Avrupa Gezi Yazıları İspanya Madrid

Madrid Nasıl Bir Yer ?

  • Madrid İzlenimlerim

Madrid Nasıl bir Yer ? acaba diye düşünmeye, Mallorca’ya nereden aktarma yaparak gideceğimize karar verirken düşünmeye başladık. Mallorca aktarması için ya Madrid’i ya da Barcelona’yı tercih edecektik. 2012 yılında Barcelona’da 5 gün geçirmiş ve çok beğenmiştik. Bu sebeple ağırlıklı yanımız Barcelona tarafındaydı. Bir de Madrid için çok da güzel şeyler duymamıştım, Ankara gibi sıkıcı bir başkent havası var deniyordu.

Fakat araştırmalarım sırasında şimdi tam da hatırlamadığım bir blog yazarı, Avrupa’nn en yeşil şehri Madrid diye yazınca ilgi radarıma girdi Madrid.

madrid-retiro-park

Aslında Barcelona’ya karar vermiştik. Ancak ne bileyim. Barcelona’yı zaten görmüştük. Oralara kadar gitmişken görmediğimiz bir yer olan Madrid’i görsek fena olmazdı. Üzerine bir de Madrid’de Gezilecek Yerler’in hepsinin şehir merkezindeki Puerta Sol Meydanının etrafında yürüme mesafesinde olduğunu görünce, Barcelona yerine Madrid için Yüksel’i ikna etmem çok da zor olmadı. Yine de bu bana dönüş için Barcelona’da ekstra bir güne patladı ama olsun. Madrid için değer.

Madrid’e gittiğimizde ilk olarak Sol (Güneş) Meydanı’na akşam üstü çıktık.  Pek çok gezgin gibi bizim de Madrid ile tanıştığımız ilk nokta buydu. Akşamüstünün cıvıl cıvıl neşesi, insanlar arasında kaynıyordu. Eve yerleştik ve akşam yine çıktık. Sol Meydanı, canlılığını kaybetmemiş ve hatta aksine daha da kalabalıklaşmıştı.

Madrid-sol-meydani-gece

Hafta içi Gece saat 1’de insanlar evlerine gitmek yerine Sol Meydanı ve etrafındaki cafe/barlarda takılmayı tercih ediyorlardı. Tam Merkezdeki evimizin yatak odasında gece 4’lere kadar geçen kalabalık grupların gürültülerine alıştık.

ertesi sabah erken saatte yine kalabalık yine aynı enerji.

Yani anlatmaya çalıştığım şey, Madrid ateşler içinde yanan bir kor kömür gibi. Sürekli olarak dışarıya enerji veriyordu.

Evet şehir çok da güzel değil. Belki şehirdeki yapılar artık herkese klasik gelebilir. Ancak şehrin insanlara verdiği o ateş. İşte o ateş çekici kılıyor.

Madrid’in enerjik olmasındaki en önemli unsurlardan birisi de sanırım özgürlükçü ortamı. Chueca Bölgesi’ne sanırım başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz sayıda gay çifti el ele tutuşup yürürken görebilirsiniz. Kimse kimseye karışmıyor.

calle-montera-seks-iscileri

Evimizin bulunduğu Sol Meydanına bakan ana caddelerden birisi Calle de Montera, İstanbul’un İstiklali kıvamında olsa da, 24 saat 50 metrede bir saf tutan Seks İşçileri ve yanlarından geçen babaanne-torun görüntüleri ile ayrı bir karmaşa ve fakat uyum yaratıyor.

Barcelona’da 5 gün geçirdik ama sanırım hiç İspanyol görmedik. Madrid ise tam aksine İspanyol kültürünün dibine kadar yaşandığı bir şehir. tipik ispanyollar ile tanışmak, kendilerine El Madrilano diyen bu halkın gündelik yaşantısına dahil olmak için Madrid’i tercih etmek daha doğru.

madrid-boga-guresleri

Bu sebeple Madrid nasıl bir yer diye soranlara, “Dibine Kadar İspanyol” diyeceğim. Evet İspanya’nın baştan çıkaran ateşi ve enerjisini yerinde tatmak istiyorsanız, doğru yer Barcelona değil Madrid.

Gezin Afiyetle,

Eren Evren

Gezgin Avukat

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *