Avrupa Floransa Gezi Yazıları İtalya San Gimignano Siena

Floransa’dan San Gimignano ve Siena

2- San Gimignano’dan Siena’ya

Siena’ya balayımızda 10 sene önce gelmiştik. Geriye dönüp baktığımızda acaba neden çok resim yok diye kendime soruyordum. Ama Siena’ya tekrar gidince açıkçası anladım. Çünkü Siena gerçekten de overrated bir şehir. Bence İtalyan tarzı sokakları ve Palio yarışlarının yapıldığı Piazzala del Campo meydanı dışında hiçbir numarası yok.

Siena’da yine ZTL’nin katı uygulandığı şehirlerden. Şehri bir ağaç gibi düşünün, ağacın köklerinin olduğu yerlerde park yerleri var, onlara park edebiliyorsunuz. Bazı park yerleri ZTL içinde kalıyor bazıları dışında. Ama hiçbirinden de ulaşım kolay değil. Biz Duomo lafına kanıp onun yakınındaki park yerine aracı bıraktık ama merkeze baya bir uzak kalmışız.

15-20 dk’lık yokuş yukarı tırmanma sonunda Piazza del campo’ya vardık.

Piazza del Campo deyince çoğunun aklına ilk olarak Palio yarışmaları gelir belki ama benim aklıma Roberta Begnini’nin olağanüstü La Vita e bella filmi geliyor. Ölümün kıyısında nasıl bir hayat coşkusudur o değil mi ?!! Meydanın tam ortasındaki binadan baba oğul her an çıkıverecek gibi duruyorlar.

Bu şehrin en önemli olayı ise Palio “At yarışları” bu meydanda yapılıyor. Palio zamanı şehir baya bir kalabalık oluyormuş.

Il Palio, İtalya’nın Siena kentinde her yıl 2 Temmuz ve 16 Ağustos günlerinde olmak üzere iki kez düzenlenen geleneksel at yarışı oyunları. Bu yarışlarda her bir at ve binicisi şehrin Contrada adı verilen 17 semtinden birini temsil eder. Yarış boyunca büyük bir insan topluluğu yarış atlarını izler. Her yıl bu popüler yarışı izlemek için Siena kentine dünyanın her yanından binlerce turist gelir.

Yarışa katılan tüm at ve biniciler temsil ediyor oldukları semtin renklerine ve simgelerine uygun olarak giyinirler: Aquila (Kartal), Bruco (Tırtıl), Chiocciola (Salyangoz), Civetta (Baykuş), Drago (Ejderha), Giraffa (Zürafa), Istrice (Kirpi), Leocorno (Tekboynuz), Lupa (Dişi kurt), Nicchio (Deniz kabuğu), Oca (Kaz), Onda (Dalga), Pantera (Kara Panter), Selva (Orman), Tartaruga (Tosbağa), Torre (Kule) ve Valdimontone (Montone olarak kısaltılır)

Meydanda güneşlenenler, güvercin peşinde koşan çocuklar, seyyar satıcılar vs vs. Siena’da vakit geçirebileceğiniz en güzel yer burası. Meydanda Roma’daki emsallerinin yanında çok zayıf kalan Gaia çeşmesi çok da ilgi çekmiyor. Hemen arkasındaki Loggia denen kamu binası ise tavandaki süslemeleri ile ilgi çekiyor.

Meydandan aşağıya biraz daha yürüdük yapacak bir şey bulamayınca geri dönmeye karar verdik,

Keşke biraz daha erken yola çıksaydık da, Toscana vadisinden aşağıya devam edip Pienza ve Montepulciano şehirlerini de görebilseydik.

Sonuç olarak Siena’yı pek sevmedik. Bir defa görülüp, 1-2 saat harcanıp yola devam edilecek bir şehir. Programınıza sabah erken başlarsanız, hızlı bir temp ile San Gimignano, Siena, Pienza ve Montepulciano şehirlerini aynı güne rahatlıkla sığdırabilirsiniz. Siena’ya da 2 saatten fazlasını vermeyin derim.

#gezinafiyetle

Gezgin Avukat

Eren Evren

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir Yorum

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *