Avrupa Floransa Gezi Yazıları İtalya

Floransa Tadım Notlarım

Floransa’da nerede ne yenir gibi iddialı bir başlık ile bir yazı yazacak kadar çok dolaşmadık Floransa’yı. Ama gezdiğimiz bir kaç gün içerisinde güzel restoranlar bulup farklı lezzetleri deneme şansına sahip olduk. Bu sebeple Floransa’da tadım notlarım şeklinde bir kaç noktayı anlatan bir yazı yazmak istedim.

Floransa Tadım Notlarım şu şekilde;

Trattoria Za Za

Accedemia müzesine giremeyip Davut heykelini görememenin verdiği bir hüzün vardı üstümüzde. Ama karnımız da acıkmıştı. Google Maps’e baktığımda daha önce adını duyduğum Mercato Centrale’nin çok da uzak olmadığını görüğ şansımızı orada denemeye karar vermiştik. Fakat Mercato Centrale’nin içinde alt katta yer alan restoranda sadece domuz eti satıldığı üst kata da bebek arabası ile çıkmanın imkansız olduğu gerçeği ile 4Square’den çevre taraması yaparken 9 puanlı Za Za’nın etrafımızda olduğunu ve tüm yorumlarda Floransa’nın en güzel restoranlarından birisi olduğunu görünce Za Za’ya gitmeye karar verdik.

Gerçekten de Mercato Centrale’nin tam karşısında hemen görülebilen bir mekan burası. 1935’de restoran olarak açılmış, sonra şarap mahzenine dönüştürülmüş ve 1977’den bu yana geleneksel İtalyan mutfağını yapan bir restoran olarak devam etmiş.

Aslında meşhur Floransa bifteğinin en güzel yapıldığı yerlerden birisi burasıymış. Floransa bifteği en az 1-1,5 kg olarak satılan iri kıyım bir T-Bone biftek aslında. Floransa’da bir çok yerde Florentin Steak olarak karşımıza çıkıyor ve lezzetine herkes bayılıyormuş. fakat tüm menülerde gördüğüm kadarı ile bu bifteği sipariş edebilmek için en az 1 ya da 1,5 kg sipariş vermeniz gerekli ki, öyle her yerde et yemeyen Yüksel ile bu riske girilemezdi. Bu sebeple biz de hem menünün görselllerine hem de 4Square’deki yorumlara bakarak seçimlerimizi gerçekleştirdik.

Trüf soslu ravioli: Toscana bölgesinde Trüf Mantarı kullanımı ve bunun yağından yemek yapımı ile sık karşılaştık.Za za’nın de ünlü olduğu yemeklerden birisi bu ravioli imiş.   Raviolide Trüf yağını sonuna kadar sosunda baskın bir şekilde hissediyorsunuz, üstüne konan porchini mantarı çok baskın bir tat vermiyor hamurun kıvamı yerinde içindeki peynirler 5 peynir tadında. Mutlaka denenmesi gerekli.

Melanzane alla parmagiana. İlk olarak Roma’da tanıştığımız bu lezzet bombası, Pizza ve Makarna’dan bıkan ve etlere pek bulaşmak istemeyen Yüksel için tam bir kaçış noktası. Mozerella peyniri ve Patlıcan ile yapılan aslında bana göre ara sıcak olan bu yemek hakkı verilerek yapıldığında (yani turistik mekanlarda değil gerçek trattorilarda) gerçekten de parmaklarınızı yedirten cinsten. Za Za’daki Melenzana; yediğimiz en ilginç patlıcan ve mozeralla karışımıydı, farklı bir usul ile yapılmış. İkisi de birbirine o kadar karışmıştı ki içinde ğatlıcan olduğuna inanmak zordu biraz fazla yağlı, altı fazla kızarmış ama bizim için sorun değildir

Veal Escalope with Truffled Porchini Mushrooms

Yine 4Suare önerisi olarak seçtiğim bir et yemeği idi. Dana olması ve Escalope olması tercih sebebimdi. Ancak Et gözüme çok beyaz geldi, biraz daha iyi marinasyon gerekli, üzerindeki porchini mantarı yeterli tadı sağlıyor ve baskın bir trüf tadı alıyorsunuz lezzetli bir yemek ama vavvvv değil

Tiramisu tam bir İtalyan klasiği kreması koyu ve muhallebi tadında ama lezzeti 10 numara. Üzerine serpilen kahve tozu ile tatlının uyumu iyi.

Yemek sonunda hesap 53 EUR geldi. Bu konseptte bir mekan için kişibaşı 25 EUR civarı bir miktar aslında çok para değil. TL’sına çevirmedikten sonra 🙁

Sonuç olarak Trattoria Za Za gerçekten de hakkını veren bir mekan, Özellikle Mercato CEntrale civarına gelmişseniz bir denemenizi öneririm.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir Yorum

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *