Avrupa Erzurum Slider Türkiye Yeme İçme Eğlence

Erzurum'da Nerede Ne Yedim

 

erzurumda-nerede-ne-yenir

Erzurum’a ilk olarak 2013 yazında Doğu Anadolu-Doğu Karadeniz gezimizin ilk durağı olarak uğramış ve sabah saatlerinde şehir içinde hızlıca bir tur atmıştık. Ancak yemek hayallerimiz Ramazan ayı olması ve açık bir tek bir mekanın dahi olmaması sebebi ile suya düşmüş ve minübüsün içinde gizli gizli uçaktan aldığımız sandviçleri yiyerek yolumuza devam etmiştik. O gezimize dair anıları Doğu Anadolu’dan Doğu Karadeniz’e Gezilecek Yerler I- Erzurum ve Kars yazımızda okuyabilirsiniz.

Bu defa Erzurum’a iş için yolum düştü. İzmir’den Ankara’ya oradan da aktarmalı Erzurum’a olan yolculuk için Anadolu Jet’in sabah uçağı saat konusunda çok riskli olduğu için bir gece önceden gelmeyi tercih ettim. Hem bu sayede Erzurum’da Nerede Ne Yenir turuma bir gün önceden başlama fırsatım oldu. Ancak tabii ki iki günde Erzurum’da Nerede Ne Yenir sorusuna doğru cevap bulmam zor olduğu için bu yazıda şimdilik Erzurum’da Nerede Ne Yediğimi anlatarak sizlere fikir vermek istedim.

Şehre indiğimde saat akşam 8’di. Mayıs Ayında İzmir’in 32 derece sıcağından bir Erzurum gecesine geçiş yaptım. Uçaktan ilk indiğimde soğuğu anlamadım ancak ağzımdan çıkan nefes buharı beni kendime getirdi ve açlığımı pekiştirdi.

Otele bile yerleşmeden istikameti çok uzun zaman önceden beri adını duyduğum Gel Gör Çağ Kebapçısına kırdım. Otelime yakın olması tercih sebebim oldu.

Gel Gör Çağ Kebap

gel-gor-erzurum-cag-kebap

Bir kaç yıl önce bir arkadaşım Gel Gör Kebapçısına gittiğini ve duvarda en çok şişi yiyenlerin resmini gördüğünü söyleyince aklıma yer etmişti. Gerçekten de masaya ilk oturduğumda dikkati çeken bir oturuşta 33 şiş yediği konusunda efsane olan İlyas Amca oldu. İkinci sıradaki genç arkadaş da 30 şişle ona çok yaklaşmış.

erzurum-gel-gor-ilyas

 

Ben de ne oluyor ben de yer miyim diye düşünürken ilk şiş eşlikçileri ile masama geldi. Erzurum’a gelmeden önce öğrendiğim usulde gelen lavaşlar ile şişi sıyırıp içine eşlikçilerden koydum ve ısırdığımda beynime giden ilk sinyaller “Aman Allahım! bu yediğim ne böyle ? Öldüm de Cennete mi gittim” şeklinde oldu,

erzurum-gel-gore-cag-kebap

Etin yumuşaklığı ve pişme süresi ile adeta lezzet pınarı ağzıma doğru akıyordu. İlk darbeden sonra bir de eti şişten çıkartıp sade deneyim dedim. Bu sayede etin terbiyesinin de lezzetinin farkına varma şansım oldu. Yoğun karabiber ve acı tadı terbiyesinden ete işlemiş ve eti yumuşacık kılmıştı.

Masaya önce tek bir şiş geliyor, sonra bittikçe yenisi geliyor. İradeniz veya mideniz dur demedikçe masaya yenisi geliyor. Benim gibi yemek zihniyeti Japon Balığı gibi olanlar için çok tehlikeli bir durum. Ben 5 şişte durdurdum hatta garsona istesem de getirme dedim.

Erzurum’a gelmeden önce Çağ Kebabı “Yatık Döner” olarak bilirdim. Ama burada gerek şişe dizilimi gerekse de kullanılan et pişiriliş tarzı sebebi ile Çağ Kebabının, Yatık Döner olmadığını daha ilk günden anladım.

Çağ Kebabı ile yaşadığım mucizevi anlardan sonra bir kaç dakika mola verip yine Erzurum’da meşhur olan Kadayıf Dolmasından denedim.

 

erzurumda-nerede-ne-yenir-gel-gor-cag-kebap-kadayif-dolma

 

Karnımın çok dolu olması mı yoksa etten sonra ağzımın tadının değişmesini istemememden mi pek beğenmedim. Tulumba tatlısı ile Lokma arasında bir lezzetti. Belki sıcak ve taze yapılanı yeseydim daha farklı olabilirdi değerlendirmem.

Bir yazıda okumuştum, Çağ Kebabı Erzurum’da Zengin yiyeceği olarak bilinirmiş. Bence bu durum kaç şiş yediğine göre değişir. Gel Gör’de şişin tanesi 7,5 TL Artık hesabı siz yapın.

Dönerci Hacı Baba

erzurumda-ne-yenir-hacibaba

Erzurum’da Nerede Ne Yenir  ile ilgili araştırmamı yaparken harbiyiyorum isimli bir site ile karşılaştım. Gerçekten de Erzurum ile ilgili güzel yemek yazıları vardı. Ben de ilk kez gittiğim yerlerde genelde İnternette güvenilir bulduğum yazıların tavsiye ettiği yerleri seçtiğimden, Harbibiyorum’un tavsiyesine uyarak Dönerci Hacı Baba’ya geldim.

Erzurum Emniyet Müdürlüğü’nün hemen karşısında olan bu mekan Erzurum’da ünlü bir yermiş. Öğlen yemeği için geldiğimden çok dolu buldum. Büyük bir apartmanın zemin katında çok büyük bir dükkan.

Döner İzmir-İstanbul’dan farklı olarak sade bir şekilde tabakta geliyor. (Benzer bir lezzeti Samsun Saathane Meydanında Lezzet Dönercisi’nde karşılaşmıştım) Döner tabağının yanına yine Çağ Kebapta olduğu gibi eşlikçiler ve ince lavaş geliyor. Eşlikçilerin içinde az pişmiş soğan 10 numara geldi.

erzurum-donerci-haci-baba

Dönere gelirsek etin lezzeti 10 numara. Çağ Kebabı gibi bu dönerin etini de terbiyelemişler. Aynı zamanda kestikten sonra Reyhan serperek getirmişler.

Tavsiyem az az isteyip döneri soğutmamak. Ben böyle az az 3 tabak yemişim. (aslında 1,5 porsiyona denk geliyor fazla değil 🙂

Gerek Erzurum Adliyesi’ne yakınlığı gerek Çağ Kebap dışında bir alternatif yaratması sebebi ile Dönerci Hacı Baba bir sonraki gelişlerimde en az 1 defa ziyaret edeceğim yerlerin arasına girdi.

Koç Çağ Kebapçısı

 

erzurum-koc-kebap

Çağ Kebapla olan sınavımın finalini Çağ Kebabını Türkiye’ye tanıttığını iddia eden Koç Çağ Kebapçısı ile yaptım.

Kongre Caddesine yakın olan Koç Kebaba ilk girdiğimde hemen şişe sarılı olan Çağ Kebap ile burun buruna geldim ve bir gün önceki güzel anılarım hemen canlandı

Masaya hemen buyur ettiler ve geçit töreni başladı.

İlk olarak hemen eşlikçiler geldi, güzel bir ezme , yoğurt ve salata ve hemen ardından ilk şiş.

erzurumda-nerede-cag-kebabi-yenir-koc-kebap

İkinci şiş, Üçüncü şiş derken aklıma daha önce okuduğum bir yazı geldi ve bu kebabın şişe dizildikten sonra alt tarafının da bir müddet ızgarada pişirilmeye devam ettiğini ancak bunu istemeyenlerin Tatari usulü ile az pişmiş aldıklarını hatırladım.

erzurum-koc-kebap-tatari

Dördüncü şişi Tatari usulü istedim. Tatari usulü diğerinden çok farklı geldi bana. Bir kere normal usul daha çok küp şekilde iken Tatari yatık ve döner gibi geldi. Bunun sebebi alt tarafının çiğ kalmaması için ince ve yatık kesmeleri gerektiğiymiş. Tatari usulü çok daha yumuşak ve lezzetliydi. Ancak etinde kan görmeye dayanamayanlar için pek tavsiye etmem. Benim gibi etin suyunun içinde kalması gerektiğine inananlar ise mutlaka en azından bir kaç şişi Tatari denesinler.

erzurumda-nerede-ne-yenir*koc-kebap-tatari

Tatari usulü iki şişi götürdükten sonra beynim dur diyor kalbim ise devam diyordu. Ancak bu defa da mantık galip geldi (her zaman olmaz 🙂

Gezdiğim tüm restoranlarda en sevdiğim şeylerden birisi ise çay oldu. Erzurum’da çay gerçekten çok lezzetli ve kararında geliyor. Özellikle bu türden et yemeklerinin üzerine mideyi yatıştırıcı oluyor. Koç’un da Çayı çok güzeldi.

Koçta şişin tanesi 6,5 TL idi.

Erzurum’a gidenler veya Erzurum’da yaşayanlar arasında Koç ve Gel Gör arasında kebabı hangisinin daha  güzel yaptığına dair tartışmalar olsa da, en bunlara hiç girmeyeceğim. Bana sorarasanız ikisi de oldukça güzel ve kaliteli yapıyor. Bana kalırsa hangisine yakınsanız ona gidin derim.

Tabii Gel Gör’ün sahibinin şikayet ettiği gibi şişi 3,5 TL’ye satan ucuz yerler de var ancak bunlara pek güvenmiyorum ve tavsiye etmiyorum.

Havaalanı dönüş yolunda Taksiciye konu açıldığında Kadayıf Dolmasını beğenmediğimi söylediğimde  bana Muammer Usta’da yiyip yemediğimi sordu. Ben de hayır fırsat kalmadı deyince, “Kadayıf Dolması ile ilgili Fikir Belirtmem için erken olduğunu ve Muammer Usta’nın kadayıf dolmasını denemem gerektiğini söyleyince benim aklım Muammer Usta’nın Kadayıf Dolmasında kaldı.

kadayifci-muammer-usta

Bir dahaki Erzurum yolculuğumda hiçbir şey yemen önce Muammer Usta’ya gideceğim 🙂

Afiyet Olsun

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

2 Yorum

  1. Merhabalar,
    Erzurum’a gitmeden önce metinizi okudum,baya faydalı oldu bana.üstelik Muammer usta’da kadayıf dolması yedi.hakikaten çok güzel. Teşekkürler metininiz için.

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *