Avrupa Faydalı Bilgiler İngiltere Londra

Londra'da Toplu Taşıma III – Oyster Card mı ? Travel Card mı?- Biletler

Londra toplu taşıma sisteminde kullanılan bilet kartına verilen isim Oyster. Oyster kart İstanbul’daki Akbil veya İzmir’deki Kentkart gibi önceden para yüklenebilen ve kullanıldıkça içindeki bakiyeden düşen bir ödeme sistemi. Travelcard ise yine aynı şekilde Oyster Kartına yüklenen ve belirli sayıda gün için sınırsız kullanım hakkı veren bir kart. Hangi kartın doğru tercih olduğu, toplu taşıma sisteminin kaç defa ve nerede ve hangi saatlerde kullanılacağı ile doğrudan orantılı.

Londra toplu taşıma sisteminin kurallarını öğrenmek biraz zaman alıyor. Dünyada pek çok şeyi ters yapan İngilizler’in toplu taşımayı da düz yapmaları zaten beklenemez.

Londra Metro ve Londra Otobüs sistemi ile Hafif Raylı sistemi Transport for London (TFL) isimli şirket yürütüyor.

Belki de dünyanın en pahalı toplu taşıma bilet fiyatları Londra’da.

Tek yön bilet fiyatı nakit ödenmek istenirse 4.40 UK Pound. Ayrıca bilet fiyatları gidilen bölge ile binilen saatlere göre bile değişiyor.

Oyster Card Fares 2013

Compared To Single Cash Fares
Zones Travelled
Oyster Fare 1 Journey
Cash Fare
 Peak*
Off-Peak
Within One Zone
Zone 1
£2.10
£2.10
£4.50
Zone 2
£1.60
£1.50
£4.40
Across Zones
Zone 1 To 2
£2.80
£2.10
£4.50
Zone 1 To 3
£3.20
£2.70
£4.50
Zone 1 To 4
£3.80
£2.70
£5.50
Zone 1 To 5
£4.60
£3.00
£5.50
Zone 1 To 6
£5.00
£3.00
£5.50
Zone 2 To 6
£2.70
£1.50
£5.50

Off Peak olarak adlandırılan saatler genelde iş giriş ve çıkış saatleri dışındaki saatler. Hafta içi sabah 06:30 ile 09:30 arası ve akşam da 16:00 ile 19:00 arası Peak saatler.

Otobüs biletleri ise her otobüs için tej fiyat olan 1,45 Pound. Yalnız otobüslerde metrodan farklı olarak her otobüs değişiminde 1,45 Pound hesaptan düşüyor. Metroda ise 1 veya 2 değişikliğe kadar tek biletle yolculuk imkanı var.

Oyster Kart tüm istasyonlarda satılıyor. Depozito olarak 5 Pound alıyorlar. İlk seferinde 10 Pound yükleme yapılıyor ve her yolculukta içinde bulunan rakamdan düşülüyor. Londra’da ayrıldığınızda 5 pound depozitoyu ve içinde kalan bedeli iade alabilirsiniz. Ancak içinde kalan bedel 10 Pound’dan düşük ise vermiyorlar. Bunun için önce yükleme yapıp 10 Pounda tamamlamalı ve sonra iade istemeliyiz.

Oyster kart yüklemeleri ise istasyonlarda bulunan makinelerde veya gişelerden yapılıyor. Londra metrosu çok kalabalık olduğu için yükleme kuyrukları da uzun oluyor. Tek başına bu yükleme kuyrukları bile Travel Kart almak için iyi bir sebep oluyor.

Oyster Card’ı havaalanından veya online sistemden alırsanız Turist Kart almış olursunuz. Turist kartın farkı depozito olmaması ancak ilk seferinde 3 pound aktivasyon ücreti alıyor. Bu ücreti iade alamazsınız. En güzeli bir metro istasyonundan almak.

Travel Card ise Oyster Card’a yükleniyor. 1 gün veya 7 gün sınırsız biniş hakkı veriyor.

Oyster Price Caps 2013

Compared To Travelcard Prices
Zones Travelled In
Daily Oyster Price Cap
1 Day Travelcard
 Peak*
Off-Peak
 Peak†
Off-Peak
7 Days
Zone 1
£8.40
£7.00
£8.80
£7.30
£30.40
Zone 1-2
£8.40
£7.00
£8.80
£7.30
£30.40
Zone 1-3
£10.60
£7.70
£11.00
£8.00
£35.60
Zone 1-4
£10.60
£7.70
£11.00
£8.00
£43.60
Zone 1-5
£15.80
£8.50
£16.40
£8.90
£51.80
Zone 1-6
£15.80
£8.50
£16.40
£8.90
£55.60

Eğer şehir merkezinde gezilecek ise Zone 1-2 yeterli oluyor.  Yine Peak bilet almakta fayda var. Çünkü Peak bilet her saatte kullanılabiliyor.

Oyster mi yoksa Travel Kart mı sorusunun en iyi yanıtı, Londra’da geçirilecek gün sayısına ve planlanan yolculuklara göre değişiyor.

Ben bu sorunun cevabını uzun uzun düşündükten sonra şöyle bir yöntem buldum. Gideceğim yerlere kaç metro ile gideceğimiz ve kaç defa kullanacağımız tek tek saydım ve hepsini bilet fiyatı ile çarptım. SOnuçta başa başa rakam buldum. Bu sebeple de Travel Kartı tercih ettim. İyi ki de Travel Kartı tercih etmişim. Çünkü otobüslerde Oyster’in bir avantajı yok. Her otobüs değşiminde ayrı para ödeniyor. Ancak Travel Kart ile sınırsız indi bindi yapmak mümkün. Metro yerine Otobüs kullanmak bence daha doğru olduğu için Travel Kart daha çok işimize yaradı.

 

Son olarak Tren İstasyonundan alabileceğiniz farklı bir Travel Kart’tan bahsetmek istiyorum. Londra Tren İşletmesinin özel bir avantajı olan bu kartları aldığınızda Madam Toussoud, London Tower, London Bridge gibi yerlere iki kişi tek bir bilet ile girmek mümkün oluyor. Sadece tren istsyonlarından (Metro değil) alınan bu kartlar için pasaportlarda kullanılan boyutta fotoğraf ibrazı gerekli.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

15 Yorum

      1. oyster card için iade işlemi luton havalimanından gerçeklebiliyor mu.. parayı elden mi iade ediyorlar acaba.. kartımda 25 poun bulunmakakta ve ticket machine lerden temin edemiyorum da 🙁

  1. Çok güzel bir yazı olmuş bilgileriniz için çok teşekkür ederiz ve bir sorum olacaktı. Ben ailemle (3 kişiyiz) 2 gün Londra ya gideceğim ve sadece z1 kullanacağız ve travel card alacağız bu bilgilerden sonra. Peki 3 kişi için 3 kart mı almak gerekiyor yoksa tek kart travel card alıp 3 ümüz de kullanabilir miyiz?

    1. Biz iki kişi için iki kart almıştık, girerken kimse de dikkat etmemişti ama belki sistem bir sonraki basışta uyaracaktı bilemem. Size de tavsiyem 3 kart almanız olacaktır.

  2. teşekkür ederim inanın çok çok çok faydalı oldu…ancak bu kadar sade öz bilgilendirici olunabilir…

  3. ben 3 haftadır londradayım haftaya ayrılacağım ve oyster kartımın içinde 25 pound var. makineye gösterdim geri alabilmek için ama 10 pound üzeri oldugu için vermedi. bu miktarı nasıl geri alabilirim bilen var mı ?

  4. Merhana ben temmuz ayinda londarada dil okulunda olacağım bir aylik bir sure için gidiyorum sizce travel card mi yoksa oyster mi almaliyim? Kalacağım yer zone 3 te ama okulum zone 1 ve 2 de cevabinizi bekliyorum

    1. Merhaba, kart tercihiniz bence sistemi ne kadar sık kullanacağınıza bağlı, biz hangi kartı seçeceğimizi öyle bulduk. Örneğin sadece Okul ile kalacağınız yer arasında gidip gelecekseniz Oyster yeterli olur. (Zaten Oyster'i her halükarda almak zorundasınız). Ancak Otobüs kullanacaksanız, çok sık aktarma yapacaksınız, fazla fazla metro-otobüs binecekseniz Oyster'inize Travel Card yükleyin derim.

  5. Merhaba ben 14 mayısta londra merkeze gideceğim ilk tek başına çıkacağım bir seyehat olucak metro ile başa çıkabilir miyim bilmiyorum. Oyster kart ile travel kart farklı midir?

    Yoksa önce  oyster karti satın alıp içine travel kart yüklemesi mi yapılıyor burda algilayamadim yardım ci olur musunuz. Yoksa iki farklı karttan mi bahsediliyor?

    Son soruda oyster veya travel kart bunların iadeler Nerede ve nasıl oluyor yardimci olursaniz sevinirim. Saygilarimla.

    1. İngilizceniz varsa sorun yaşamazsınız. Oyster Card’ı İstanbul Kart gibi düşünün. bir kere alıp içine çeşitli miktarlarda yükleme yapıp harcayabiliyorsunuz. Travel Card da Oyster’e yüklenen ve belli bir süre içinde sınırsız biniş imkanı veren kartlar. Oyster’in iadesini metro istasyonlarındaki gişelerden yapabilirisiniz. 

      İyi yolculuklar 

      1. Çok teşekkür ederim.

        Derdimi anlatacak kadar var diyorum fakat gittigimde belli olucak.

        Yürümeyi severim yürüme ağırlıklı bir tür yapmak istiyorum fakat toplu taşımayı da kullanacağım sizce travel mi oyster mi daha iyidir.

        Birde london eye, London bridge gibi yerlerin giriş biletlerini en uygun nereden alabiliriz. Şimdiden teşekkür ederim. Saygilarimla 

  6. Merhaba, Tren istasyonlarından alınan fotoğraflı kart da travel kartla aynı özellikleri mi taşıyor artı avantajları avar mıdır? ücret farkı var mıdır?
    Luton havalimanından şehrin içine oyster kartı kullanabiliyor muyuz? kullanamıyorsak tek yön bilet mi almamız gereklidir?
    teşekkürler.

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *