Avrupa Bosna Hersek Gezi Yazıları Saraybosna Slider

Saraybosna'da Gezilecek Yerler

A- Saraybosna Havalimanın’dan Şehir Merkezine Ulaşım 

saraybosna-havalimani

Saraybosna (Aslında Sarayevo demeyi istiyorum, çünkü Boşnaklar da Sarayın Ovası anlamına gelen kendi başkentlerine Saraybosna demiyorlar, Sarayevo diyorlar:) Havalimanı’na indiğimizde aslında kendimizi hiç de yabancı bir yerde hissetmedik.. Osmanlı hakimiyetinde yüzyıllar boyunca yaşayan Boşnakları biz mi etkilemişiz onlar mı bizi anlamadım ama ortak bir çok noktamız var.

Saraybosna Havalimanı orta ölçekli bir Anadolu Havalimanı kıvamında. Adana’dan biraz büyük, Hatay ve Kayseri ile neredeyse eş değer bir büyüklükte. Uçaktan inişte bizi karşılayan Hoşgeldiniz yazısının ne olduğunu anlamaya çalışırken, bir kumarhane reklamı olduğunu görünce aklıma kumar için Balkanlara gelen Türkler’in hikayeleri geldi birden.

Saraybosna Havalimanın’dan şehir merkezi tam 18 km. (Ölçmedim-Şoföre sordum 🙂 Normalde taksiler için 5-10 EUR tutacak bu yolu, Maalesef işi bizden öğrenen taksiciler yüzünden en az 20 EUR’ya gidiyorsunuz. Hatta pazarlık yapmadan oturursanız daha bile fazla ödersiniz dikkat ! Saraybosna Havalimanından şehir merkezine doğrudan giden bir toplu taşıma yok. Saraybosna’nın ihtiyar tramvayları bile gelmiyor buraya. Gitmeden önce yaptığım araştırmada otobüs için havalimanından biraz yürüyüp anayola çıkıp oradan otobüse bindiğinde 1-2 EUR’ya işi çözdüklerini gördüm ama iki bavul + 1 bebek arabası + 1 Bebek ile bu mümkün gözükmüyordu, Ahh sırt çantalı günleri özledim mi ? Tabii ki hayır !

saraybosna-havalimani-taksi

Bu sebeple taksiden başka bir çözüm yoktu. Ancak Booking.com’dan otelimizi ayarlarken hiç beklenmedik bir şekilde otelin havalimanına ücretsiz transfer hizmeti verdiğini gördüm ve sırf bu sebeple bile Hotel Boutique 36’yı tercih etmiş olabilirim. Başka oteller de 10 EUR gibi rakamlara bu hizmeti veriyorlardı, bulursanız hiç düşünmeyim derim.

Transfer hizmeti almanın verdiği hafiflikle çıktık dışarıya ve elinde adımızın olduğu kağıdı tutan şoförümüze “hi” dedikten sonra karşıdan gelen “Merhaba” ile anladım Bosna Hersek’de İngilizce uğraşmak yerine Türkçe’nin daha kolay bir iletişim aracı olduğunu.

Özel aracımızın ön koltuğunda, Avrupa’da alışageldiğimiz otoban büyüklüğündeki çevre yolları yerine Gaziantep ya da Adana havalimanından şehir merkezine giderkenki gibi ara sokaklarda ilerlerken, Yüksel ile Saraybosna’nın daha şimdiden nereye benzediği konusunda tartışmaya başlamıştık.

Başçarşı’nın hemen dibindeki Otelimize varış saat gece 10’du ve karnımız açtı. Resepsiyondaki kız, halimizden anladı ki bu saatte börekçiler açık olur mu gibi sorduğum umutsuz bir soruya tüm enerjisi ile karşılık vererek yolu tarif etti ve daha sonraki günlerde soframızdan hiç eksik olmayan Boşnak Böreği ile o gece tanıştık.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

3 Yorum

  1. İlk yurtdışı çıkışımı yaptığım ülkeydi Bosna, Saraybosna-Mostar gerçekten etkileyici ama en derinden beni etkileyen Bosna’da savaç zamanı kazılan tünel olmuştu. Mutlaka gidilmesi gereken bir yer diye düşünüyorum.

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *