Avrupa Bosna Hersek Gezi Yazıları Saraybosna

Saraybosna Nasıl Bir Yer

sarajevo

Saraybosna hakkındaki ilk izlenimlerim, yabancı bir ülkede olmadığımız şeklinde. Çevremiz ve ortam Kendimizi Avrupa’nın ortasından çok, Anadolu’da bir şehirde hissettiriyor.

Saraybosna Havalimanını, Adana Havaalanına benzetmemizden başlarsak orta ölçekli bir Anadolu Havaalanı büyüklüğünde bir havaalanı Saraybosna Havaalanı. Konya, Kayseri, Gaziantep havalimanlarına benzer bir yapısı var. Havalimanından çıkar çıkmaz paralel bir yol ve ardından başlayan otopark ile ne demek istediğimi anlatabilmişimdir sanırım.

Bundan da öte sokaklar ve caddeler ve hatta ara sokaklar bile bizimkilere çok benziyor. En son Dubai’de dolaşırken kaldırımların bile insanların hayatını kolaylaştırması için dizayn edilmiş olduğunu hatırlarken, Sarayevo’da kaldırım bulmakta zorlanırken, Araplar mı medeni Avrupalı’lar mı diye sormadan da edemedik zaten.

saraybosna -ara-sokak

Boşnaklarla İngilizce yerine Türkçe anlaşmak çok daha kolay. İngilizce bilmeyen bir Boşnak’a derdinizi Türkçe anlatın, hiç bilmiyorsa bile anlaması daha kolay oluyor. Kullandığımız diller birbirinden temelde farklı olsa da iki dilde de aynı kelimelerin bulunması işimizi kolaylaştırıyor.  Zaten tanıdığımız bir çok Boşnak, Türkçe anlaşabilecek kadar dilimizi biliyordu. Sarayevo’ya en çok Türk turistin gelmesi de sanırım dilimizi öğrenmeleri konusunda teşvik edici olmuş.

menu

Ülkemizde bile yüksek bir popülaritesi olan Boşnak yemekleri, özellikle Burek ve Mantı bir harika. İnegöl köftemiz olan Cevapcici ise yerinde çok güzel. Sarayevo Avrupa’nın Gaziantep’i olsa gerek. Bir kere sabah akşam Börek yeseniz doyamazsınız, Yanında ayran niyetine akışkan ama çok yağlı nefis bir yoğurt ile tüm öğünlerde karın doyurmak mümkün. Tabii Cevapcici’yi de unutmamak lazım. İki kişi börekler ile 10 KM (5 EUR) Cevapcici ile 20 KM (10 EUR) çok rahat tıkabasa doyurabilir karnını. Yemek çok ucuz ve ürünler çok lezzettli. Sadece Yöresel yemek yapıyoruz diye turist tuzağı nacional restoranlardan uzak durun yeter. 

saraybosna-borek

Tarihi olarak da Sarayevo başlı başlına güzel. Başçarşı’nın bitimi ile Ferhat caddesinin başladığı bir yer var. Burada adeta bir zaman makinesine binmişçesine, Osmanlı döneminden bir anda Avusturya Macaristan dönemine atlıyorsunuz ya sırf bunun için bile Bosna’ya gelinir.

Yalnız Saraybosna’nın tek sevmediğim yanı, halka açık alanda sigara tüketimi konusunda günümüzün çok gerisinde kalmış olmaları. Kafelerde, restoranlarda, havaalanlarında bir çok kapalı meydanda fosur fosur sigara tüttürüyorlar ki bunlar 10- 15 yıldır Türkiye’de çözülmüş problemler.

Bir de merak ediyorsanız neden bazen Saraybosna bazen Sarayevo diyorum ? Çünkü bu şehrin adı Osmanlı’dan kalma Sarayın Ovası imiş. Yani Sarayevo, Osmanlı’dan kalan orjinal isimleri iken neden Saraybosna diyelim ki ?

Son olarak Saraybosna’yı görmek gerekli mi ? Evet kendinizde gezgin bir ruh görüyorsanız evet görmek gerekli. Ancak Saraybosna’ya 1 tam gün yeter. Yarım gün daha koyarsanız cevapçinin üzerinde kaymak olur.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

4 Yorum

  1. Merhaba! Gezi yazılarınızı okuyorum. Çok yardımcı oluyorsunuz. Teşekkürler. Haziranda Saraybosna ya gideceğiz. Saraybosna dan Mostar’a gittiğiniz firmanın adını ve varsa mail adresini yazabilirseniz çok memnun olurum. Yazılarınızın devamı dileğiyle…

    1. Teşekkür ederim Zehre Hanım, fakat bu turu biz ayarlamamıştık, otelimiz yardımcı olmuştu. Gelen genç arkadaşlar da çok iyi bir gezi yapmalarına rağmen sanırım bir şirketleri yoktu.

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *