Avrupa Floransa Gezi Yazıları İtalya

Floransa Tadım Notlarım

Eataly Floransa

 

Eataly’nin konseptini İstanbul ve İtalya dışındaki diğer başka yerlerde de gördüğümüz için zaten biliyorduk. İtalyan ürünlerinin hem bir market içerisinde satılması ve o ürünlerden seçtikleriniz arasından yemek yemenizi sağlayan bir restoranın olması üzerine kurulu bu konsepte İtalya’da gideceğim pek aklıma gelmezdi. Çünkü zaten basit bir trattoria da bile o İtalyan kültürünü yaşayabilirdik. Ama Yüksel’in market bölümünü çok sevmesi ve makarnaların dışarıda göz önünde yapılıp servis edildiğini görmesi sebebi ile bir akşam da Eataly’de yemek yemeyi denedik, iyi de yapmışız aslında.

Esasen çok da hakkında yazı yazmayı düşünmüyordum bu sebeple çok da fotoğraf çekmedim ama sonuçta düşüncelerimden pişman oldum. Gerçekten de lezzetli bir yemek için Eataly de listeye alınabilirmiş.

Restorana bölümüne gelmeden önce marketin arasından geçip pek çok iştah kabartan İtalyan ürününü görüp daha sonra da şarap bölümünün ortasına konulan masalardan da oluşan restoran bölümüne geldiğinizde siparişe hazır oluyorsunuz.

Fakat maalesef Çalışan bol dövmeli kadın bir garson hödüğün önde gideniydi. (Gerçi İtalya’da özellikle genç garsonlar sanırım yaptıkları işi küçümseyip kompleks haline getirdikleri için müşterileri ile sorun yaşıyorlar sanırım) Ancak diğer erkek olan güleryüzü ve ilgisi ile çalışma arkadaşının saygısızlığını unutturdu bize.

Öncelikle yerel bir yemek olması sebebi ile Trippa alla Fiorentina (Floransa usulü işkembe) istedim. Daha önce Roma’da alla Romana’sını yani Roma usulünü yemiş ve çok beğenmiştim. Fakat Floransa usulü çok daha güzelmiş, çünkü domates sosu da işin içine dahil olmuş. Bizim alıştığımız tarzdan farklı ama özellikle İtalya’da sakatat günlük yemek rutininin içine dahil olduğu için bizde çorba malzemesi muamelesi gören işkembe onlarda gerçekten de yemek olarak sayılıyor. İşkembe fikri ile aranız bozuk değil ise bir denemenizi tavsiye ederim.

Parma Ham: Özellikle ayrı bir menüsü var. 18-24 ay boyunca önce yağ dolu bir fıçıya daldırılıp sonra da kapalı mahzenlerde asılarak kurutulmuş etlerin ince ince kesimi ile önünüze gelen acayip bir lezzet bombası bunlar. Menüden farklı seçimler yapabiliyorsunuz. Ben denemek için çok da pahalı olmayan bir seçim yaptım ama dehşet lezzetliydi.

Spaghetti Pomodori: İtalya’da yiyeceğiniz makarnalar genelde bizde Al Dante usulü olarak adlandırılan diri şekilde geliyor. Birbirlerinden farkı hamurun tazeliği ve kullanılan domates sosunun lezzeti ile belirleniyor. Gerçekten de güzel hazırlanmış bir klasik bir makarna Pomodori. Bol ve lezzetli domates sosu, üzerine serpilen parmesan ve tamamalyıcı fesleğen ile 10 numara bir makarna olmuş.

Pizza Buffala: Yüksel’in yurt dışında yediği pizzalarda et yememek gibi bir tercihi olunca genelde aldığı pizzalar Margarita oluyor. Klasik domates, mozerella ve fesleğen üçlemesi aslında pizzanın temeli. Eataly’de klasik margarita haricinde bir de Buffala var. Farkı Buffala mozerealla peyninin kullanılması. Yakışmış mı evet, tadı güzel mi evet güzeldi. Ama odun ateşinde pişen bu tür pizzaların her zaman biraz kurutulma riski var, bu da biraz kurucaydı.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir Yorum

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *