Avrupa Gezi Yazıları Santorini Yunanistan

Santorini'de Gezilecek Yerler ve Plajlar

Santorini yükseklere kurulmuş yerleşimleri dağ tepe üzerine konumlanmış pek çok güzel köyden oluşmaktadır. Bu sebeple özellikle yaz aylarında kalp hastası olanların gitmesini pek tavsiye etmem. Çünkü her yer yokuş her yer kayalık maalesef


Fira (18)

Adaya Cruise ile gelenlerin geliş saatlerine göre yapabilecekleri çok alternatifli etkinlikler bulunmamakta.  Cruise ile gelenler Eşeklerin sırtında veya Teleferik ile Fira merkeze çıkıp etrafı dolaşabilirler veya gün batımı saatinde gelindi ise de Oia’ya gidip gün batımını izleyebilirler. Daha fazlası için pek vakit bulabileceklerini zannetmiyorum. Her iki konu ile ilgili olarak blogda ayrıca detaylı anlatımlar var.

Fira (17)

Adaya serbest zaman ile gelecek olanların da, araç kiralayarak veya tekne turlarına çıkarak adanın güzel yerlerine ulaşma imkanları var.

Eğer Türkiye’de iyi bir sürücü iseniz adada araç kiralamaktan hiç korkmayın günlüğü 35 EUR’dan başlayan fiyatlarla kiralık araba veya daha ucuza ATV veya motorsiklet bulabilme şanısınız var. Ada çok büyük değil ve her yerde size verdikleri harita ile birazcık harita bilginiz varsa yolları rahatlıkla bulabilir ve radyonuzda Yunan müzikleri eşliğinde (başka bir şansınız yok) adayı özgürce keşfedebilirsiniz.  Not: yolların yokuş olduğunu dikkate alarak en az 1400 CC bir araç kiralamanızı tavsiye ederim.

Pyrgos

Ada kiralık bir araç ile 2 günde gezilebilecek bir büyüklükte, Bu sebeple iki gün araç kiralama ve bir gün de tekne turu ideal bir plan gibi görünüyor.  Ayrıca araç kiralamayacağım da diyorsanız, adada düzenini bir türlü anlayamadığımız ancak adanın her yanına da giden bir otobüs işletmesi de mevcut.

santorini bus

Yine araç kiralayacak olanlara bir tavsiyem de; bir günden fazla zamanları varsa adanın kuzeyine ve güneyine birer gün zaman verip önce güneyi sonra da kuzeyi gezmeleri olacak Bu sayede her yeri görebilmek için yeteri kadar zaman bulabilme şansı doğuyor

ADANIN GÜNEY KISMI

a- Kamari, Perissa/Perivolos Plajları

Yukarıda da bahsettiğim üzere, Santorini’ye Deniz Kum Güneş tatili için gidecekseniz hiç gitmeyin, Bizim ülkemizde çok çok daha güzel plajlar mevcut. Onları değerlendirin ve güzel plajlar bulmayı da beklemeyin.

Zaten adanın da plaj denilebilecek tek bölgesi güneyde bulunan bu üç plajdır. Kamari, Fira merkeze çok yakın ancak oldukça kalabalık ve yoğun bir plaj ve denizi de çok güzel değil ancak bir defa da olsa görülmesi gerekli. Kameni Perivolos’a göre daha sessiz ve halk plajı havasında. Yüksek gürültülü müzikler ve beach partileri burada bulamazsınız.
Pyrgos (92)

Perissa ve Perivolos ise sıra sıra beach clubları ve kafe bar tavernaları ile tam bir sahil eğlence bölgesidir. Sahilde sıra sıra dizilmiş şezlong ve şemsiyelerin her biri başka bir cluba ait ve locaları da görmek mümkün.
Perivolos 003

Perivolos 004

iki şezlong ve bir şemsiye için 7 EUR ücret ödüyorsunuz ve gün boyu orası sizin oluyor. Tabi arada bir sahilde dolaşan garsonlar aracılığı ile yiyecek ve içecek tüketimi de yapabiliyorsunuz.

Santorini’de denize girmek için tek uygun yer bana göre Perivolos plajları. Çok da özelliği olmayan Siyah(aslında gri) Kumdan oluşan bu plaj denize girebilmek için normal yollardan ulaşabildiğiniz iki plajdan biri.

b- Pyrgos ve Megalochori Köyleri

Fira’dan güneye doğru giderken özellikle Perissa bölgesine geçerken Pyrgos ve Megalochori köylerinden geçersiniz.

Pyrgos (17)

Pyrgos; diğerine göre daha büyük ve gelişmiş bir yerleşim alanı. Ancak köy merkezinden yukarıya doğru merdivenlerden çıkıp geleneksel yunan (ege) köylerinin ara sokaklarında dolaşabilir ve Yukarıdaki kiliseyi görebilirsiniz. Adaya kuş bakışı bakmak ve geleneksel havayı tatmak için iyi bir mekan.

Pyrgos (35)
Megalochore ise; Pyrgostan Perivolos’a giderken yol üstünde “traditional village” ibaresi ile görebileceğiniz çok küçük ve sevimli bir Yunan Köyü. Burada da sokak aralarında dolaşıp köyü gezebilir ve köy merkezindeki restoranda yerel tatları tadabilirsiniz. Ayrıca lokal bir şaraphanede üretilen şarapları da deneyimleyebilirsiniz.

Pyrgos (72)

c- Red Beach

Perivolostan çıkıp adanın en güney ucuna doğru akrotiri yönünde ilerlediğinizde bir yol ayrımına ulaşırsınız. Yollardan biri Red Beach adlı kızıl kumsala diğeri de tarihi yerleşimlere gitmektedir. Biz yaz sıcağının etkisi ve zaten adadaki yokuşlardan usanmış olmamız sebebi ile red beach yönüne ilerleme kararı verdik. Ancak bir süre sona yolun bittiğini ve park ederek yürümek gerektiğini anladık.
Red Beach (8)

Yaz sıcağı altında bir tepeyi aştıktan sonra karşımızda Red Beach bütün ilginçliği ile durmaktaydı. Gerçekten de kırmızı olan kumsal gidenleri gerçekten de şaşırtmakta ve ilgi çekiyor. Görmenizi tavsiye ederim.

d- Light House (Deniz Feneri)

Kırmızı plajdan çıkıp en güneye yol aldığınızda 20 dk yolculuktan sonra adanın en güney uç noktası olan Deniz Fenerine ulaşabilirsiniz. Deniz Feneri adanın en muhteşem olayı olan gün batımının izlenebileceği en iyi 2.nokta. (İlk nokta Oia) Ancak güneye yaptığınız yolculuktan sonra gün batımı için tekrar kuzeye gitmek zor olacağı için buradan da tören için gelen tü bu insanlarla güneşin batışını izlemek çok güzel oluyor.

Light House

ADANIN KUZEYİ

Fira’dan Adanın Kuzeyine doğru giden iki yol var Eğer bulabilirseniz daha kolay olan alt yoldan gitmenizi tavsiye ederim. Kuzeyde görülebilecek iki nokta var.

e- Amoudi

Amaudi (8)
Amoudi, Oia’nın tam olarak altına kalan küçük bir koy ve balıkçı kasabası. Koy’da sıralı balık tavernalarından istediğiniz birinde oturup taptaze balıklardan dilediğinizi yiyebilirsiniz.

Amaudi (20)

Amoudi, Muhteşem Oia köyünün tam altında olup, yukarıya ulaşım merdivenler veya resimde görülen eşşek taksilerle sağlanıyor

Amaudi (11)

Ayrıca; yine uzun bir yürüyüş sonunda adanın en uç kesimindeki kayalıklardan denize girebilirsiniz

Amaudi (16)

 f- Oia

Ve en sonunda Santorini’yi Santorini yapan ve her tanıtımında gördüğümüz mavi kubbeli deniz manzaralı kiliseleri barındıran muhteşem Caldera manzaralı Oia.
Oia (22)

Okunuşu iya olan bölge adanın en meşhur ve en güzel köyü bence. Ayvalıkta’ki Şeytan Sofrasının biraz daha güzeli bir manzaraya hakim bir tepenin üzerine kurulu köyde çok pahalı butik oteller mevcut.
Oia (48)
(Geceliği 500 EUR civarında) Ancak manzarası muhteşem ve adaya gelenlerin en az bir defa veya daha fazla mutlaka gelip görmeleri gereken bir yer.

Oia (82)

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

6 Yorum

  1. Merhabalar… Yazınızı keyifle okudum. Yalnız bir sorum olacak. Araç kiralamaktan bahsetmişsiniz. TC Ehliyeti dışında istenen herhangi bir evrak var mı araç kiralarken?

    1. Hayır Türkiye ehliyeti yeterli oldu. Sigorta yaptırırken dikkat edin. Yurt dışındaki sigortalar bizimki gibi değil. Bir de yaşınız yanlış hatırlamıyorsam 25’in altında ise Kiralama ücreti biraz daha pahalı oluyor.

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *