Avrupa Gezi Yazıları İtalya Sardunya Slider

Sardunya Adası Gezilecek Yerler- 2-Güney Sardunya Plajları

Etrafımdaki bir çok dostum, tanıdığım Deniz tatili için yurt dışına gitmeyeceğini, Türkiye’nin denizlerinin pek çok ülkeden çok daha güzel olduğunu söyleyip bizi tenkit eder. Evet doğrudur, Türkiye’nin özellikle Ege-Akdeniz kıyılarının muhteşem koyları ve denizleri var ama 2 yaşında bir çocukla gezebileceğiniz, havası güzel, Denizi güzel,ulaşması kolay Kumsal plaj sayısı belki bir elin parmaklarını geçmez.

Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; Çeşme’de Aya Yorgi’yi, Ilıca Plajını ya da Paşa Liman’nın gördünüz mü bilmiyorum ama Sardunya’da bu tür plajlardan en az 20 tane var. Bu plajlarda kendinizi kasmadan, ailece, aynı yerde dilerseniz ekonomik dilerseniz lüks içinde deniz tatilinizi geçirebilirsiniz..

Bizim radarımızda küçük çocukla eğlenebileceğimiz, sığ ve kumsal plajlar vardı. Bu sebeple bu yazıdaki plajlar derin lacivert sularda yüzmek isteyenler için çok ilgi çekici gelmeyebilir. Adada bulunan yüzlerce güzel plajdan elbette sizin sevdiğiniz türde plajlar var ama biz onlara bakmadık maalesef.

Bizim planımız 3 gün Güney Sardunya’da plaj gezmek, 1 gün güneyden kuzeye ilerlemek ve arada meşhur Is Arutas plajında denize girmek ve 2 gün de Kuzey Sardunya’da plajları gezmek üzerine kuruluydu. Aileler için en güzel plajların Güneyde, lüks için gelenlerin de kuzeyde daha çok eğlenebileceğini söyleyebilirim.

2.Gün Chia Plajları

Chia Bölgesi Cagliar’inin batısında yer alan yine plajları ile ünlü bir bölge. Bu bölge içinde yaptığım araştırmada, ulaşması kolay, otoparkı organize, bebek arabası ile rahatlıkla erişilebilen, plajlardan iki tanesini belirlemiştim. İlk olarak yakın olması sebebi ile Su Guideu plajını tercih ettik.

  • Su Gideu

sardunya-plajlari-su-guideu

Su guideu Plajı Cagliari’den araç ile yaklaşık 45 dk da kolaylıkla ulaşılabilen bir plaj. Aracımızı plajın hemen arkasındaki otoparka koyduk. Otopark ücreti tam gün 4 EUR saat 14:00’dan sonra 3 EUR idi.

Karşımızda berrak turkuaz renkli ve sığ ve incecik kumlardan oluşan bir doğa harikası vardı. Plaj organize bir plajdı. Engelli ya da bizim için bebek arabası erişimi için kumsala kadar giden bir platform vardı. Bu platformlar gittiğimiz pek çok plajda karşımıza çıktı.

Plajda iki tane ufak kafe vardı. İkisinde de ortalama 4-5 EUR karşılığında sandviç ya da pizza alabiliyorsunuz.

Plajda iki şezlong bir şemsiye 20 EUR. Ancak biz araç kiralarken 5 EUR karşılığında şemsiye de kiraladığımız için kendi şemsiyemizi hemen şezlongların yanına çakıp beleştepe’den denize girmeye başlamıştık.

sardunya-plajlari-su-guideu-kolaj

 

Bizim şanssızlığımız ilk günden havanın bir anda bozup denizin içinde iken yağmura yakalanmamış olmuştu. 3 gün 35-40 derece arası Roma sıcağında gezmişken, deniz tatilinde yağmur pek de hoş karşılanmadı.

Hemen eşyalarımızı toplayıp atladığımız gibi arabaya bir sonraki durağımız Tuerrada plajına yollandık.

Tuerreda

sardunya-plajlari-tuerreda

Su Guideu ile Tuerrada arasında 5 dk mesafe var. Birbirine komşu iki koyda yer alıyorlar aslına bakarsanız. Ama sanki burada başka bir bölgeye ışınlanmış gibi iklim değişti bir anda. Güneş tepeye çıktı ve yakmaya devam etti. Biz de bu sayede Tuerreda plajında devam ettik yüzmeye.

Tuerrada plajı da organize bir plaj. Kumsala kadar engelli erişimi için platform var, Kumsalın hemen arkasında otopark var. (3-4 EUr günlük) Otoparkın içinde 2 EUR karşılığında çalışan bir duş sistemi var. Hemen kumsalın arkasında güzelce bir restoranı da var.

sardunya-plajlari-tuerreda-kolaj-iki

 

Deniz berrak ve turkuaz, Kumsal ince kum ve altın rengi.

Burası da bir doğa harikası anlayacağınız.

Chia bölgesinde bizim seçtiğimiz iki plaj da çok güzeldi.

3. Gün Villasimius

Bu defa hedefimiz Cagliari’nin doğusunda yer alan Villasimius bölgesi. Ev sahibimizin de önerisi ile Villasimus’a sahil şeridindeki eski yoldan gittik. Ama gitmez olaydık. Evet harika bir manzara, bizdeki Kaş-Kalkan arasına benzer bir yol muhteşem mavilikler, arada turkuaz plajlar vs vs. Ama yol tam 1,5 saat sürdü ve araçta şofor olarak benim dahi midem bulandı. en son mola verip tazelenme ! ihtiyacı hissettik o kadar.

Hedefimiz Villasimus bölgesindeki Porto Giunco plajıydı.

sardnya-plajlari-porto-giunco

 

Bu plaj bir orman kampı gibi bir bölgenin içinde yer alıyordu. Otoparkı hemen plajın arkasında yer alan Porto Giunco’nun denizi muhteşem bir kumdu. Yine kafesi, şemsiyesi ile organize bir plaj olan Porto Giunco berrak turkuaz denizi, incecik altın sarsı kumları ile aileler için ideal bir plaj.

sardnya-plajlari-porto-giunco-kolaj

Plaj o kadar güzeldi ki; burada denize girmek yerine başka bir bilinmezliğe gitme riskini almadık ve koca günü tek bir plajla kapattık.

4. Gün Costa Rei

sardnya-plajlari-porto-giunco

Kralın sahili Costa Rei, adanın Güney doğu tarafında yer alan uzunca bir sahil aslında. Bu sahilin en güney ucunda Scoglio de Peppino isimli bir anıt kaya yer alıyor. Karşıdan bakıldığında küçük bir çocuğun yüzünü andıran bu kayalıklar çok popüler. Ama benim yaptığım araştırmada etrafında araç park edecek doğru dürüst bir yer bulamadığım için biraz daha ilerideki Spiaggia delle ginestre plajını tespit ettim.

Sardunya’da plajlar ile araç otoparklarının mesafelerini google maps üzerinden uydu görüntüsü ile bakmanızı şiddetle öneririm. Costa Smeralda’da Pervero plajları hariç hepsinde de nokta atışı yaptım.

Costa Rei bölgesinde Spiaggia delle Ginestre’den sonra hep özel mülkler, oteller ve kamp alanlarının plajları olduğu için Costa rei’de denize girmek isteyenler- ki mutlaka girin- bu plajı gönül rahatlığı ile tercih edebilir.

sardunya-plajlari-porto-giunco-kolaj

Spiaggia Delle Ginestre Costa Rei sahillerinde per alan bir doğa harikası aslında. İlk üç gün içinde girdiğimiz en güzel deniz ve en güzel plaj burası idi. Plajın hemen arkasındaki küçük kafeterya yine makul fiyatlara öğlen yemeğinizi yiyebileceğiniz bir yer.

Şemsiye-Şezlong isterseniz yine Güney Sardunya tarifesi 20 EUR. Otopark ücretsiz. Duş göremedim. Tuvalet ise rezildi.


Ama bir tam günümüzü hiç sıkılmadan geçirdik çünkü Deniz ve Plaj çok tam eğlenmelik idi.

Eren Evren

Gezgin Avukat

#gezinafiyetle

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

3 Yorum

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *