Avrupa Çek Cumhuriyeti Faydalı Bilgiler Prag

Prag Turist Hileleri ve Uzak Durma Yolları

Prag, Avrupanın suç oranı en düşük kentlerinden birisi. Hatta şiddete dayalı suçlar ender olarak görülüyor. Bu nedenle diğer turist çeken Avrupa kentlerinden daha rahat bir şekilde sokaklarında özgürce gezebilirsiniz.

Ancak yine de Prag’da küçük ama can yakıcı dolandırıcılık olaylarından uzak durmakta fayda var. Başınıza neler mi gelebilir ?

Prag’a gitmeden önce yaptığım araştırma ve orada karşılaştığımız bir kaç küçük detay bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim.


1- Prag taksileri, İstanbul’un Taksilerinden Çok Daha Kötü. Farklı Uygulanan Taksimetrelere Dikkat Etmek Gerek. 

Prag’da taksiye bindiğinizde daha önce daha az bedele gittiğiniz yere daha sonra bir kaç kat daha pahalı bir şekilde gidebilirsiniz. İtiraz ettiğinizde taksicilerden, “lüks araç farkı”, “daha hızlı rota”,”güzel rota” gibi bahaneler duymak mümkün.

Prag’da bagajınızı varsa taksimetre değişiyor. Bagajsız bindiğinizde taximetrenin bagajlı olup olmadığını sorun.

Ayrıca, taksiye bindiğinizde otelin adını verdikten sonra taksiciden teyit isteyin. Farkında olmadan “yanlışlıkla” şehrin öte tarafındaki ismi benzer başka bir otele gelmiş olabilirsiniz 🙂

Taksiye mümkün olduğu kadar uygun para verin. Para üstünü alamama ihtimaliniz yüksek.

Bu tuzaklara düşmemek için sokaktan el kaldırarak taksi çağırmayın. Bildiğiniz bir şirketin taksi numarası yoksa, Büyük bir otele gidin ve onlardan AAA, Halo veya Profi Taksi gibi güvenilir  şirketleri arayıp taksi çağırmalarını rica edin. Yanlış otel numarasına karşılık teyit isteyin veya otelin adını bir kağıda yazıp verin.

2- Çek Cumhuriyeti Para Birimi ve Para Bozdururken Yaşanan Sorunlar

Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliğin’e girmiş ise de henüz birlik para birimine adapte olmuş değil. Ülkede Çek kronu kullanılıyor. Çek Kronunu, Türkiye’de aramayın zor bulursunuz. Yanınızda EUR götürün ancak EUR bozdururken büyük, kalabalık ve güvenilir gözüken döviz büfelerini hatta mümkünse otelinizi tercih edin.

Sokakta veya alışveriş merkezinde yanınıza normal kurdan daha avantajlı kur önerirler, kibarca reddedin.

Çünkü Çek Kronu ile Macar Forinti görünüş itibari ile birbilerine çok benziyor. Ancak Macar Forinti’nin değeri Çek Kronunun 10’da biri oranında.  Fena zarar edersiniz!!

3- Sahte Polis ve Sahte Güvenlik Görevlisi 

Internette yaptığım araştırmada Sahte Polis numarasının Prag’da sıklıkla kullanıldığını gördüm. Aslında Barcelona’da da kullanılıyor.

Turistleri hedef alan bu numarada, ıssız bir sokakta iyi giyimli bir insan yanınza yanaşıp cüzdanını gösterip bozuk paranızın olup olmadığını soruyor ve gidiyor. Sonra hemen resmi giyimli gözüken birisi elinde bir kimlik kartı gösterip size bir takım sorular sorabilir ve korkutarak elinizdeki parayı almaya çalışabilir.

İkinci numara ise pahalı alışveriş merkezinden alışveriş yaptınız ve çıkarken mağaza güvenliği diye birisi sizi durdurup çantanızı açmanızı istiyor ve elinizden torbaları alıyor. Torbalarınızı son görüşünüz olabilir !

Bu tuzaklardan kurtulmak zor. Çekçe bilmiyorsanız bu insanların doğru söyleyip söylemediğini kontrol etme şansınız da az. Çok da itiraz ederseniz bir bıçak veya başka bir aletle karşılaşma durumu da var.  En güzel cüzdanda çok miktarda nakit para taşımamak.

4- ATM Dolandırıcılığı

Özellikle bankaların haricinde sokaklarda bulunan ATM’lerden uzak durun. Bu ATM cihazlarına yerleştirilen cihazlarla kart şifrenizi ve kimlik bilgilerinizi alabilirler.

5- Restoranlardaki Tuzaklar

En sık rastlanan hile, hesabın fazla olmasıdır. Her yerde geçerli olan bu problemden kurtulmak için hesabı iyi inceleyin.

Kuver için para almak Prag’da çok yaygın. İki dilim ekmek ve bir şişe suya fazla para ödemek istemiyorsanız masadan almalarını rica edebilirsiniz

Grup hesabında araya bir kaç yemek fazla yazmak. Grup halinde yapılan ödemelerde bir kaç dilim ekmeğin fazla yazılmasına kim aldırır ki ?

Garsoniye bedeli, Türkiye’de de zamanla karşılaştığınız bu uygulama menüde yazıyorsa itiraz edecek bir şey yok.

El yazısı ile hesap gelirse dikkat edin, genelde normal değildir.

Menüyü hesap gelene kadar masada tutarsanız, restoran sahibine hesabı yazarken iki defa düşünmesi konusunda bir mesaj verebilirsiniz.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

29 Yorum

  1. Hiçte anlattığınız kadar kötü değil, insanları yanlış bilgilendirmeyin. Bu yazdıklarınız her şehirde her turistik kentte başınıza gelebilecek bir durum. Sanki Prag'a özel durumlar gibi yazmışsınız. Türkiye'de turist kazıklayan taksici oranı Prag'dan daha fazladır. Bence Çekler oldukça naif insanlar.

  2. gecen hafta sonu pragtaydım taksiciler konusunda, ilk gun gece saat 10 da prag a vardıgımdan ve tek basıma oldugumdan dolayı taksici kazıgı yedim ama ertesi gün metro agını iyice ogrendim ve takiye hic ihtiyac duymadım,metro 12 ve 5 am arası calısmıyor ama o saatlerde de calısan tramwaylar var otelinize hangi nolu tramwayın o taraf geldigini sorun yeter zaten metro ve tramway haritasını otellerde ve information desklerde bulabilirsiniz,para bozdurma konusunda bir sorun yasamadım,yemek kültürü pek yok domuz eti yemiyorsanız mac donalds ve burger king lere mahkum olursunuz benim gibi,şehir guzel tek basıma olmama ragmen 2 gun gunduz gece hic sıkılmadım

  3. merhaba,
    bizde mayısta pragdayız inşalah:)
    pragda metro ve otobüste kullanabileceğimiz sınırsız bilet var mı ? varsa güncel fiyatı nedir bilen varmı:)

    1. Daha 3 gün önce Prag'dan geldim. Gördüğüm kadarıyla sınırsız bilet gibi bir şey yok. Ancak metroyu rahatça kullanabilirsiniz. Gideceğiniz durak sayısına göre bilet fiyatları değişiyor. Kaldığım otelin bulunduğu konum dolayısıyla 3 duraklık bilet benim için yeterliydi ve 24 koruna ediyordu (~1.8₺). En iyi dolaşma yolu yürümek ancak. Eğer otelinizi Merkez'den seçerseniz sizin için iyi olur.

  4. 10-13 Temmuz tarihleri arasında Prag'ta idim. Oteli merkezdeki otellerden seçtim. ( Centrum Old Town Otel. Mgallery Collection)
    Tüm noktalara yürüme mesafesinde bir otel. Taksi kullanmanıza gerek yok. Ayrıca şehir turlarına katılmanızı tavsiye ederim. (2 saat 369 koruna). Prag tarihi ve dikkat edilmesi gereken tüm açık noktalar anlatılıyor. Yemekleri lezzetli. (Ben beğendim). Mutlaka Çek birasını denemenizi tavsiye ederim. Şehirde Gotik ve barok tarzlarını mükemmel örneklerini görebilrsiniz.

  5. Merhaba,

    Hava alanına iner inmez şehre gitmek için nerede döviz bozdurmamı tavsiye edersiniz ya da hangi ATM'den para çekmemi? Şehir merkezinde belki daha kolay olacaktır ama hava alanında nokta atış tavsiyeniz var mı?

    Teşekkürler

    1. Biraz zarar edebilirsiniz ancak havalaanından bozdurmanızı ve şehirde de büyük bir otelde kalıyorsanız otelde bozdurmanızı tavsiye edebilirim. Diğer yerlerde de fiyatlara bakın, çok ucuz olanlara, özellikle yolda yürürken veya mağazalarda sizi çevirip ucuz kur önerenlere sakın inanmayın

  6. bir tek para bozdururken dikkat edin change yerlerine net nekadar alacağınızı sorun merkezi yerlerde çok komisyon alıyorlar pasaj içinde olan change büroları daha fazla veriyor.yemektede ana yollardaki restaurantları değilde ara yollardakini tercih edin.bütün yollar saat meydanına çıkar.

  7. Prag'a iki kere gittim. Toplamda 15 gün gezmedik yer bırakmadım. Bu kadar güvenli, bu kadar ucuz şehir az bulunur. Yukarda yazılanların hemen hemen hiç biri doğru değil. Çok çok abartılmış şeyler. 24 saat yalnız bayanlar bile hiç kazıklanmadan her sokağını dolaşabilir.

    1. Ben 14 temmuzda gideceğim de sizce giderken euro ile gitmek mi daha avantajlı yoksa kron la mı gitmek daha avantajlı? Birde pragda euro yu kullanabiliyor muyum heryer de?

      1. Türkiye'de Kron bulabileceğiniz yer bulmak çok kolay olmasa gerek. Bulduğunuz yerlerde de dikkatli olun Türkiye de Çek Cum Cumhuriyetin'den çok farklı değil. Macar Forinti'ni Kron diye vermesinler. Tavsiyem yanınıza yeteri kadar EURO alın. Bir miktarını havaalanında çevirin kalanını da şehir içinde güvenilir görünen yerlerde çevirin. yanınıza EURO için daha çok vereceğini söyleyen kişiler varsa onlara aldanmayın

  8. Şu an pragtan yaziyorum ve Avrupanın en kötü şehri diyebilirim, ayrica ucuz falan değil gayet pahalı; yemeği bırakın marketten alacağınız bi sandviç 12-14 tl eder

  9. Bende şu An pragta yim, yemek işi bizim gibi değiller en yakın yenebilir glas ,siniz el yada salata diğer mc adım başı var.Fiyat olarak gulas 290kz ile 350 kz arasında sintZEL de 300 kz civarı salata 190 kz
    Metro ile heryer dolasilabilir durumda. Ben yasmin hotel de kalıyorum gayet başarılı ve heryere yakın ,burada heryer döviz bürosu , İstanbul hava alanında 530 tl 4100 kz aldım 2 gündür harcıyorum. Ortalama dolar ı 23750 euro ise 26300 civarında çevirdiler yazıyor. Birinci bölge kalmak faydalı heryere yakin

  10. Ben pragdan yeni geldim prag güzel bir yer olabilir ama insanları beş para etmez hepsi dolandırıcı .otele gitmek için taksiye bindik bizi gezdirdi aynı yere geri getirdi meğer otel oradaymış 200 tl mizi aldı şerefsiz .su almak istedi parayı verdim kadın yüzüme bile bakmadı su istedigimi yine söyledim işim bitince dedi sinirlenip paramı geri aldım. Bir akşam dondurma yiyelim dedik 2 top dondurmaya bizim paramızla adam 100 tl istedi ben parayı hesaplayıp bu kadar olmadığını söyleyince kavga etti. Bizim paramızla 8 tl ediyordu ve ben kazandım:) güzel bir şehir olabilir ama bi daha gidermisin deseler asla derim.

    1. Şehir çok güzel fakat kafaları sahtekarlığa calışıyor gerci dünyanın her yerinde bu tip insanlardan çıkıyor o zaman gitmeden önce çok iyi bir araştırma yapmak lazım selamlar

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *