Avrupa Floransa Gezi Yazıları İtalya San Gimignano Siena

Floransa’dan San Gimignano ve Siena

Floransa’dan San Gimignano ve Siena’ya gidiş için tren ve otobüs alternatiflerimiz vardı. Ancak San Gimignano biraz içeride olduğu için aktarmalı gitmek gerekiyor. Floransa’dan bindiğiniz otobüsten inip sonra San Gimignano’ya gidene binmek lazım. Ama Siena’dan San Gimignano doğrudan ulaşım var.  Siena’ya tren ile gidecekseniz, Tren istasyonu ise birazcık şehrin dışında, bu sebeple mutlaka oradan bir de shuttle otobüse binmeniz lazım.

Bir önceki Pisa ve Luca gezimizde yok treni kaçıracağız, yok son treni yakalayacağız, yok doğru yöne bindik stresi bizi çok yıpratmıştı. Bu sebeple benim tüm muhalefetime rağmen Yüksel’in baskısı ile araç kiralamaya karar verdik. Locauto ve Maggiore gibi çok da güvenilir olmayan firmaların Floransa merkezde acentaları var. Avis, Hertz vb bilindik firmalardan isterseniz o zaman Floransa havaalanına gitmeniz lazım ki bence gereksiz.

Ancak yine de Floransa’da eski şehir merkezinde konaklıyorsanız araç kiralarken iki defa düşünmeniz de fayda var. Birincisi günlük 25 EUR’lara varan park ücretleri, ikincisi ve daha kötüsü binlerce insanın sokaklarda araçları önemsemeksizin yürüyor olması. Bir de ZTL meselesi var ki, kural ihlali 200 EUR’dan fazla cezayı gerektiriyor. Ancak Floransa merkezde bir garaj ile anlaşma yaptığınızda ZTL sorunu çözülüyor.

ZTL “Zona Traffico Limitato” İtalya’da araç kullanırken en çok korkmanız gereken kuraldır. Ülkelerine turist gelmesinden bıkan İtalyan’lar, trafiğin özellikle yoğun olabileceği ve park yeri bulmanın imkansız olacağı eski şehir bölgelerinin etrafına hayali bir çizgi çekerek, bu çizginin arkasına ancak izin alan araçların (genelde o bölgede ikamet eden ve çalışanlar) geçmesine izin veriyorlar. Özellikle navigasyon kullanıyorsanız, GPS’in ZTL’den haberi genelde olmadığı için kendinizi ZTL bölgesinde bulabilirsiniz. Cezalar genelde 200 EUR civarından başlıyor ve her yerde kamera var kaçamıyorsunuz.

Locauto’dan aracımızı kiraladık. Floransa gezisi bizim için aksilikler gezisiydi ve tabii ki araç kiralarken de aksilikler peşimizi bırakmadı ve rentalcars kredi kartı sorunu sebebi ile kira anlaşmamızı iptal etmiş, bunu orada öğrendik. Yoğun sezon nedeni ile başka araç bulamayacaklarını söyleyince kaynar sular başımdan aşağı indi ve küfrede küfrede otobüs garajına doğru yola çıktık ama çıktıktan sonra içeriden gelen “Sinyor, Sinyor, uno momento” sesi talihimizin değiştiğine işaretti, gerçekten de bizimle beraber gelen Kore/Japon aile babasının ehliyeti yanında olmadığı için ona ayırdıkları araç boşa çıkmış, o aracı da bize verdiler. Onlara üzüldük mü Evet, Ama ne yapalım kader bu.

1- Floransa’dan San Gimignano’ya

Aracımızı aldık ve google maps önderliğinde San Gimignano’ya doğru yola çıktık. Gitmeden önce yaptığım araştırmada San Gimignano’nun etrafı surlarla çevrili bir ortaçağ kasabası olduğunu ve etrafında park yerlerinin olduğunu, surların içinin ise ZTL bölgesi olduğu için araç ile girilemeyeceğini öğrenmiş, navigasyona park yerlerinin konumunu ayarlamıştım. 20-25 dk’lık bir araç yolculuğu sonrasında Hedefim P2’ye park edip kolayca şehre girmekti ama P2 dolu olduğu için şehrin arkasına dolaşıp P3’e park etmek zorunda kaldık.

San Gimignano’da dört adet park noktası var. Bunlardan P1 Giubileo daha San Gimignano’ya varmadan karşınıza ilk çıkıyor ama biraz aşağıda kalıyor,en büyük ve en ucuz park yeri burada. Saati 1,5 EUR max 6 EUR ödüyorsunuz. buradan devam edip şehrin surlarını görür görmez karşınıza çıkan P2 Montemaggio ise şehre en kolay ulaşılan ve yakın olan ancak geç giderseniz boş yer bulmanızın mucize olacağı bir park yeri. Saati 2 EUR max 20 EUR’ya kadar çıkıyor. Burada yer bulamazsanız. P3 Bagnaia Superiore ise P2’de yer bulamazsanız devam edip  şehrin arkasına dönünce gördüğünüz ilk park yeri. Eğer P2 dolu ise P3’de yer bulmaya bakın. saatlik 2 EUR, Max 15 EUR . P4 Bagnaia Inferiore ise P3’ün hemen altında tepeden aşağıya giden uçsuz bucaksız bir alan, hiç tavsiye etmem. Benim önerim önce P2’ye bakmanız, yer yok ise P3 için dua etmeniz, olmazsa P1’e gitmeniz bu da olmazsa bugün şanssızım deyip P4’ü hiç düşünmemiz. Ödemeyi araca binmeden otomatlardan yapıyorsunuz. Aman dikkat. İnternette Park alanlarından şehir merkezine giden otobüslerden bahsediyorlar. Gerçekten de p3’ün önünde bir durak var 30 dakikada bir şehir merkezine gittiği yazılı ama tarifede yazılı saati 10 dk geçmesine rağmen otobüs hala gelmeyince biz de yürümek zorunda kaldık

P3’de arabayı bıraktık. 15 dk otobüs bekledik ama gelmeyince yürümeye karar verdik, Allahtan asansör vardı çok zorlanmadan şehrin sokaklarına attık kendimizi. St Martin isimli bir sokağa çıktık, bir de baktım yanyana iki tane Michelin yıldızlı restoran. sokağın devamında şehrin ana caddesine çıktık.

San Gimignano öyle büyük bir şehir değil. Ana caddeden yokuş yukarı 10 dk yürüyüş mesafesinde şehrin katedraline, oradan da 2 dakikalık yürüyüş mesafesi ile şehrin meydanına ulaşıyorsunuz.

San Gimignano Gezilecek Yerler

Bu şehrin numarası zaten gezilecek yerlerinin çok olmasından değil, binaların tamamen taş olup içinde tek bir yeşillik olmamasından kaynaklanıyor.

14.yüzyılın Manhattan’i olarak kabul edilen San Gimignano’dayız. O devirde şehrin birbiri ile rakip aileleri 70 tane yüksek kule dikmişler tamamı taştan yapılmış bu küçücük köye. Kule ne kadar yüksekse ailenin gücü o kadar fazlaymış, aradan 600 yıl geçse de Güç ve gösteriş hiç değişmiyor.

Meydanda su kuyusunun başında upuzun bir sıra görünce merak edip baktık. Dondoli isimli bir dondurmacının önü insan kaynıyor. Sonra İtalya’nın en iyi dondurmacıları diye bir yazı okuduğumu  ve Toscana’nın en iyi dondurmacısı olarak San Gimignano’daki Dondoli’yi gösterdiğini hatırladım. Bir süre bekledik, meydanda turist tuzağı yerlerden birinde yemeğimizi yedik ve kalabalık azalınca hemen biz de sıraya girdik.

San Gimignano Dondoli

Kapıda Sergio Dondoli sırada bekleyen tüm müşterileri ile tek tek ilgileniyor, sohbet ediyordu. Kendisine hangi dondurmayı önerdiğini sorunca, onlar hepsi çocuklarım ama Crema di Santa Fina (Safranlı ve Burbonlu) ve Zabaione (Formulü ve içindekileri gizli, şarap bazlı bir dondurma) isimli dondurmaları önerdi. Ben de üstüne çikolata isteyince ki bu çikolata 4 sene üst üste şampiyon olmuş. Ortaya harika bir karışım çıktı. Dondoli gerçekten de dünya şampiyonluğu almış muhteşem bir dondurmacı. Sitesini incelediğinizde (maalesef sadece italyanca çalışıyor) bir çok çeşidi görebilirsiniz. Sırf Dondoli’ye gitmek için San Gimignano’ya gidilir.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir Yorum

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *