Günün Fotoğrafı Selanik

Günün Fotoğrafı; Atatürk'ün Evi-Selanik


Atamızın Evi bugünkü Selanik’in Aya Dimitriya mahallesinde ve Apostolu Pavlu caddesi üzerinde 75 numarada yer alıyor. Hemen yanında Türk Konsolosluğu faliyet gösteriyor. Evin içi şu anda müze olarak kullanılıyor.

Selanik’in meşhur ailelerinden Sarıgüllü Hacı Sofulardan Feyzullah Ağa’nın kızı Zübeyde Hanım’la 1878 yıllarına doğru evlenen Ali Rıza Efendi Kırmızı Hafız diye şöhret bulan babası Ahmed Efendi’nin (Subaşı) mahallesindeki evinden ayrılarak Koca Kasım Paşa mahallesindeki bu evi sahiplerinden kiralamış Zübeyde Hanım ile birlikte bu eve taşınmışlardır. Ev o zamanlar, etrafı yüksek duvarlarla çevrili, harem ve selamlığı olan klasik, çıkartmalı bir evmiş. Dış yüzü sıva üzerine pembe boyalı olup alt pencerelerine emir, üst pencerelerine de ahşap kafesler yapılmıştır. Atamız, 1881 yılında bu evin ikinci katındaki sol tarafa düşen ocaklı odada doğmuş.


Trablusgarp ve Balkan savaşlarının patlak vermesiyle Selanik’ten ayrılan Atatürk’ten sonra annesi Zübeyde Hanım da Selanik’te çok kalmamış, Balkan harbinden sonra birçok Türk aileleri gibi kızı Makbule(Atadan) ile birlikte Selanik’ten göçmüş. İstanbul’a gelerek Beşiktaş-Akaretlerde bir eve yerleşmiş, Milli Mücadele yıllarında da Ankara’ya gelmiştir. Ancak, Ankara’nın iklimi sağlığı için elverişli olmadığından Zaferden sonra İzmir’e gönderilmiş, 1923 yılında orada vefat etmiş. Bu arada Lozan Anlaşması ile ev Yunan Hükümeti’ne kalmış. Yunan hükümeti de evi Selanikli bir tüccara satmış. 

04.11.1933 tarihinde Selanik Belediyesi tarafından hazırlanan ve Atatürk’ün büyüklüğünü anlatan bir plaka  törenle evin duvarına yerleştirilmiş. Selanik Belediyesi , daha sonra evin, Yunanlı sahibinden satın alarak Atatürk’e hediye edilmesini de kararlaştırmış ev ancak 19 Şubat 1937 de boşaltılabilmiş ve anahtarları Selanik Konsolosluğumuza teslim edilmiştir.
Günümüzde Atatürk ve Zübeyde Hanım’ın şahsi eşyalarının sergilendiği ve dönemin yaşam koşullarının mizansenlerinin yapıldığı bu ev Selanik’te gezilecek yerlerin en başında geliyor. 

İlgili Yazı:


Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir Yorum

  1. arda / dcstad selam,Smyrna’nın Osmanlı zamanında ekonomik oaalrk Konstantiniye’den daha f6nemli bir ticari merkez olduğu (dış ticaretin kalbi),İzmir’e neden gavur İzmir denildiği,Smyrna ve Pera’nın, tıpkı Beyrut ve İskenderiye gibi, batılılar ie7in kendi fclkelerinde bile bulamadıkları rahatlığı buldukları yerler olduğu,Osmanlı kadınlarının batılıların gf6zfcnde nasıl işveli gf6zfcktfckleri:-),Osmanlı’nın kapitfclasyonlar ile oluşturduğu bu canlı ticarete yf6nelik elverişli yaşam alanlarının, Osmanlı’nın dfcşfcşfcnde nasıl sorun oluşturduğu,Tarihimizde bilmediğimiz mukatelelerin hikayesini,Ermeni ve Rumlarla yaşanan sorunların 20. yy’a ait olmadığını e7ok net gf6rebiliyorsunuz.Konstantiniye’yi okuduğunuzda da aynı tadı alacaksınız. Bilinmeyeni f6ğrenmek, hele tarafsız birisinden, e7ok daha keyif veriyor ve farklı zaman dilimleri ie7inde f6ğrendiklerinizi veya gfcncel yaşadığınız olayları daha iyi anlamlandırabiliyorsunuz. En az Levant kadar keyif alacağınızı garanti ederim. Bunun yabancı baskısı da var ve tfcm yabancı dostlarıma hediye ediyorum.sevgiler saygılar

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *