Avrupa Gezi Yazıları Kaş Türkiye

Kaplan Kelebeğinin Peşinden Kelebekler Vadisine

VADİDE GÖRÜLECEK YERLER

Kelebekler Vadisinde; vadinin içlerine doğru ilerleyen bir patikayı yaklaşık 900 metre takip etmek ve son 100 metreyi de hafif bir kaya tırmanışı ilerlemek sureti ile vadi gezilebilir. Ancak bu gezintiye çıktığınız sırada özellikle giydiğiniz ayakkabıya dikkat etmeniz gerekir.

Çünkü vadinin derinliklerine ilerledikçe tırmanış etapları artmakta ve daha zor bir hale gelmektedir. Bu nedenle bizim yaptığımız hatayı yapıp da parmak arası terlik giyip de gelmeyin 

Ayrıca yol boyunca sıcak ve kurak iklimin tüm etkilerine maruz kalacağınızı düşünerek yeterince su ve yiyecek (özellikle tatlı) almanızda fayda olacaktır.
Vadinin derinliklerine ne kadar çok ilerlerseniz, kelebekleri görme şansınız o kadar çok artmaktadır. Çünkü kelebekler neml gölge ve kuytu ortamları sevmektedir. Bu sebeple kelebek görmek için fedakarlıkta bulunmak gerekir.  Vadide uzunca süre bulunan kişiler kelebekleri görebilmek için kaya diplerine doğru el çırpılması gerektiğini söylüyorlar. Ancak bu konuda biraz temkinli olmakta fayda var. Çünkü vadi boyunca ilerlediğinizde kafanızı yukarı kaldırıp baktığınızda yukarılarda aşağıya düşmek için sabırsızlanan kayaları görmek mümkün ve etrafta “yüksek sesle gürültü yapmayın kaya düşebilir” uyarı levhaları da dikkate almak gerekir. Ayrıca yüksek ses kelebeklerin ölümünü de yol açabileceğinden bu konuda dikkatli olmak gerekir.

 
900 metrelik  patikayı yürüyüp son 100 metrelik yarı zorlu tırmanışı gerçekleştirdikten sonra, sıcaktan bunalıp artık serap görmeye başladığınız bir anda karşınıza vaha gibi bir şelale çıkmaktadır. Ancak fotoğraflarını gören birisi ise yukarıdan hortumla su mu tutuyordu? diye sormuştu laf aramızda. Neyse o tırmanış ve sıcaktan sonra şelalenin buz gibi suyunun altına girip serinlemek ve bu suyun altında vadinin yüksekten görünümünü seyretmek insana inanın oldukça büyük bir haz vermekte ve kendini iyi hissettirmektedir.
                 
Şelale dönüşünde genelde yabancı gençlerin çalıştığı ve vadiye gelen yabancıların uğrak noktası haline gelen taş eve (adadaki iki taş yapıdan beri) uğrayıp serinlemek için doğal bir şekilde hazırlamış enfes bir lmonata içilebilir ve yine ordaki gençler tarafından elleri ile hazırlanmış ilginç yaz tatlılarından tadabilirsiniz.
 
 
III- VADİDE YAŞAM TARZI
Vadide doğa ile bütünleşmiş bir yaşam tarzı bulunmaktadır. Vadinin doğal yapısının bozulmaması adına konaklama mekanları ağaç evler (vadide bungalow derler ama siz inanmayın) veya küçük çadırlarda yaşam sürdürülmektedir.
Vadide teknolojinin getirdiği nimetlerden uzak bulunmaktasınız. Çünkü vadiye şebeke elektriği verilmemekte ve jenaratör yardımı ile günün belirli saatlerinde elektrik sağlanmaktadır. Bu saatlerde de elektrikli aletleri şarj edebilmeniz için bir priz bankası yerleşimcilere sunulmaktadır.
Vadide değerli eşyalarınız için endişelenmenize gerek yoktur. Kimsenin sizin telefonunuzda, cüzdanınızda veya gözlüğünüzde gözü yoktur. Ancak fener, çakmak ve sigara gibi zor bulunan eşyalara çok dikkatli bir şekilde sahip çıkmak gerekir. Çünkü askerde işleyen yer değiştirme kuralı bu eşyalar için sınırsızca uygulanır.
Vadide ilginç olarak adlandırılabilecek bir yaşam tarzı sürmektedir. İki türlü yerleşimci vardır. Birinci grup vadide kişi başı 35-40 TL günlük konaklama bedeli ödeyen yerleşimciler ve ikinci grup olarak da vadiye gelerek konaklama ve yemek karşılığı hafif işlerde çalışan gençler vardır.

 

Yukarıda yanaşan tekne içerisinde getirilen eşyaları imece usulü vadiye çıkaran gönüllü çalışanlar ile hamakta keyif yapan para ödeyen  ziyaretçiler aynı kareye yansımıştır.
Akşam üstü güneşin deniz üstünden batışını sahilden seyretmek de bambaşka bir zevktir.
Vadide gece olunca farklı alternatifleriniz var. Rock Bar’a gidip kayaların üzerinde deniz dalgaları eşliğinde sabaha kadar eğlenebileceğiniz gibi sahile yatağı taşıyıp karanlığın da etkisi ile ışıl ışıl olan gökyüzünün altında yıldızları seyredip dalga sesleri ile uykuya dalabilirsiniz. Bu halde sizi  geceleri sahilde yaşayan iki minik dev kangal köpeği ile bir labrador cinsi köpek de korumaktadır!
IV- ULAŞIM
Vadiye ulaşım karayolu ile sağlanamamaktadır(Ölüdeniz belediyesinin büyük ayıbı) ancak deniz yolu ile dalgalı bir yolculuk sonrasında ulaşmak mümkün
Vadi işletmesine bağlı kelebek vadisi adlı tekne günde karşılıklı 3 sefer yapmaktadır. (fotoğraftaki küçük tekne)Ayrıca ölüdenizden kalkan tur tekneleri de (fotoğraftaki büyük tekne) 1 saatliğine vadiye uğramaktadır.
Ölüdeniz’den vadiye ulaşım ortalama 30-35 dk sürmektedir. Fakat Vadinin kendi teknesi ile gelmeyi düşünüyorsanız mutlaka altınızda mayonuzun bulunması gerekir. Çünkü inerken ve binerken mutlaka yarı belinize kadar suyun için girmek zorunda kalıyorsunuz sebebi ise vadinin ve ölüdenizin doğal dokusunu bozmamak adına kıyılara iskele yapılmamış olmasıdır.
V-FAYDALI BİLGİLER
Vadiye gelirken eğer geceye kalacaksanız yanınızda mutlaka tamşarj bir fener ve yeteri kadar pil bulundurun.
Vadiyi yeteri kadar gezebilmek için ayağınızda sağlam bir sandalet veya ıslanmaya dayanaklı ve altı tırtıklı yürüyüş ayakkabı bulunmalı
Sinek kovucu alın (sivrisinek yok ama kara sinekler can acıtıyor)
Bol miktarda sigara ve çakmak alın. Bu maddeler için kollektif bir yaşam sürdürülmekte
Dövme yaptırın yoksa insanlar arasında farklı olursunuz
VI- VADİYİ KİMLER GÖRMELİ
  • Doğa ile barışık bir yaşamı seven
  • Kelebeklere merakı olan
  • Hippi gençlik yaşam tarzını benimseyen ve reggea müzik tarzını seven
  • Endüstriyel yaşam tarzından sıkılıp bir süre mola vermek isteyen
kişiler görmeli
VII- VADİYE ÖZELLİKLE KİMLER GELMEMELİ
  • Lüks ve Konforlu bir yaşam tarzını seven
  • Doğal yaşama ayak uyduramayan
  • Orman sinek ve böceklerine tahammülü olmayan
  • Köpeklerden çok korkan
  • Karanlıktan korkan
  • Hippi felsefesi ile zıt düşüncelerde olan
kişiler özellikle vadiden uzak durmalı
Sonuç olarak kelebekler vadisi gerek sunduğu muhteşem doğal ortam ve gerekse de vadide sürdürülen yaşam tarzı ile ilgilenenler için mutlaka görülmesi gereken ve uygun frekansta bulunanlar için benzersiz bir pozitif enerji yayan bir yer olarak belleklerimizde yer edinmiş olup, görülmesi gereken yerlerden biri olarak kayıtlarımıza geçmiştir.
Eren Evren

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir Yorum

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *