Avrupa Faydalı Bilgiler Fransa Paris

Paris'te Toplu Taşıma

Paris metrosunun kuruluş tarihi 1903’lere denk geliyor. Şehrin altında 16 hattan oluşan inanılmaz bir örümcek ağı var. Neredeyse her köşebaşında bir metro istasyonu karşınıza çıkıyor. Paris’in içinde trafik oldukça berbat bir halde. Park yeri bulmak ise sanırım İstanbul’dan daha zor. Bu sebeple Paris’liler de şehir içinde araçları yerine metroyu kullanmayı tercih ediyorlar.


1- Metro Sistemi Nasıl İşliyor ? Önemli Hat ve Duraklar Hangileri ?

Paris’te toplu taşımayı RATP isimli bir şirket işletiyor. Bu sayede Metro, Otobüs, Tramvay birbiri ile bağlantılı şekilde çalışabiliyor. Aldığınız bilet hepsinde de geçiyor. Biz havaalanından geliş dışında otobüsü hiç kullanmadık yerin üstünde acayip bir trafik var çünkü.  Tramvay ise şehrin dışını dolaşıyordu gerekli olmadı.

Paris Metro’su ilk defa şehre gelenler veya bu ölçüde büyük bir metro ağını daha önce hiç kullanmamışlar için birazcık karışık gözüküyor. Ancak haritaya bir süre alışınca (ki mutlaka haritayı renkli printerden bastırıp yanınızda taşıyın) metro ile gezmesi bulmaca çözmek kadar  keyifli oluyor.
Metro istasyonlarının girişi sanatsal bir şekilde işaretlenmiş durumda. İstasyon içindeki ve tren içindeki tabelalar ise yön gösterici nitelikte.

 

Metro hatları içerisinde en bilindik noktalardan 1 numaralı hat geçiyor. 1 Numaralı sarı hattn üzerinde Louvre Müzesi, Concorde Meydanı, Champs Elysees bulvarı ve Zafer Takı gibi duraklar var.

 

Diğer meto hatlarından Chatelet veya Concorde istasyonlarında inip bu hatta aktarma yapabilirsiniz.
Eiffel’e gitmek için ise iki alternatifiniz var. Birincisi  8 numaralı Pembe hatta binip Ecole Militarie durağında inip 300 metre yürümek. Bu durumda Eiffel Kulesine önündeki bahçelerden yaklaşırsınız.

 

Diğer bir alternatif ise 6 numaralı Yeşil hatta binip Champ de Mars Tour Eiffel durağında inmek. Burada indiğinizde en güzel Eiffel Manzarasını göreceksiniz.

Notre Dam Kilisesi ve Eski Paris için Chatelet veya St Michel istasyonlarına gitmeniz gerekli.

2- Bilet Çeşitleri Neler, Ücretler Ne Kadar ve Nereden Alınabilir

Bilet tekli olarak satın alınabileceği gibi 10’lu veya günlük, haftalık biletler de mevcut.

Tek binişlik bilet 1,70 EUR eğer otobüs şoföründen alırsanız 1,90 EUR. 10’lu Carnet dedikleri gilet 12,70 EUR  (Neden daha pahalı bilmiyorum)

Her iki sistemde de bir bilet 90 dk içinde tüm araçlarda geçerli. Zaten Paris Metrosundan hiç çıkmazsanız hayatınız boyunca metro’ya bedeva binebilirsiniz.

1-2. bölgeler için bir günlük bilet 6,70 EUR

Paris Visit kartın tek günlüğü 9,75 EUR Genelde turistler bu karttan alıyor. 3 günlüğü ise 21,60 EUR
Biletleri Makinelerden veya  bilet gişelerinden alabilirsiniz.


3- Paris Pass Card

Paris Pass Card ulaşım ile gezilece mekanları çok iyi bir şekilde birleştirmiş bir kombine kart.

Paris Pass Cart aldığnızda kartın süresi içerisinde toplu taşımadan ücretsiz olarak yararlanıyor ayrıca Lourve Müzesi, Orsay Müzesi, Versaille Sarayı, Zafer Takı gibi yerlere ücretsiz ve ayrı bir girişten girip kuyruk beklemiyorsunuz.

Yine kartın içinde Paris Turistik Otobüs turu ile Seine Nehri turu da veriliyor.

4 günlük Pass kartın bedeli 150 EUR civarında. Bedeli çok görülebilir ancak verdiği imkanları alt alta koyduğunuzda ve yarattığı kolaylığı düşündüğünüzde verdiğiniz paraya deyiyor.

Paris Pass Kartı hakkında detaylı bilgi ve kartı atın almak için Parispass.com sitesine bakabilirsiniz.

4 RER Trenleri

Paris’in banliyö treni olarak adlandırabileceğimiz RER trenleri Havaalanları ile şehir merkezi arasında işliyor veya Disneyland ya da Versaiile sarayına ulaşımı sağlıyorlar.

Yine Paris’in dışındaki göçmen mahalallerine de RER trenleri gidiyor.

5 tane RER hattı var. Bunlardan A hattı Disneyland’a B hattı ise havaalanlarına gidiyor. Bilet ortalama 10 EUR civarında.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

3 Yorum

  1. Merhaba Eren Bey,

    bir öncek yazınızda otel seçimiz ile ilgili olarak aydınlatıcı bilgilerinizden yararlanmıştık, bu yazı ile ulaşım sorununuda çözmüş olduk. Tek rakibiniz Evliya Çelebi :)darısı başımıza

    Saygılarımızla

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *