Asya Faydalı Bilgiler Kyoto Uncategorized

2- Kyoto’da Toplu Taşıma Nasıl İşliyor ?

Kyoto’da toplu taşıma denince aklımıza hemen Kyoto’nun meşhur otobüsleri gelmeli.

Tabii Kyoto için metro da bir seçenek ancak özellikle Turistik bölgelerde o tapınak senin, bu tapınak benim diye koşuştururken, otobüslerden farklı bir seçenek bulamıyorsunuz.

Kyoto’da toplu taşıma olarak otobüslere ilaveten Metro da var.

Ancak metro ile ulaşabileceğiniz yerler daha çok Kyoto’nun yerleşim bölgeleri.

Örneğin altın tapınak Kinkaku-ji veya bir başka meşhur tapınak Kiyemizu Dera gibi tapınaklara ya da meşhur Bambu ormanı Arashiyama’ya hep otobüsler ile gidiliyor.

Ancak Kyoto’da toplu taşımada en çok kullanacağınız otobüslere nasıl bineceğinizden tutun da durağın nerede olduğunu bulabilmek tam bir dert.

Çünkü Japonya’da trafik bize göre tersten akıyor. Bu sebeple durakları tespit etmek için biraz fazla düşünmek gerekiyor.

Üzerine bir de otobüslere arkadan binip inerken para ödüyorsunuz.

Kyoto’da gezilecek yerlerin tümüne otobüs ile ulaşabiliyorsunuz. Hangi numaralı otobüse bineceğinizi ve hangi durağı kullanacağınızı Google Maps’ten çok güzel buluyorsunuz.

Duraklar genelde A, B,C,D ve E gibi harflerle işaretlenmiş. Yani bir durağın 5 ayrı alt durağı olabiliyor. Doğru Otobüs durağını bulabilmek için duraklarda yer alan krokiye bakmanız lazım.

Ancak yine de tavsiyem otobüse bindikten sonra bile google maps’ten doğru yönde gidip gitmediğinizi kontrol edin. Çünkü ne kadar doğru yaptığınızı zannetseniz bile bazen yine de olmayabiliyor.

Kyoto’da otobüs biletleri ise tek yön 230 Yen. yukarıda da kısaca bahsettiğim gibi otobüslere arka kapıdan biniyorsunuz ve inerken ödeme yapıyorsunuz. Otobüse binmeden bilet almak zorunda değilsiniz.

Fakat dikkat ! şoföre tam para ödemek zorundasınız. Eğer 230 değil 300 verirseniz üstünü alamazsınız. Hele 1.000 öderseniz yandınız.

Şoförün yanında para bozmak için bir kısım bozukluklar duruyor ve 1000 yen altını bozabiliyorsunuz.

Ancak bileti inerken ödediğiniz, arkadan insanların geliyor olması ve şoförün de bir an önce kalkıp gitmek istemesi sebepleri ile acele ile doğru işlem yapamayabilirsiniz.

Otobüs için en akla yatkın seçenek bence günlük kart almak.

Günlük kartın ücreti 500 yen. Seven Eleven gibi marketlerde satılıyor. İlk kullanımda şoförün yanındaki makineye sokup tarih damgası alıyorsunuz.

Daha sonraki kullanımlarda şoföre sadece tarih damgalı arka yüzünü göstermeniz yeterli.

Günde 2 veya daha fazla otobüs kullanacaksanız ki tam gün gezide rahatlıkla kullanırsınız kesinlikle günlük kartı tavsiye ederim.

Bir de otobüslerde yazılı olmayan bir kural var, bahsetmezsem olmaz.

Otobüsün içinde iki bölüm var; bir kapıdan biner binmez girdiğiniz alçak bölüm diğeri de arka taraftaki yüksek bölüm.

Ön taraftaki alçak bölüm çoğunlukla yaşlılara yer vermek için kullanılıyor. Tokyo’nun aksine burada yaşlılar sizden özellikle ve arsızca yer istiyor. Tokyo’da birisine yer verdim diye dayak yiyordum oysa ki. Bu sebeple boş yer varsa mutlaka arka taraflara geçin.

Kyoto’da metro sistemi de var. Biz sadece son gün bin kapılı tapınak Fushimi İnari’ye gitmek için kullandık. Aslında kullandığımız metro da değil banliyö trenleri idi.

Kullandığımız metro/tren hattı Keihan Main Line isimli hattı, Gion istasyonundan binmiştik.

Fakat dikkat etmek lazım, bazen aynı isimde ekspress trenler de geçiyor. Sonra inip dönmeniz çok kolay olmuyor.

Binmeden gelen trenin sizin tren olduğundan, üzerinde ekspress yazmadığından emin olun.

Benim tecrübeme göre; bizdeki tren düzeni koltukları olanlar (yani ikişerli otobüs düzeni) ekspress tren iken, metro düzeni koltuğu olanlar bildiğiniz metro.

Japonya’da metroda kimse kimseye bakmaz, Ayıp !

Metroda Tokyo’da aldığımız Passmo kartlarını kullandık, çok faydalı oldu.

Eğer Kyoto’da toplu taşıma sistemi ile ilgili aklınıza takılan bir soru olursa, sorunuzu yorumlara yazabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmak isterim.

#gezinafiyetle

Gezgin Avukat

Eren Evren

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *