
Steingaden ve Wieskirche
Halblech
Schwangau, Neuschwanstein ve Hohenschwangau
Füssen
rotasını takip ettik.
Bu rota üzerinde Landsberg mutlaka durulması gereken yerlerden. Landsberg çok güzel kasaba. Fakat tam da turizm sezonunda şehir merkezinde tadilat yapılması Alman akılcı mantığı ile nasıl bağdaştı anlamadım. Olsa olsa Bodrum ve Marmaris’te görebileceğimiz yaz ortasında yolların kazılması hastalığı bu şirin şehri mahvetmiş. Sanırım bu işin başında Türkler 🙂 var.
Fakat Landsberg şehrinde el yapımı bir şelale var. Bu şelale romantik yola tam da yakışan harika bir nokta. Mutlaka durup fotoğraf çektirmek şart.
Wilsteig’dan sonra Alplerin eteklerine vardığımız için doğa ve yol birden değişti. Muhteşem yeşillikler arasında kıvrımlı ve hafif virajlı bir yolda seyahat etmenin keyfini yaşarken yol bizi Wieskirche kilisesine getirdi.
Romantik Yol üzerinde mutlaka durulması ve gezilmesi gereken noktalardan biri de Wieskirche. Wieskirche kilisesi harika bir kilise. Unesco tarafından Dünya mirası ilan edilen kilise dışarıdan ihtişamlı gözükse de asıl içi harika.
Wieskirche kilisesin’den sonra sıra Romantik Yol’un yıldızı olan Neuschwanstein ve Hohenschwangau  kalelerindeydi. Romantik Kral Ludwig ve babası Maximililan tarafından yaptırılan bu kaleler kesinlikle ama kesinlikle Romantik Yol’un bir numaralı gezilecek noktaları.
Her iki kalenin de içini gezmek mümkün. Ancak zamanı iyi ayarlamak lazım. İçeriye her defasında belli sayıda ziyaretçi alıyorlar. Biz yoğun olmayan bir dönemde ve haftaiçi gittiğimiz için 1 saat sonrasına bilet bulduk. Ancak zamanımız sadece Neuschwanstein kalesine yetti.
Neuschwanstein kalesi ya da sarayı bence bugüne kadar gördüğüm (Alman, Fransız ve İngiliz Sarayları ve Topkapı da dahil) en güzel saray. Çok büyük değil. Ancak binayı bir ressam çizmiş içi de tamamen ünlü bestekar Wagner’in önderliğinde sanatçılar tarafından düzenlenmiş.  Bir başyapıt.
Bu bölgede vakti olanlar için Alpsee gölünün kenarında da yürümek doğanın harikalığı karşısında güzel anılar bırakabilir.
Neuschwanstein sarayından sonra Fussen’e vardık.
Fussen küçük ama şirin bir eskişehre sahip. bir gecede tümünü gezebildik. Çok zaman ayırmaya gerek kalmadı. Romantik Rota’nın güney tarafından başlangıcı veya bizim rotamız üzerinden sonu olduğu için Romantik Yol ile ilgili çok sayıda bilgi ve hediyelik eşya bulabilirsiniz.

5 Gün Fussen-Munich

5. Gün tatil maalesef bitti. 4 günlük harika bir Almanya kırsalında yol alma ve spektaküler manzarlar ve nefes kesici kasabaları ziyaret ettikten sonra dönüş başladı.
Fussen’den önce Marktobdertorf üzerinden Landsberg’e geri döndük. Landsberg’den A96 otobanına çıkıp Münih şehir merkezini pas geçip doğrudan havaalanına vardık. Hem Münih şehrindeki trafik hem de kiralık aracı nereye bırakacağımızı bilmemek bizi üzülerek Münih şehrini pas geçmeye zorladı.
Frankfurt Am Main havaalanından başladığımız yol Münih  Franz Joseph Strauss havaalanında sona erdi. Arabayı teslim ettiğimizde 5 gün içinde 798 km yol yaptığımızı gördüm
İleride Romantik yolun güzel noktaları ile ilgili yazılara devam edeceğim.
 

İlgili Yazılar


1- Romantik Yola Nasıl Gidilir ?

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

14 Yorum

  1. çok güzel bir yazı olmuş, teşeşkkür ederiz. bende eşimle kurban bayramında gideceğim.bizde araba kirlamayı düşünüyoruz, bizim türk ehliyetini kullanabiliyor muyuz yoksa uluslararası ehliyet mi çıkardınız?Ecem

    1. Ecem Hanım, buraları görmenizi mutlaka tavsiye ederim. Araç için Türkiye'den alınan ehliyet yeterli oluyor. Hatta şanslı iseniz araç kiralama firmalarının çalışanlarının içinde Türklere rastlamanız mümkün. Sistemi size iyi bir şekilde anlatabilirler. Tavsiyem aracınıza ilave sigorta yaptırmanız olacaktır. Normal şartlarda araç kiralama sigortaları 800 EUR'nun üzerine çıkan zararı karşılıyor. Yani aracın aynısı gitse 450-500 EUR sizden isteyeceklerdir. Bir de trafik cezası yememeye çalışın, örneğin 50 EUR ceza kiralama şirketi tarafından size 100 EUR olarak yansıtılıyor Evrak takip ve ceza ödeme ücreti alıyorlar

  2. Bu araba kiralama işi bazen kötü neticelerle sonuçlanabiliyor. Trafik ve park cezaları, gezi bütçe planlamasının iki katına çıkabiliyor. Lütfen dikkat.

    1. Evet dikkatli olmak gerek. Almanya'da kiralık araç ile yediğiniz cezalar, size iki kat olarak yansıyor. Kiralama şirketleri ceza yatırma bedeli olarak ceza bedelinin tamamını alıyorlar

  3. Trenle gezmek için en ekonomik yol nedir, bilgi verirseniz çok sevinirim. DB sitesi çok kafa karıştırıcı. Eyalet biletleri var, city-trips var. Hangisini almak gerekiyor? Kasım ayında gideceğiz.

  4. 2016 ramazan bayramında bu güzargahı 6 gecelik takip etmek niyetindeyiz.. ayrıca würzburg'u es geçip ordan nürnberg üzerinden 1988-1994 arası ilkokulu okuduğum regensburga da uğrayıp ordan münihe geri dönmek.. merak ettiğim konu ise romantik yol güzargahı üzeirnde gecelemeyeceğimiz noktalardaki otopark durumu?

    1. Otoparkı olan otelleri tercih etmenizi öneririm. Yol üzerindeki bir çok kasaba küçük ve otopark sorun oluyor. Kasabaların çoğunda park yerleri kasaba sakinlerine ait. Bu sebeple yanlış koyduğunuz zaman park cezası da yiyebilirsiniz.

      1. teşekkür ederim… seyahat planım şu şekilde fikrinizi almak isterim: saat 13:00 gibi münihe inip araç kiralayıp direk füssen'e geçmek geceyi orada geçirip ertesi gün augsburg'a kadar gezilcek yerleri göre göre gidip 2. geceyi augsburg'da geçirmek.. ordan sabah yola çıkıp gezerek 3. geceyi rotherburg ob der taube'de geçirip yine sabah gezerek 4. geceyi geçirmek üzere heidelberg sabah ordan 5. geceyi geçireceğimiz regensburga 6. geceyide münihte geçirip sabah türkiye'ye dönmek.. ob der tauber den heidelberg biraz mesafeli batıya 150 km kadar gidip tekar ob der tauber üzerinden nürnberg regensburga dönme durumu sözkonusu heidelberg için değermi fikriniz nedir?

        1. Rotanız güzel gözüküyor ancak neden münihe geri dönüyorsunuz ? Onun yerine Heidelberg'e kadar gitmişken Frankfurt'tan rahat bir şekilde dönebilirsiniz. Almanya'da tek yön araç kiralama 25-30 EUR fark ettiriyor. Fussen'de Neuschwanstein Şatosunu görmeyi sakın ihmal etmeyin. Devamında bir de kilise vardı. Harika binalar. Heidelberg benim gözümde Almanya'nın en güzel şehridir. Ayrıca gece 12'ye kadar canlı olan ender yerlerinden birisidir. Bu sebeple en az 1 gece Heidelberg'e değer. Bu arada https://gezelimgorelimbilelim.com/2013/06/romantik… bu yazıdaki otellerin hepsinin otoparkları vardı. Bilginiz olsun

  5. tavsiyeleriniz çok faydalı teşekkür ederim.. dediğiniz gibi frankfurt'tan dönüş de mümkün ama regensburg'a da muhakkak uğramam gerekiyor çocukluğumun geçtiği şehri 23 yıl sonra tekrar görmek istememden ortaya çıktı bavyera turu.. o halde ilk gün münih'ten 110 km kuzey doğuda olan regensburg'da kalıp ertesi gün yine münih üzerinden füssene inmem de ihtimaller dahilinde onu da bir araştırayım ben 🙂

    1. Rica ederim, Benim önerim Münih'e gidip oradan Fussen üzerinden Neuschwanstein'e gidip tekrar Münihe dönmek ve Regensburg'a oradan Nurnberg'e (Nurnberg de güzel bir şehir) geçip oradan Heilderberg ve sonra Frankfurt'tan dönüş olabilir

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *