Avrupa Bosna Hersek Saraybosna Slider Yeme İçme Eğlence

Saraybosna'da Nerede Ne Yenir ?

Bosna Hersek; yurt dışında yemek yerken hiç problem yaşamayacağınız ender yerlerden birisidir herhalde. Yemeklerde domuz eti olmaz, etini beğenmezseniz de üç öğün börek yiyip karnınızı ucuza doyurabilirsiniz. Saraybosna’da Nerede Ne Yenir ? diye bir araştırma yaptığınızda karşınıza zaten hemen ya börekçiler çıkar ya da cevapçiçi’ler (Yani köfteciler). Ama havasından mı suyundan mı bilemem, hem böreklerde kullanılan peynir ve kaymak hem de köftelerin etleri benim aklımı benden almıştı. Bu yazıda da bizim denediğimiz yerlerden biraz bahsetmek istiyorum. Ama diyorum ki, siz Saraybosna’da -yöresel yemek restoranları hariç- nereye giderseniz gidin çok güzel yemekleri ucuza yiyeceksiniz. Özetin özeti, Saraybosna’ya sırf yemek için bile gelinir.

SARAYBOSNA’DA BÖREKÇİLER

Türkiye’de Boşnak Böreğini bilmeyen yoktur herhalde. Nerede bir dükkan görseniz, vitrininde Boşnak Böreği yazsa orası doludur çünkü. İşte Boşnak Böreğinin ana vatanı olan Saraybosna’da en güzel börekçiler nerededir ve börekçilerde ne yenir ? Burada.

Saraybosna’daki yöresel börekçilerin hemen hemen hepsi Başçarşı içindeki Bravadžiluk caddesinde sıralanmış sanırım.

Biz otelimize gece 21:30 gibi varıp akşam için açık börekçi bulurmuyuz diye endişelenirken buradaki börekçilerin gece geç saatlere kadar açık olduklarını öğrendik.

  • Buregdzinica Bosna

buregdzinica-bosnia-vitrin

İlk girdiğimiz Börekçi “Buregdzinica Bosna” idi. Herhalde Bosna Börekçisi olarak okunuyordur 🙂

Peynirli, Kıymalı, Patatesli ve Ispanaklı olmak üzere çeşitleri var. İsterseniz üzerine yoğurt da konup servis ediliyor. Börekler akşam aç olduğumuzdan mı yoksa o saatte bile sıcacık olduklarından mı bilemiyorum o kadar lezzetli ve güzel geldiler ki, bir,iki,üç derken kaç tane yediğimi hatırlayamıyorum ancak o gece uyuyamadığımı çok iyi hatırlıyorum.

saraybosnada-bosnak-boregi-nerede

Sanırım ilk gece için yağları bana ağır gelmişti. Dikkat edin siz de Bir de o zaman üzerine yoğurt istendiğini bilmiyorduk. Ama zaten Börekçide yoğurt dediğiniz zaman yanına koyu bir kıvamda ayran geliyor. Ama o ayran tadında bir lezzet bombasını inanın Türkiye’de bulmak mümkün değil. Sanırsınız ki, ineğin sütünün en yağlı yerinden alıp da yapmışlar ama hiç kokutmamayı başarmışlar. Böreğin yanına ayran pardon yoğurt çok güzel yakışıyor. ama dikkat ayran isterseniz kapalı şişede sanırım Türkiye’den gelen ayran geliyor. Siz yoğurt isteyin en iyisi.

saraybosnada-borek

Buregdzinica Bosnia’ya son günümüzün öğleninde bir daha uğradık. Evet börekleri yine çok güzeldi. Ama ben bu defa tecrübelendiğim için doğrudan börek yerine Boşnak Mantısı istedim. Boşnak mantısı da kıymalı boşnak böreğinin üzerine inceden gezdirilmiş sarımsaklı yoğurt ile servis edilen başka bir lezzet çekirdeği. Türkiye’deki mantılara hiç benzemeyen, sadece adı mantı olan enteresan bir yiyecek. Ancak Buregdzinica Bosnia’nın Boşnak Mantısını çok beğenmedim.

  • ASDZ Buregdzinica

buregdzinica-asdz-vitrin

Saraybosna’daki ikinci günümüzde yine Buregdzinica Bosnia’da öğlen yemeği yerine börek yiyelim istedik. Ama mekanın çok küçük olması sebebi ile içeride yer bulamayınca tam karşısındaki ASDZ Buregdzinica’ya gittik. Biz gittiğimizde mekan pek boştu ama sanırım ayağımız uğurlu geldi, bizden sonra yer kalmadı.

ASDZ’de böreğin yanısıra sulu yemekler de var. Ama biz tabii ki Börekleri tercih ettik.

saraybosna-asdz-borek

İlk defa Boşnak Mantısı ile ASDZ’de tanıştım. (İzmir’de Ayşa’nın yaptığını saymazsam tabii) Boşnak Mantısı’nın yanına yine Ispanaklı, Kıymalı, Patatesli ortaya karışık söylemiştik. Boşnak Mantısı’na bayıldım. Gerçekten de börekten biraz daha ince açılan hamuru ve kıymasının sarımsaklı yoğurt ile kurduğu kimyasal ilişkiyi hatırladıkça tekrar tekrar Bosna’ya gidip yiyesim geliyor.

ASDZ’nin diğer börekleri de öyle aman aman güzel olmasa da ortalamanın üzerinde idi. Bu defa ya midemin yağlara alıştığından mı ya da üzerine 10 km yol yürüdüğümüzden mi bilemem böreğin yağları bir sorun çıkarmadı.

bosnak-boregi-nasil-yapilir

Boşnak Böreğinin nasıl yapıldığını da ilk defa canlı canlı ASDZ’de izledim. Büyükçene bir odun fırının içine bakır kaplar içinde tepsilere konan böreklerin üzeri de kapatılarak kül içinde pişmeleri sağlanıyor. Böylece ısı börekleri yakmıyor ancak kıvamını da ona göre güzel hazırlıyor. ASDZ’de börek pişirme düzeneğini de görebilir canlı canlı böreklerin yapılışına da şahit olabilirsiniz.

Her iki mekanda da Böreklerin kilosu 13-15 KM yani 20 TL civarında. Ancak biz iki kişi sanırım 8-10 KM civarında yani 15-20 TL arasında bir para ödeyip öğlen yemeğimizi halletmiştik.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

4 Yorum

  1. Acaba fiyatlar yazdiginiz gibi midir, bir daha kontrol edebilir misiniz? Cunku 1km 2 tl olarak yaziyor para donusturucu sitelerde…

    1. Ürünlerin fiyatlarını fişlerinden yazmıştım. Bu sebeple Bosna Markı (KM) cinsinden doğrudur ama tabii Maalesef Türk Liramız her para birimi karşısında değer kaybediyor, biz fark etmesek de, TL karşılıklarını siz KM x2 olarak bulabilirsiniz.

  2. Merhaba. Boşnak böreği Hiç abartıldığı gibi güzel olmuyor o börekçilerde. Hele ayran diye verdikleri şey buruk tadı olan sulu yoğurt. Geçen hafta Bosna’dayım ve bu tatların hepsine baktım. İnanın bizim börekçilerimizdeki börekler onlara 10 çeker. Ama evlerde boşnak hanımların yaptığı daha güzel oluyor. Tri leçe ise bizimkilerden bayağı farklı. Gerçekten lezzetli idi. Özellikle keki ve kreması. Kruvasan a gelince her fırından alınmayı Başçarşı’daki “imaret pekera” dan alınmalı. Diğer fırınlarda yapılanlar çok yağlı. Cevabi köfte Travnik’te yenmeli. Kahveyi genel olarak heryer güzel yapıyor. Ki zaten orda kahve içmeli çay tiryakisi olsanız dahi zira çay demlemek konusunda çok zayıflar. Arap çayını Türk çayı diye yutturuyorlar genelde? Eğer Türk çayı içmek istenirse önerim yine Başçarşı’da bir Karadenizli abimizin mekanı olan “Laheri caffe”. Saygılar.

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *