Avrupa Bosna Hersek Saraybosna Slider Yeme İçme Eğlence

Saraybosna'da Nerede Ne Yenir ?

SARAYBOSNA’DA KÖFTECİLER

İkinci gecemizde ünlü Boşnak ya da balkan köftesi olan Cevapçiçi yemeğe karar vermiştik. Saraybosna’da Cevapçiçi nerede yenir diye gerek yabancı gerekse de Türk kaynaklarda yaptığım araştırmalarda Zeljo isimli köfteciyi buluyordum. Oteldeki Boşnak resepsiyonist de aynı yeri önerince yolumuz Zeljo’un yerine düştü.

  • Cevapdzinica Zeljo

Cevapdzinica-Zeljo-vitrin

Saraybosna’daki Cevapçiçilerin de en ünlüleri başçarşı içinde toplanmıştı. Zeljo da Başçarşı’nın hemen içinde yer alan eski ve ünlü bir köfteci. Bulması çok kolay.

Cevapçiçi bir balkan köftesi aslında. Hem Kosova’da hem Makedenyo’da hem Bulgaristan’da benzer isimlerle bulabilirsiniz. Bizde de İnegöl köfte ile çok benziyor.

Cevapdzinica-Zeljo-cevapcici

Zeljo’da Cevapçiçi yarım kesilmiş pidenin arasında geliyor ve garnitür olarak sadece ince kıyılmış soğan var. Eğer isterseniz üzerine ekstradan kaymak koydurabiliyorsunuz ki bence mutlaka kaymaklı yiyin. İnanın o kaymak bu köfteyi başka bir yere alıp koyuyor.

Cevapdzinica-Zeljo-ic-mekan

Zeljo tarihi bir mekan, esprisi masalarda yanınıza başkalarının da oturabilmesi. Aynı sokak içinde iki tane yeri var. Ancak ben orjinal olanını bulmanızı öneririm.

  • Cevapdzinica Hodziç

Cevapdzinica-hodzic

Saraybosna’daki son gecemizde daha lüks bir Cevapçiçi’de yemek yiyelim istedik ve yine Başçarşı içindeki börekçilerin bulunduğu sokaktan kütüphane’ye doğru devam edip hodziç köftecisini bulduk. başçarşı’nın hemen ortasında da tarihi bir mekanı olan bu köftecinin bu şubesi biraz daha lüks ve aile işiydi.

Bir kaç gündür Cevapçiçi yemenin verdiği doygunlukla bu defa yine Cevapçiçi ama farklı olarak İstanbul’daki Rumeli Küftecisin’de tanıştığım Plaskevica ile devam etmeye karar verdim.

Cevapdzinica-hodzic-plaskevica

Plaskeviça hamburger köftesine benzeyen ama biraz daha incesi kıvamında servis edilen bir köfte türü. İnceliği sebebi ile kurutularak pişirilmesi riski de olsa, işin ehli restoranlarda bu incelik güzel pişirmede bir avantaja dönüşüyor.

Cevapdzinica-hodzic-ic-mekan-iki

Mekanın Cevapçiçi’leri de oldukça lezzetliydi. Etlerin üzerine konan kaymak 10 numaraydı. Ama bu defa yoğurt istediğimizde gerçek yoğurt geldi. Sonra ayran istedik o da gerçek ayrandı. Sanırım Ayran ile Yoğurt kavramları Börekçiler ile Köftecilerde farklı işliyor.

Cevapdzinica-hodzic-yogurt

Her iki köftecide de fiyatlar benzerdi. 10 parça Cevapçiçi 7 Km yani 12 TL Artık siz anlayın et konusunda nasıl bir cennete düştüğümüzü 🙂

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

4 Yorum

  1. Acaba fiyatlar yazdiginiz gibi midir, bir daha kontrol edebilir misiniz? Cunku 1km 2 tl olarak yaziyor para donusturucu sitelerde…

    1. Ürünlerin fiyatlarını fişlerinden yazmıştım. Bu sebeple Bosna Markı (KM) cinsinden doğrudur ama tabii Maalesef Türk Liramız her para birimi karşısında değer kaybediyor, biz fark etmesek de, TL karşılıklarını siz KM x2 olarak bulabilirsiniz.

  2. Merhaba. Boşnak böreği Hiç abartıldığı gibi güzel olmuyor o börekçilerde. Hele ayran diye verdikleri şey buruk tadı olan sulu yoğurt. Geçen hafta Bosna’dayım ve bu tatların hepsine baktım. İnanın bizim börekçilerimizdeki börekler onlara 10 çeker. Ama evlerde boşnak hanımların yaptığı daha güzel oluyor. Tri leçe ise bizimkilerden bayağı farklı. Gerçekten lezzetli idi. Özellikle keki ve kreması. Kruvasan a gelince her fırından alınmayı Başçarşı’daki “imaret pekera” dan alınmalı. Diğer fırınlarda yapılanlar çok yağlı. Cevabi köfte Travnik’te yenmeli. Kahveyi genel olarak heryer güzel yapıyor. Ki zaten orda kahve içmeli çay tiryakisi olsanız dahi zira çay demlemek konusunda çok zayıflar. Arap çayını Türk çayı diye yutturuyorlar genelde? Eğer Türk çayı içmek istenirse önerim yine Başçarşı’da bir Karadenizli abimizin mekanı olan “Laheri caffe”. Saygılar.

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *