Avrupa Faydalı Bilgiler İtalya Milano

Milano'dan Como Gölüne Nasıl Gidilir

Milano’dan Como gölüne ulaşım için; tren, otobüs veya kendi/kiralık aracınızı kullanabilirsiniz.

1- Milano’dan Como’ya Trenle Ulaşım

milano-como-trenord

Milano’dan Como’ya en kolay ulaşım tren ile yapılıyor.

Burada üç seçenek çıkıyor karşınıza,

a- Milano Cadorna İstasyonundan Como’ya ulaşım kişi başı 4,5 EUR 1 Saat

b- Milano Centrale İstasyonundan Varenna’ya ulaşım. Kişi baı 8 EUR 1 Saat

c- Milano Centrale İstasyonundan Como San Giovanni istasyonuna ulaşım 4,8 EUR 1 Saat 12 Dk

Biz rotasının hem daha manzaralı olması hem de Varenna ve Belaggio’ya öncelik vermek için ikinci seçeneği tercih ettik.

Milano’dan Como’ya gitmek için Bu rotayı izlemek isteyenler için İlk önce Milano Centrale istasyonuna ulaşmak gerekli. Burası Milano’nun merkez tren istasyonu. Bu istasyonda otomatik bilet makinlerinden (sıraya girmeyin çok beklersiniz) kredi kartı veya nakit olarak bileti alabilirsiniz. Trenler en üst kattan kalkıyor. Ancak sorun gidecek treni bulmak. Biz treni ararken Varenna’nın neresi olduğunu soran pek çok İtalyan görevliye denk geldik. En emin çözüm üzerinde Last Minute yazan gişe arkasındaki görevliler. 20 dk önce gitmiş olduğumuz istasyonda son dakikada treni yakaladık.

Yol yaklaşık 1 saat sürüyor. Üç durakta duruyor. İlki Efsane Formula 1 pistinin bulunduğu Monza, ikinci durak yine Como gölü kıyısında olan Lecco. Lecco’dan itibaren Como gölü başlıyor ve coğrafya bir anda değişiyor. Kendimizi sanki Karadeniz kıyılarında vadilerin arasında giderken buluyoruz. Üzerine bulut inen yemyeşil ulu dağlar, bir tarafta gri renkte bir göl, evler iki katlı ahşap, Cennete yolculuk başlıyor.

Üçüncü durak Varenna-Esino. Son durak diye yavaş hareket etmeyin tren daha devam ediyor

como-varenna-tren

 

Üçüncü seçenek olan San Giovaonni rotasını izlemek isteyenler de bu Milano Centrale’den binmeli trene. Bu yolculuk da 1 saat 10 dk civarı sürüyor. Ancak San Giovanni istasyonu göle biraz daha uzak (1,5 km) bu durumu bilmek lazım.

Como’dan dönüşümüzü 1. seçenek ile yaptık. Como’nun merkezinde olan Como Nord Lago istasyonundan yarım saatte bir kalkan trenle Milano Cadorna tren istasyonuna ulaşmak mümkün. Yol 1 saat sürüyor. Ancak tren adeta şehir için bir banliyö treni gibi olduğundan saymadım ama en az 15 durakta durmuştur. Son durak Milano Cadorna Tren İstasyonu

cadorna-tren-istasyonu

Tren biletlerini önceden almak veya saatlerine ulaşmak için aşağıdaki resme tıklamanız yeterli olacaktır.

Trenord_logo

 

Trenord şirketinin web sitesinden gerekli incelemeleri yapabilirsiniz. Bilet alırken en önemli noktalardan birisi aktarmalı trenlerden uzak durmanız olacaktır. Hem süreyi uzatırlar hem de hangi istasyonda inip hangi yöne giden trene bineceğinizi bulmak İtalya’da çok da kolay değil

2- Milano’dan Como’ya Otobüs ile Ulaşım

milano-como-otobus

Milano’dan Como’ya ulaşım için Otobüs pek tercih edilen bir seçenek değil. Ancak tren saatlerini bir türlü ayarlayamıyorsanız ya da İtalya’da sık karşılaşılan tren işçileri grevlerine denk gelmişseniz bu durumda otobüse de bakmakta fayda var.

Her yarım saatte bir Milano Porta Garbialdi Durağından kalkan ve Chiasso’ya giden bir otobüs ile Chiasso’dan bir önceki durak olan Como S. Giovanni tren istasyonuna ulaşabiliyorsunuz. Bu yolculuk da yaklaşık 1 saat sürüyor.

Otobüsün durduğu duraklar için

milano-como-otobus

3. Milano’dan Como’ya Kiralık Araç

Milano bir sanayi ve ticaret şehri olduğu için bir çok araç kiralama şirketine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ancak şehir içinde günlük 30 EUR’lara varan park ücretlerini de göz ardı etmemek ve oteli buna göre seçmek lazım. Milano’dan Como’ya araç ile ulaşım mümkün. Hatta tren seçeneğindeki 2 numaralı rotayı izleyip önce Varenna’ya sonra arabalı feribot ile Bellagio’ya ve sonrasında göl kıyısından güzel bir yol ile Como’ya ulaşmak mümkün.  Ancak be
nim içi göl üzerinde tekne ile yolculuk yapmanın keyfi bir başka.

Böyle bir rota 170 km tutuyor.

milano-como-kiralik-arac

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

28 Yorum

  1. Merhabalar, tesadüfen sitenizle karşılaştım. italya turu yapacağız mayıs sonu gibi ,turla gideceiğimiz için bazı görülecek yerler ekstra paraya tabi tutuluyor. como gölü bunlardan biri ve kişi başı 50 euro. sizin önerilerinizle gidersek daha uygun oluyor. sizce tek gidecek olsak zorlanır mıyız? ya da tur ile o kadar para vermeyi mi önerirsiniz. tavsiyeleri bekliyorum teşekkürler..

    1. Merhaba, sitemizin amacı Tur şirketi olmaksızın gezilebilmesi konusunda yardımcı olmak. Öncelikle İngilizce veya İtalyanca'nın varsa tereddüt dahi etmeyin. Kendiniz gidin derim. Yoksa da, buradaki talimatlarımızı inceleyerek gidebilirsiniz. Turla giderseniz Bellagio ve Varenna'ya gidip gitmediğini sorun. Sadece Como'ya (Como kasabası) gidecekse turla giderseniz bir çok güzellikten yaklaşmanıza rağmen mahrum kalabilirsiniz. Bir de gemi saatlerine bakın derim. Detaylı bilgi için Como ile ilgili diğer yazıları da okuyabilirsiniz

      1. Merhaba , 1-tren ile sizin tercih ettiğiniz ikinci seçenek seçilirse varenna da inildikten sonra como ya ulaşım Nasıl oluyor , bilgi verebilirseniz sevinirim
        2- como ve etrafını gezebilmek için orada da araba kiralama seçeneği var mıdır tavsiye eder misiniz
        Teşekkürler

        1. Varenna Como gölünün kıyısında bir kasaba. Varenna'dan Bellagio'ua giden vapur var. Belaggio'dan da Como şehrine giden vapurlar var.
          Como'da araba kiralayabilirsiniz. Ancak çok uzun vaktiniz yoksa gölü boydan boya geçen vapurları tercih edin derim.

  2. Merhaba ben Özge,bu haftasonu como gölüne gitmek istiyorum .Fakat daha hesap açtırmadım burda .Önceden bilet almazsam tren garına gittiğimde ortada kalor mıyım ?sizce bilet bulabilir miyim?

    1. Bence bulursunuz, Biz de önceden almamış tren garına gittiğimizde otomatlardan almıştık. Ancak bulması biraz karışık.

  3. Merhaba milanodan comoya gitmeyi düşünüyorum sizin seçeneklerinizden üçüncüsüyle ama, tren istasyonu uzak diye yazmışsınız ordan sonra başka ulaşım araçları var mı acaba?

    1. Merhaba, uzak derken 1-1,5 km’lik bir mesafeden bahsediyorum, daha geçtiğimiz ay arkadaşlarım yanlarında 5 yaşındaki çocukları ile yürüdüler, Araç ararsanız yine de yürümek zorunda kalırsınız. Bu sebeple yürümenizi öneririm, Eğer fiziksel sebeplerle yürüyemem derseniz Milano Cadorna ile Milano Centrale arasında metro var. Cadorna’dan şehir merkezindeki Lago istasyonuna giden trenler mevcut. Onları kullanıp Milano’daki aktarmayı metro ile yapabilirsiniz.

      Ancak benim her halükarda önerim, önce Varenna’ya gidip oradan Bellagio’ya geçmeniz ve vakit varsa bir de Menaggio’yu görmeniz olacaktır. Como şehrinde diğerlerine nazaran görülecek çok da fazla bir şey yok çünkü

  4. Yazınız çok güzel,elinize emeğinize sağlık.Oralara gitmiş biri olarak,gerçekten gideceklere faydalı bilgiler aktarmışsınız.Size sorulanları okudum,geneli acaba’larla dolu.İzninizle şunu söylemek isterim gezmek isteyenlere, “arkadaşlar,bizdeki keşmekeşliğin olmadığı,düzenin hakim kılındığı,sistemli,kalabalık yığınların olmadığı yerler oraları ve bu kadar kararsız, güvensiz olmayın” – ” ister kendiniz bağımsız,ister turla gidip,kendinizi rehbere teslim ederek gidin” ama GEZİN.Sizlere iyi gezmeler diliyorum,sağlıklı günler dileklerimle yeni yılınızı da kutluyorum.Saygılarımla.

    1. Güzel sözleriniz için çok teşekkürler, size aynen katılıyorum, Gezin, görün ve dünyanızı genişletin. (Tabii bu kurlarla artık çok kolay değil biliyorum) Ama illaki Milano olmaz, parası daha değersiz bir yer olur, Türkiye içi olur, gezene yer fark etmez

  5. Merhaba,
    Bu güne kadar aradığım soruların hepsini bir yazıda bulmak beni çok mutlu etti. Ellerinize ve de ayaklarınıza sağlık…
    Ben ilk önce Como’da iki gece konaklayayım diyordum, sonra ulaşım sorun olur diye vazgeçmiştim. Yazınızı okuduktan sonra güzergahımı değiştirdim. Varenna’da inip Bellagio’ya vapurla geçmeye karar verdim. Zira okuduklarım sonucu içlerinde en sevimlisi Bellagio’ymuş. Sanırım bu gölün etrafında iki-üç gün geçirmek hoş olur.Bir de araya Lugano’yu sıkıştırabilirsem benden mutlusu olamaz.
    Tekrar teşekkürler, bundan sonra sizi takipteyim.
    Saygılarımla,

    1. Sorularınıza cevap bulabildiğiniz için çok sevindim, gerçekten de Bellagio yerine Como’da kalmak bir hata olabilirdi. Ancak Bellagio da çok büyük bir yer değil, fakat Bellagio’dan diğer noktalara gidebilirsiniz.

      Bu yazdığım rotayı Ekim ayında tavsiyem üzerine uygulayan bir arkadaşımın da gezisi keyifli geçmiş. Ancak siz yine de ayarlamanızı yapmadan önce Como gölündeki vapur seferlerine bir bakın derim, orası İtalya, her yazılana güven olmuyor maalesef.

  6. Merhaba. 23 Nisan’da Milano’ya gideceğiz ve gece merkezde kalıp 24 nısan’da Venedik’e geçeceğiz. Eşim como gölünü görmeyi çok istiyor. Vakit kısıtlı. Sizce malpensa havalimanında indikten sonra direkt 2-3 saatliğine como gölüne mi gidip gezip ordan ötele geçip merkezi mi gezmeliyiz yoksa otele geçip biraz Milano’da gezip mi como gölüne gitmeliyiz? Ertesi gün Milano’da 2 saat daha takılıp Venedik’e geçeceğiz. Tabi como gölüne direkt geçiş yaparsak valizleri nereye bırakabiliriz bunu da bilmiyoruz. Teşekkürler.

    1. Merhaba google maps’ten baktığımda Malpensa Como’ya daha yakın ancak Malpensa’dan Como’ya giden bir tren bulamadım. Merkeze gitmeniz lazım, Fakat merkeze gidip Como’ya giderseniz çok vakit kaybedeceksiniz. Sırf Como’ya gidiş dönüş 3-3,5 saat sürer ki Como şehrinin bir güzelliği de yok. O bölgeye gidecekseniz Bellagio’ya gitmenizi öneririm. Ama oraya da bir tam gün ayırmanız lazım.

      Açıkçası o kadar kısa vaktiniz varsa bence Milano’yu gezin. Yoksa ne Como’dan ne de Milano’dan zevk alamayabilirsiniz.

  7. merhaba
    bu hafdtasonu Milanoya gideceğim bir günümü Como Bellagio ayırdım ordan Lugano ya da gidlieblir mi tavsiyeleri rica ederim.

  8. Merhaba,
    Yazı ve yorumlarınızı okudum, çok faydalı buldum. Biz de Haziran ayında Milano/Como/Verona’ya gideceğiz. Como’da yer ayırtmıştık, ama siz Belaggio kasabasını övüyorsunuz. Como yerine Belaggio’da kalırız o zaman, ama Como tren istasyonundan o kasabaya nasıl gideceğiz (otobüs/Vapur) ??
    Cevabınıza çok teşk.

  9. Merhaba,
    2. seçenekteki trenle gittiğiniz yolculuğunuzun gezdiğiniz yerlerin detaylı bir programı var mı acaba 🙂

  10. Merhaba uçağımız malpensa ya italya saati ile 14:00 civarı inecek sizce milano ve como için nasıl bir rota izlemeliyiz. Biz direk como ya gitmeyi planlamıştık ancak yazınızı okuduktan sonra como dan ziyade yol üstü görmemiz gereken yerler olduğunu fark ettim. Sizden ricam nasıl bir rota izlemeliyiz. Teşekkürler.

  11. Merhaba sizden bir tavsiye almaq istiyordum cevablarsanız çookk sevinirim. Ben 4 günlük milanya gidicem. Como gölünün manzarasını da görmek istiyorum. Bir günümü ona ayırıcam. Şimdi siz dedinizki 2ci seçenekle gitfiniz ve çok güzel manzaralar gördünüz. Ama işte verona bellagio dediniz kafam karıştı. Bana daha geniş şekilde anlata bilirmisiniz? Milanodan çıkıb como gölünün o eşsiz manzarasına ve geri milanoya dönene kadar lütfen anlatın noluuurrrrr gerçekten gitmek istiyorum

    1. Merhaba,
      yazıda anlatılan rotayı takip ederseniz, isteğiniz gerçekleşir. Bellagio Como gölünün tam ortasında çok güzel bir kasaba. Ayrıca Bellagio’dan Como şehrine yapacağınız yavaş vapurla bir seyahat size istediğiniz manzaraları sunacaktır.

  12. Merhaba,
    Biz yılbaşı gecesini Milano’da geçirip 1 ocak sabahı Como’ya geçmeyi ve akşam Milano’ya geri dönmeyi planlıyoruz. Zira 2 ocakta yurda dönüş. Sizin gibi 2. seçeneği uygulayacağız. Anlayamadığım kısım şu; Varenna-Esinoda indikten sonra süreç nasıl? Varenna yürüyerek gezilen bir yer mi? Ordan Belaggio ya ve ordan da Como’ya neyle ve nasıl geçiliyor? Dönüşte Milano merkez tren istasyonuna dönmek için Como Nord Lago tren istasyonunda mı bineceğiz?
    Cevabınız ve detaylı bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.

    1. Merhaba,

      Evet Varenna’yı yürüyerek 1 saatte gezebilirsiniz. Oradan Bellagio’ya giden vapurlara bineceksiniz, Bellagio’ya da 3-4 saat verin, güzel bir yemek yiyin derim göl kenarında, oradan da vapur ile Como’ya geçebilir Como’dan da trenle Milano’ya dönebilirsiniz.

      Fakat kış şartları sebebi ile vapurlar ne kadar çalışıyor bilemiyorum açıkçası, gitmeden araştırın derim.

  13. merhaba yazılarınızı okudum ılk defa 2 hanım mılanoya gıdecegız yalnız olarak ne yazıkkı ınglzcee mız cok az tum notlarımı aldım ancak kafam karıstı mılano c merkez tren ıstasyonun dan bıletımızı aldık ınternet ustunden okudugum kadarı ıle bır kac bılgı var ama bız dırek como gölünü görmek ıstıyoruz hangı ıstasyonda ınmelıyız bu ılk sorum 2.sorumda su mılanodan tren ust katta demıssınız dogrumudur cehaletımı mazur gorun bılgı verırısenız mutlu olurum

  14. merhaba Haziran sonu İtalyaya gideceğiz fakat Bergamoda kalacağız ve BERGAMODAN comoya geçmeyi düşünüyoruz mesela comodan bellagioya nasıl ulaşabiliriz hangi trene binersek vapurlara yakın olur ve vapur ücrteleri nasıl teşekkrüler

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *