Atina Avrupa Faydalı Bilgiler Yunanistan

Atina'da Toplu Taşıma ve Şehir Merkezine Ulaşım

Atina’da aslında Yunanlılar’dan beklenmeyecek derecede güzel işleyen bir toplu taşıma ağı var. Metro, Tramvay ve otobüsler ile şehrin her bir tarafı güzel bir şekilde ulaşım ağı ile örülmüş durumda. Toplu taşımanın nasıl işlediğini bilmeniz halinde bir yerden bir yere gitmek hiç zor olmayacağı gibi taksilere fazla para ödemekten de kurtulabiliriz.

Atina ulaşım sistemi üç tane metro ve üç tane tramvay hattı ile otobüslerden oluşuyor.

En önemli ulaşım ağı Metro.

Atina Metrosu aslında dünyanın en eski metrolarından birisi. 1900’lerin başında kurulmuş sistem tek hatlıymış. Ancak Avrupa Birliği refahı ve Olimpiyat yatırımları sebebi ile çok hatlı ve sık sefer yapan bir metro ağına sahip olmuşlar.

Atina Metrosu aynı zamanda bir antik çağ müzesi. Metro yapımı sırasında çıkarılan eserler Syntagma meydanında bulunan müzede sergileniyor. Ayrıca istasyondaki saat ise yine Avrupalı ünlü bir sanatçı tarafından dizayn edilmiş.

Üç numaralı mavi renkli metro ağı en önemli hat. Havaalanından şehir merkezine gelmek için M3 hattını kullanmak yeterli oluyor. M3 hattı şehrin merkezi olan Syntagma ve Monastiraki istasyonlarından geçiyor.

M1 hattı Monastiraki istasyonundan geçiyor ve Pire’ye gidiyor. Özellikle Pire Limanından şehir merkezine gelecekler bu hattı kullanabilirler.

Otobüsler de ulaşım ağında önemli bir yer tutuyor. Özellikle Atina Havaalanından Syntagma’ya giden X95 ve Pire limanından Havalimanı’na giden X96 numaralı hatlar otobüs ulaşımının temel hatları. Bunun yanında 24 saat işleyen 5 ayrı hat da var.

Son olarak Atina’nın güneyinde yer alan sahillere giden tramvaylar da Atina’nın güneyindeki Yeni İzmir ve Glyfada gibi yerleşimlere gidiyor.

Bilet fiyatları çok da pahalı değil. Kombine bilet 1.40 EUR. Kombine bilet ile 90 dk içinde metro,otobüs ve tramvayı kullanmak mümkün. Tek yön bilet ise 1.20 EUR. Tek yön bilet ancak otobüsler veya troleybüslerde geçerli. Metro’da kullanılmıyor.

Biletler bilet satış ofisleri veya bilet makinelerinden alınabiliyor.  Biletlerin mutlaka binmeden önce hem metroda hem otobüste hem de tramvayda validasyon makinesine okutularak valide ettirilmesi gerekli. Aksi takdirde 100 EUR’lara varan ceza ile karşılaşmak mümkün

Atina Havaalanından Şehre Ulaşım 

Atina Havaalanı diğer adı ile Eleftherios Venizelos Havaalanı Avrupa’nın en yeni havaalanlarından birisi. 2000 li yıllarda hizmete girmiş havaalanı şehrin biraz uzağında kalıyor. Ancak modern bir alan.

Uçaktan indiğinizde sizi bir hologram karşılıyor ve havaalanı ve şehir ile ilgili bilgiler veriyor. Şehre gelir gelmez böylesine bir sunumla karşılaştığınızda Yunanlıların turizmi ne kadar bildiklerini daha baştan anlıyorsunuz.

Havaalanında sigara içmek için özel sponsorlu sigara içme bölümleri bile düşünülmüş

Atina Havalimanından şehre gitmek için M3 hattı kullanılabiliyor. M3 hattı üzerindeki Syntagma ve Monastiraki istasyonları tam şehrin merkezinde. Ancak bilet fiyatları biraz daha pahalı. Tek yön 8 EUR gidiş dönüş 14 EUR. yolculuk yaklaşık 50 dk sürüyor.

Atina Havalimanı’ndan şehre gitmek için terminalden yukarı çıkıp metro hattına gitmek lazım. Yalnız aynı platformdan hem banliyölere ve doğrudan Pire’ye giden (yaklaşık 3 saatlik bir yolculuk pek tavsiye etmem) tren kalkıyor karıştırmamak gerekli. Metronun üzerine özel Metro işareti var.

Havalimanından şehre X95 otobüsü ile gelmek mümkün. Yolculuk metroya göre biraz daha uzun sürüyor. 70 dk süren yolculuğun bedeli 5 EUR

Havalimanından taksi ile şehir merkezine ulaşım ise Syntagma için 41 EUR tutuyor.  Fakat taksiye binmeden önce fiyatı konuşun ve sabitleyin yoksa sürpriz ile karşılaşma olasılığı her zaman var.

Pire Limanından Şehir Merkezine Ulaşım

Atina’ya Cruise veya feribot yolu ile gelip de bağımsız gezmek isteyenler için en büyük sorun Pire Limanından şehit merkezine ulaşım olsa gerek.

Liman biraz şehre uzak kalsa da M1 Metro hattı ile Monastirakiye ulaşmak mümkün. Monastiraki’den aktarma yapılıp Syntagma’ya geçebilir veya meşhur Ermou caddesinden yürüyüp şehri dolaşabilirsiniz.

Pire Limanın’dan şehir merkezine bir alternatif de X96 otobüsü. trafiğe takılma ihtimali olan bir yolculuk ancak yeryüzünden gittiği için etrafı seyretme olanağı veriyor.

Taksi ile şehir merkezine yolculuk 15-20 EUR civarında.

Atina’da En Büyük Problem Grevler!!

Son olarak Atina’da başta toplu taşımayı kullanacaklar ve Atina’ya giden herkes için dikkat edilmesi gereken konu grevlerdir. Son yıllarda Atina’da grevler olağan hale gelmiş durumda. Hakiminden, doktoruna, otobüs şoföründen, liman işçisine herkes grev yapıyor. Bu durum turistleri en çok toplu taşımada ve limanda etkiliyor.

Bizim Atina’dan ayrılacağımız gün Yunanistan’ın kurtuluş günüymüş (kimden kurtulduklarına hiç girmeyeceğim) Bütün dükkanlar kapalıydı. Aynı zamanda tren görevlileri de grev ilan etmiş. Havalimanına önceden ayarladığımız taksi ile dönmek zorunda kaldık. Grevler için http://livingingreece.gr/strikes/  sitesini takip edebilirsiniz.

Sizin için kendi ellerimle ilgili yazıları seçtim

Atina’da Nerede Kalınır ?

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir Yorum

  1. Merhabalar 🙂 yazınızı baştan sona okudum. Oldukça bilgilendirici, yardımcı, içten ve güzel buldum. Ekim ayının başında bende Atina’ya gideceğim ve aklıma takılan bir konuda bana yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Havaalanından metro ile şehir merkezine gitmeyi planlıyorum, siz tek yön 8 euro- gidiş dönüş 14 euro yazmışsınız. Eğer ben gidiş dönüş bileti alırsam o bileti o gün içerisinde kullanmak zorunda mıyım yoksa birkaç gün sonrasında geri dönerken kullanabilir miyim?
    Bu konu hakkında bir bilginiz varsa, cevap verebilirseniz çok sevinirim, iyi günler dilerim 🙂

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *