Avrupa Avusturya Gezi Yazıları Salzburg

Mozart'ın Şehri Salzburg'u Gezelim

Kelime anlamı olarak Tuz Kalesi anlamına gelen Salzburg, Avusturya’nın ve bir görüşe Avrupa’nın tam ortasında yer alan 150.000 nüfuslu küçük bir şehir. Ancak bu küçük şehri yılda beş milyon kişi ziyaret ediyor. Turizmden önce sefalet sebebi ile batık durumda olan şehir, üzerinde bulunduğu tuz madenlerinden geçimini sağlamış. Ancak şehrin vizyon sahibi yöneticilerinin caddelerde sıradan bir şekilde duran 1000 yıllık binaları restore edip Mozart’ı ön plana çıkarmayı akıl etmesinden sonra ülke nüfusunun altıda birine sahip bu şehir, Avusturya ekonomisinin %25’ini üreten bir milli gelire sahip olmuş. 

  • Ulaşım ve Konaklama 
Salzburg’a Türkiye’den yaz aylarında Avusturya Havayolları’nın Dalaman üzerinden gerçekleştirdiği seferler ile doğrudan ulaşmak mümkün. 
Bunun dışında Viyana veya Münih aktarmalı olarak gidilebiliyor. Her iki şehirden de Salzburg’a düzenli tren seferleri mevcut ve yol ortalama iki buçuk saat sürüyor. Salzburg küçük bir şehir olduğundan havaalanı ve tren istasyonu şehrin merkezine 15 dakika mesafede. 
Şehirde ulaşım ise otobüs ve troleybüsler ile sağlanıyor. Troleybüsleri görmek bir yandan bizim için nostaljik durum olsa da, elektrikle çalışan bu toplu taşıma araçlarının günümüzde bir şehri kirletmeden ve gürültü yapmadan işlerini nasıl yaptığını göstermek açısından yol gösterici. 
Ayrıca Salzburg bisiklet ile ulaşım konusunda Avusturya’nın en elverişli yerlerinden birisi. Şehrin içi ve çevresinde bisiklet ile gezip görülebilecek pek çok yer var. 
Salzburg 189.000 yatak kapasitesi ile bir çok sınıfta oteli barındıran bir şehir. Şehrin çevresinde beş yıldızlı konforlu otelleri veya Eski Şehir merkezindeki butik otelleri tercih edebilirsiniz. Alternatif olarak Şehrin çevresindeki kırlarda yer alan çiftlik evlerinde oda kiralamak ilginç bir deneyim yaşatabilir. Gençler için ise B&B olarak adlandırılan pansiyonlar veya birkaç kişinin aynı odayı paylaştığı hosteller de mevcut. 
  • Salzburg’da Gezilecek Görülecek Yerler
Mozart’ın doğduğu şehri, Mozart’ın doğduğu ve yaşadığı yerleri gezerek tura başlayabilirsiniz. Mozart’ın Evi, eski şehir merkezinde bulunan Getreidegasse Sokağında ve günümüzde Mozart müzesi olarak ziyarete açık. Gezmek için kişi başı 7 EUR ödemeniz yeterli ancak müze saat 17:30’da kapanıyor geç kalmamak lazım. Ayrıca Mozart’ın yaşamının geçtiği diğer evi de gezebilir ve Mozart Meydanına çıkarak Mozart’ın heykelini görebilirsiniz. 


Getreidegasse Sokağı, Salzburg’un en ilginç sokaklarından biri. Eski şehrin merkezinde olan bu sokak, demir ferforjeden mağaza tabelaları ve binaların arasında bulunan Romantik pasajları ile ünlü. Sokak aynı zamanda bir alışveriş cenneti. Her dükkânın tabelası ise kendine özgü ve sanata olan bakış açısını yansıtıyor.  Zara, Mc Donalds, H&M gibi firmaların tabelaları bile katı frenchise kurallarına rağmen bu sokağa uygun yapılmış. Bu tabelaların benzerlerini başka bir yerde bulmanız mümkün değil. Yine binaları birbirine bağlayan pasajlar da kendilerine özgü bir romantik hava katıyorlar sokaklara. Ayrıca pasajların duvarlarında bulunan grafitiler ve resimler de bu şehirdeki sanat ruhuna özgü olsa gerek. 

Bu sokak haricinde eski şehrin merkezini yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. ALTSTADT olarak adlandırılan bu bölge UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmiştir. Yürüyüşünüz sırasında 9 ve 10. Yy. lardan kalma binaların halen daha nasıl dimdik ayakta kaldıklarına hayret edeceksiniz. Her binanın üzerinde yazan iki tarih göreceksiniz. Bu tarihlerden eski olanı binanın yapılış yılını yeni olan ise restorasyon yılını gösterir. Genelde yapılış yılları 1000’li yıllarda olan bu binalar 1990’lı yıllarda restore edilmişler. 

Mirabel Sarayı ve Bahçeleri ise Ziyaretçilerine çiçeklerle ve birbirinden etkileyici heykellerle donatılmış büyüleyici bir manzara sunuyor. Mirabel Bahçesi; 1606 yılında, Başpiskopos Wolf Dietrich tarafından yaptırılmış, daha sonra 1690’da, takipçisi Fischer von Erlach tarafından yaz sarayı olarak kullanmış. Bahçenin içinde Herkül’den, Tek boynuzlu atlara, Pluto’dan Helena’ya, yunan mitolojisinden fırlamış figürlerin heykelleri ve binbir çeşit süsleme sanatı kullanılmış. Son baharın tüm renklerinin cömertçe sergilendiği bu bahçede çiçekler enfes bir görüntü oluşturuyor




Mirabel Sarayı şu anda Salzburg Belediye binası olarak kullanılıyor. Binanın mimarisi ise döneminin tüm özelliklerini barındırıyor. Bahçeler ise evlilik törenleri için uluslar arası bir ün yapmış. Birçok ünlü isim bu bahçelerde evlenmiş. Ayrıca yine bu bahçeler pek çok konsere de ev sahipliği yapmış.  
Salzburg Katedrali 1611 yılında inşa edilmiş bir yapı. Kendisinden önce aynı yerde 700’lü ve 1200’lü yıllarda yapılan ancak yangın sebebi ile yıkılan katedrallere inat bugüne kadar ihtişamını koruyarak gelmiş ve Salzburg’un siluetine bir başka hava katmıştır. 


Katedralin ön cephesi barok mimari stilinde inşa edilmiş olup görenler üzerinde muhteşem bir etki yapmaktadır. 71 metre yüksekliğindeki çan kulesi ve 1700’lü yıllardan kalma kilise orgu bu yapıyı görülesi kılmaktadır. 
Salzburg Kalesi(Hohensalzburg Fortress) Monsbarg dağı üzerinde belki de Avrupa’nın en yüksek kalelerinden b
iri. Romalılar zamanında inşa edilmiş olan bu kaleden bakıldığında tüm Salzburg ayaklarınızın altında kalacak. 



Kale kurulduğundan bu yana Papa ile Avusturya İmparatoru arasındaki savaş ve 30 yıl savaşları gibi pek çok tarihi savaşa mekan olmuş en son Naziler tarafından kullanılmış. Ancak bu kale hiçbir zaman fethedilememiş. 


Yine kalenin yanında bulunan Başkanlık Sarayı (Fürsterzbıschöflıche Resıdenz) Salzburg tarihinin en önemli tarihi binalarından biridir. Şehir Avusturya birliğine katılmadan önce şehrin önderi ve koruyucusu olan Prens Archibishop’un evi olarak kullanılmaktaymış. Şu anda ise genelde Barok eserlerin sergilendiği bir müze olarak hizmet veriyor. 
Anif Bölgesi; Salzburg’un güneyinde yer alan küçük bir kasaba. Ancak dünyaca ünlü The Sounds of Music müzikalinin bu bölgede çekilmesi bölgeyi ziyaretçi akınına uğratmış. Bölge aslında yeşil kırları ve gölleri ile ünlü bir yer. Salzburg’un biraz uzağında kalan Anif’e Salzburg’tan otobüs ile ulaşmak mümkün. Bölgede hayvanat bahçesi, açık hava müzesi ve tuz madenleri de görülecek yerler arasında. 



  • Salzburg’ta Ne Yapılır?
Salzburg turistik bir şehir olmasının etkisi ile turistlere yönelik pek çok aktiviteye sahiptir. Salzburg’a kışın giderek Alp dağlarında kurulu muhteşem kayak tesislerinde kayak sporunu yapabilirsiniz. 
Yine 2010 yılında 90.sı yapılan Geleneksel Salzburg Festivali zamanına denk getirip bu şehrin kültürünü yakından tanıma fırsatı bulabilir veya Ocak ayında giderek Mozart haftası etkinliklerini ziyaret edebilirsiniz. 
Bununla birlikte The Sound of Music turuna katılabilir ve ünlü müzikalin geçtiği yerlerde şarkılar eşliğinde müzikali yeniden yaşayabilirsiniz. Bu tur kırları ile ünlü Anıf bölgesinde geçiyor.
  • Şehircilik

Avusturya federal bir sistemle yönetilmektedir. Salzburg ise Avusturya’nın en büyük eyaletlerinden biri, bizim gezdiğimiz Salzburg ise bu eyaletin başkentidir. Son olarak 2009 yılında yapılan yerel seçimler sonucunda Sosyalist Parti 15, Halk Partisi 14 sandalye kazanarak birbirine çok yakın sonuçlar almışlar. 


Yönetimde ise Sosyalist Partiden bayan bir başkan bulunuyor. Başkanın yetkileri arasında yerel bürokrasinin sorumluluğunun alınması, İş gücü piyasasının yönetimi, doğal afetler başkanlığı ve itfaiye müdürlüğünün yönetimi, Avrupa Birliği ilişkilerinin yürütümü bulunmaktadır. Halk Partisinden başkan yardımcısı ise ekonomi, ulaşım, turizm inşaat ve araştırma projelerinin yürütümünden sorumlu. 
150.000 nüfuslu şehri yıllık 5.000.000 kişi ziyaret etse de trafik konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Ulaşım genelde troleybüslerle sağlandığı için gürültü ve egzoz kirliliği de yaşanmıyor. 
Sonuç olarak Salzburg, sakin keyifli ve sanata düşkün tam bir Orta Avrupa kenti. Mozart’ın hayatında çok önemli bir yeri olan Salzburg’u gezip tarih içerisinde bir tünele girmiş gibi hissedebilirsiniz. 



  

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

4 Yorum

  1. Heya i’m with the major moment listed here. I discovered this kind of aboard and i also find It really handy & the item taught me to be out there very much. I’m hoping presenting a little something just as before along with aid some others such as you assisted us.

  2. Güncelleme:
    Türk Hava yolları ile hergün İstanbul'dan direkt uçuşlar var. Ayrıca Nisan ayı itibariyle haftalık uçuşlar 10'a çıkıyor.

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *