Avrupa Colmar Fransa Gezi Yazıları Slider Strasbourg

Colmar, Strazburg ve Alsace Şarap Yolu’nda Gezilecek Yerler, Köyler-Kasabalar

2. Gün Colmar Gezilecek Yerler

alsace-sarap-yolu-colmar

İkinci Günümüzü sadece Colmar’da gezilecek yerlere ayırmıştık. 

Colmar, Alsace bölgesi’nin bana göre parlayan genç yıldzılarından birisi. Gerçekten de bu kadar güzel ve şirin bir kasabaya kolay kolay denk gelmek mümkün değil. 

70.000 nüfusu ile aslında Avrupa’ya göre büyükçe bir yerleşim yeri. Ancak modern şehir bir yana, eski şehri olduu gibi korumayı başardıkları için çok sayıda turist çekmeyi başarabiliyor. 

alsace-colmar-gezilecek-yerler-bir

Colmar’da gezilecek yerlerden bahsetmek çok da mümkün değil. Eski şehir bölgesi çok büyük olmadığı için zaten her şey elinizin altında. Tüm eski şehri yürüyerek en fazla yarım saatte dolaşırsınız. Ama bu dolaşma sırasında nefsinize yenik düşüp 10 metrede bir resim çekeceksiniz garanti. Ayrıca ilgi alanınıza göre tasarım hediyelik eşyacılar veya noel mağazalarının en azından vitrinlerine bakacaksınız, her sokaktan gelen hamur işi kokularına aldanıp tüm pastane ve çikolatacıları yoklayacaksınız, Küçük Venedik bölgesinde büyülü saatler geçirip resim sanatına merakınız varsa Unterlinden müzesinde belki de günü öldüreceksiniz. 

bu sebeple aslında yarım saatte dolanıp bitirilecek bu şehrin ne kadar büyük bir şehir olduğunu o zaman anlayacaksınız. 

Bir dönem her müzeye girdiğimiz, her galeriyi gezdiğimiz için Resim’den, heykelden öö geldiği için Unterlinden müzesini pas geçtik. Biliyorum içinde güzel eserler var ama bence Colmar’ın asıl kendisi sanat eseri. Ondan vakit çalmamak lazım. Ha hava bozuk olur, sıcak yer ararsınız o zaman tabii ki Unterlinden çok da güzel bir seçenek olur. 

alsace-colmar-gezilecek-yerler-iki

Biz Colmar’ı kafamızda teorik olarak ikiye bölmüştük. Gündüz, Unterlinden ve çevresini gezip Katedrale kadar yani bizim kaldığımız otele göre Kuzey bölgesini, öğleden sonra da Küçük Venedik olarak bilinen güney kısmını gezecektik. Ancak yola çıktığımızda her gördüğümüz güzel sokak planlarımızı alt üst etti. Bu sebeple de size normal bir tur rotası veremiyorum. Ancak merkezde tarihi kapalı bir pazar var, öğlen yemeği için güzel alternatiferin olduğu, değişik peynir ve etleri deneme fırsatı bulabileceğiniz, meyve ve Bölgenin ünlü Kuşkonmazına ulaşabileceğiniz güzel bir mekan.

alsace-colmar-pazar-yeri

Colmar’ı gezin gönlünüzün dilediğince, Zaten her yer güzel, her yer cıvıl cıvıll. 

Taa ki, akşam 6 oluncaya kadar. Akşam 6’dan sonra bir tek restoranlar açık kalıyor. mağazalar, krepçiler, pastacılar, vs hepsi balkabağına dönüşmemek için kapatıp kaçıyorlar. Bu sebeple dikkatli olmak lazım. Yoksa benim gibi 4 gün gezip 1 tek krep yiyemeden Türkiye’ye kös kös dönersiniz. 

Colmar’ın iki sorunu var bence. Birincisi otopark. Otopark sorunu çok yok aslında. Tabii günlük 20-30 EUR verince boş yer buluyorsunuz ama sorunun kendisi de bu zaten. Otopark çok pahalı. Bizim otelin Rapp sarayının parkı ile anlaşması sayesinde günlük 10 EUR’ya otoparkı sınırsız kullandık ama olmasa büyük sorun olurdu. 

Bir de otoparklar da genelde akşam 7’den sonra kapatıyor. Sadece aboneler girip çıkabiliyor ki bu anlaşılabilir bir durum değil.  Sanki gece dışarıda kalmak istemeyen ortaçağ insanının adetleri günümüzde halen devam ediyor. 

İkinci sorun da koca şehirde bir tek bakkalın olmaması. Evet yanlış duymadınız hiç bakkal yok. Market de iki tane. Onlar da 7-7:30 gibi kapatıp gidiyorlar. Şaşırdım mı ? Tabii ki hayır. Ama koca gezi boyunca Mert Deniz’e uygun bir tek bebek bezi bulamamıza çok şaşırdım. Bulduğumuz tek şey de alıştırma zımbırıtısı idi. Bu sebeple bebekle gelen aileler dikkat. Yanınızda yeteri kadar bez bulundurun. 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

2 Yorum

  1. Eren Bey merhaba.
    Bu güzel yazı için çok teşekkür ederim.
    Ben de Noel zamanı bu bölgeye gitmeyi düşünüyorum. Belki o dönemde cıvıl cıvıl olmasa da, Noel süslemeleri ile dolu sokakların da ayrı bir heyecan ve güzellik katacağını düşünüyorum.
    Zira ben de avukatım ve üniversitede iken okulumuzca düzenlenen Avrupa Birliği Hukuku Sertifika Programı kapsamında gittiğimiz yerlerden biri de Strazburg idi. Hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de duruşma izledik ve Avrupa Konseyi’ni de ziyaret ettik. Eğer yeniden gitme fırsatım olursa Strazburg’a, ki iki gün boyunca fena şekilde hasta olmam sebebiyle doğru düzgün ne gezme ne de duruşmanın tamamını izleme şansım oldu, bir kez daha AİHM’e gitmeyi düşünüyorum ( gitmezsem, ben de vazifemi tamamlamadan dönmüş hissedeceğim kendimi.)
    Ne zamandır aklımda olan ve bir gün mutlaka gideceğim dediğim yegane yerlerden biri olan Strazburg’u da içeren bu yazınız için tekrardan teşekkür ediyor, iyi günler ve iyi çalışmalar diliyorum.

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *