Avrupa Gezi Yazıları İtalya Sardunya Slider

Sardunya Adası Gezilecek Yerler 4- Kuzey Sardunya- Costa Smeralda

Sardunya’da gezilecek yerler listemi hazırlarken Kuzey Sardunya’ya maalesef iki deniz gün bırakabilmiştim.  Bu günlerden bir tanesi yine güzel plajları ile ünlü San Teodoro bölgesi diğeri de lüks yaşantısı ile ön plana çıkan Costa Smeralda içindi. Yalnız Sardunya’da Güney’den Kuzey’e çıktığımızda  Güney’deki sıcaklığı ve salaşlığı kaybetmiş yerine Kuzey’in lüksü ama kurnazlığı almıştı.

San Teodoro Bölgesi

San Teodoro Bölgesi Kuzey Doğu’da plajları ile ünlü bir bölge; Porto Istana, Cala Brandinchi, Isola Ruja ve Capo Coda Cavollo gibi harika plajlar bu bölgede yer alıyor.

Cala Brandinchi (Little Tahiti)

sardunya-plajlar-cala-brandinichi

Bizim gün içinde tek bir plaj gezebilme şansımız olduğu için ben içlerinden Küçük Tahiti lakaplı Cala Brandinchi’ni seçmiştim. Fakat siz de benim gibi google maps ile Cala Brandinchi’ni aramaya kalkarsanız çok ararsınız. Çünkü; google maps’in gösterdiği tüm yollar kapalıydı. Nedeni Cala Brandinchi’niyi işleten işletme tüm yolları kapatıp tek bir noktadan giriş vermiş. Bu sebeple sadece haritaya değil tabelalara da bakmak gerekli.

Cala Brandinchi plajı için giriş yaparken otopark biletini alıyoruz. Otopark saat ücreti 2 EUR (Kuzey’e geldik) hele bir de otoparkın saatinin işlemeye başladığı yer ile park yeri arasında 10’dk’lık bir yol daha var ki otomatik olarak işletmeye 20 dakika daha yazıyorsunuz (Kuzeydeyiz)

sardunya-plajlar-cala-brandinichi-kolaj

İçeride bir tabela ile karşılaşacaksınız. İki yönde de Cala Brandinchi gözükecek ama ben harita bilgim ile sol taraftakini seçtim. Çünkü hem otoparkının daha büyük olduğunu hem de orada bir kafe (I-Giardini) olduğunu hatırlıyordum ki doğru yapmışım. Siz de sol tarafı seçerseniz pişman olmazsınız

Cala Brandinchi lakabı olan Küçük Tahiti’nin gerçekten de hakkını veren bir plaj. Bembeyaz ve incecik sığ kumlardan, sıcacık berrak ama sığ bir denizden bahsediyorum. Videoyu görünce eminim ki çok daha heyecanlanacaksınız.

Ancak sahilin her bir santimetrekaresi adeta İstanbul’un Kentsel Dönüşüme açılmış semtleri gibi çok değerli. Şemsiyeyi açmayı bırakın havluyu koyacak yer bulmak çok kolay değil. Dilerseniz plaj işletmesinden 40 EUR karşılığında iki şezlong ve bir şemsiye alabilirsiniz tabii (Kuzey’deyiz 🙂 Biz yine de tam denizin dibinde ufacık bir alan bulduk ve yerleştik amaç ne de olsa şemsiyenin altında yatmak değil tabii. Ya oyun, Ya Deniz kalan vakitte de kafede dinlenme. I-Gardia yani plajın kafesi tüm Sardunya plajlarında gördüğüm en güzel kafeydi. Tamam yine içinde pek bir şey yoktu. Yine donmuş makarna ya da sandviç vardı ama olsun hem yeşilliklerin üstünde olması hem de dilerseniz arka tarafta ormanlık bir alanda piknik yapabilme şansı vermesi ile sempatik bir kafe olarak geldi bana.

Cala Brandinchi’ni de Tahiti’ye gitmeden Tahiti’yi görmüş kadar olduk ve mutlu bir şekilde ayrıldık plajdan.

Dönüş yolu üzerinde akşam yemeğimizi yine çimlerin üzerinde hizmet veren 4square’de tek bir yorum bile almamış balıkçımızda çiğ balık (suşi değil bildiğin çiğ levrek) ile yaptık ve mutlu bir şekilde döndük evimize.

Costa Smeralda

ve işte beklenen gün geldi. Adeta bir assolist gibi sona sakladım Costa Smeralda’yı. Sardunya deyince aklıma hep o zümrüt sahiller gelirdi. Merak’ı üst düzeye çıkarmak ve hatırlarımızda en son kalsın diye son güne saklamıştım Costa Smeralda yani Zümrüt Sahillerini.

Costa Smeralda yine Kuzey doğu’da bir bölge. Ama burası lüksün, elegant zevklerin hakim olduğu, yoldaki araç markalarının birden bire değiştiği zenginlerin tercih ettiği bir bölge.

Costa Smeralda’nın bir çok güzel koyu var aslında. Ama tabii güzel bir tekne gezmek güzel olurdu. Fakat biz normal insanlar gibi araba ile geziyorduk. Bu sebeple Costa Smeralda denince tüm resimlerde çıkan Grande Pevero’yu seçtim hedef olarak.

Grande Pervero’yu google maps ile bulmak inanın mümkün değil. Hedef noktasına Grande Pevero yazarsanız maps sapıtıyor. Aslında hata maps’de değil. Hata insanlarda. Maps nereden bilsin ki koca bir bölgeyi Costa Smeralda Gof Club isimli kulüp kapatsın ve golf sahası yapsın ? Biz de bilmiyorduk taa ki aracımızla golf oynayanların şaşkın bakışları arasında sahanın ortasına dalana kadar !

Evet maps kendisine göre en iyi rotayı belirlemiş ve biz de onu takip ediyorduk. Ama bir kapıdan geçtiğimde -ki aslında o kapı otomatik olarak kapanan bir kapıymış- bir şeylerin ters gittiğini anlamıştım. ama varış noktamıza 300 mt kala golf sahasına girince bu iş olmadı.

Sonrasında dakikalarca süren stresli yol araması, acayip lüks vilların arasında kayboluşumuz vs vs bir süre sonra Cosra Smeralda büyüsünü kaybetmeye başlıyordu.

Bu sebeple önerim navigasyona (maps’e) Porto Cervo yazın ve yolda Pevero Plajları yazısını takip edip içeri dalın. Başka gidiş yolu yok.

Tabii biz yol ararken baya bir vakit kaybetmiştik. Sonuçta Grande Pevero’nun adı gibi büyük olmayan otoparkına kapağı attık ama maalesef yer yok. Arabayı koyabilecek başka bir yer de yok. Artık sinir katsayısı yükselmiş ve lanet olsun buraya hadi dönüyoruza bağlamıştık. Ama relax Keep Calm and Wait dedik ve yaklaşık yarım saattlik aracın içinde umutsuz bekleyişimizin ardından yer bulup arabayı koyduk.

Sonra bebek arabası, şemsiye ve bilumum çantalar ile düştük yola. çok zor olmayan ama sıcakta pek de çekilmeyen 10 dk’lık bir yürüyüşle vardık sahile ki bebek arabası ile sahile geçmek çok zor. Ama ne yapalım geldik bir kere.

Sahildeki tek işletme olan kafeteryada garsonların eziyetine rağmen bir pizza ve bir hamburgere 40 EUR vererek öğlen yemeğinde kazıklandık.

Bebek arabasını yüklendim, bir süre sonra da kumsalda 100 metre çektim. Ama sonunda Grande Pevero’nun sularına bıraktım kendimi.

Grande Pevero

sardunya-plajlar-costa-smeralda-grande-pevero

 

Grande Pevero aslında yukarıdan bakıldığında Vavvv dedirten bir güzellik. Ama yakına yani içine gidince aslında bana göre büyük bir numarası yok. Evet turkuaz deniz ve beyaz kum ama Sardunya’da bu ikiliden o kadar çok var ki..

sardunya-plajlar-costa-smeralda-grande-pevero-kolaj

Grande Pevero’ya yatınızla gelip açıkta demirleyip yüzerek kıyıya çıkıp iki artistik çekip geri dönmek var aslında. Dahası da yok.

Şezlong ve Şemsiye tabii ki var ama unutmayın burası Kuzey … 🙂

 

İyi kötü akşam 7’e kadar kaldık Pevero’da. Sonra da yakınlardaki Porto Cervo’ya gidelim dedik. Bu lüksün başkentini yakından görelim istedik. Hoş daha yeni Cannes ve Monaco yapmıştık. Ama inanın orada bile ben 15 katlı özel yatları yan yana görmemiştim. Porto Cervo’nun limanına gittiğimizde Maslak mı dedim bir an. O kadar çok yüksek yat yan yana ki hiç görmedim böylesini…

Başka da bir numarası yok Porto Cervo’nun vakit kaybı…

Eren Evren

Gezgin Avukat

#gezinafiyetle

 

 

 

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *