Avrupa Faydalı Bilgiler İngiltere Londra

Londra'da Toplu Taşıma II- Londra Otobüsleri- London Overground

Londra-toplu-tasima-otobüs

Londra’da bir turist olarak metrodan daha çok sevdiğim toplu taşıma aracı otobüsler oldu. Londra gibi yoğun ve kalabalık bir şehirde otobüs kullanmak ilk bakışta çok da akılcı gelmiyor. Zaten biz de böyle düşündüğümüz için ilk olarak Metroya öncelik vermiştik. Ancak Metro’nun diğer Avrupa metrolarına nazaran daha istikrarsız olması ve sürekli sorun çıkartması bir de istediğimiz her yere metro ile gidememenin verdiği hayal kırıklığı bizi Londra Otobüsleri’ne yönlendirdi. İyi de oldu.

Londra Otobüsleri’nin sistemi aslında herkesin aşina olduğu çift katlı kırmızı otobüsler.

Londra Merkezinde çok sayıda çift katlı kırmızı renkli otobüs görüyorsunuz. Genelde bu otobüsler boş geziyorlar. Çünkü hat aralığı gün içerisinde 5 ile 7 dk. Az yolcu olan yerlerde ise 6-12 dk. Bizce ise ortalama 8 dk’da bir servis var. Çünkü hiçbir durakta çok beklediğimizi hatırlamıyorum.

Bu sebeple biz ağırlıklı olarak Londra Otobüsleri sistemini kullandık. Genelde çift katlı otobüslerin ön koltuğuna kurularak Hop on Hop Off tur otobüslerine 20 pound ödeyen turistlerle de dalgamızı geçtik.

Londra-toplu-tasima-otobüs-icinden-manzara

 

Otobüslerin hepsi yeni ve klima/kalorifer sistemli. Biz tüm yolculuklarımızda oturacak yer bulduk. Otobüse diğer avrupa şehirlerinden farklı olarak ön kapıdan biniliyor. Bilet veya kart makinesi şoförün hemen yanında. Bindiğinizde otobüsün hangi yöne gittiği anans ediliyor ve her duraktan önce durak ismi anons ediliyor ve dijital ekranda görülüyor.

Yalnız otobüs sistemini kullanırken Google Maps (Android için olan) programı çok işimize yaradı. Bu program sayesinde bulunduğumuz yerden gideceğimiz yere hangi otobüs durağına gitmemiz gerektiği, hangi yöne giden kaç numaralı otobüse binmemiz gerektiği ve gerekli ise hangi durakta otobüs değiştirmemiz gerektiğini öğrendik. (Genelde uzak mesafede iseniz veya sapa bir bölgede iseniz otobüs değiştirmeniz gerekebiliyor) Programı kullanmak için Android işletim sistemine sahip bir telefon (Iphonu sırf bu yüzden bıraktım) ve internet erişimi gerekli. Turkcell’in yurt dışı paketlerinden en düşük olanı mesela akıllı tarife işinizi görür. Çok da pahalı değil.

Google Maps sisteminiz yoksa ne yapacaz ?? derseniz de biraz mantık biraz ingilizce ve biraz da şans ile yine de sistemi rahatlıkla kullanırsınız derim.

Örneğin Piccadily’den Victoria Coach Station’a gideceksiniz.

1- Piccadily durağını bulun Durak içerisinde yer alan Destination Finder’dan alfabetik sıra ile dizilen yerler arasından Victoria Coach Station’u bulun.

Londra-toplu-tasima-destinasyon-bulucu

2- 38 ve C2 numaralı otobüslerin geçtiğini görebileceksiniz.

3- yine Destinaton Finder’dan hangi durakta inmeniz gerektiğini (A,B,c vs) bulun ve otobüsü beklemeye başlayın.

Londra-toplu-tasima-durak-bulucu

Bazı duraklarda otobüslerin ne zaman geleceğine dair dijital ekranlar var. Onlardan yararlanın.

Londra-toplu-tasima-otobus-duragi

Ayrıca ana yönlere giden pek çok otobüs 24 saat işliyor metro ise gece 12’den sonra kapalı. Bu sebeple  de otobüsleri öğrenmek gerek. 24 Saat işleyen otobüsler 24 işareti ile yalnızca gece çalışan otobüsler ise N işareti ile gösteriliyor

Londra’daki otobüs duraklarını ise iyice bir incelemek gerekli. Çünkü durağın her bir yerinde önemli bilgiler var. Ancak hemen belirtmek isterim ki duraklar nedense ters duruyor. Evet durakta beklerken oturduğunuz yer sırtınızı yola dönmeniz gerektiriyor ki bu işin sebebini anlayamadım.

Londra-toplu-tasima-otobus-duragi-2

Şimdi aşağıdaki resmi dikkatlice inceleyelim.

Londra-toplu-tasima-otobus-duragi-3

1 Numara ile gösterilen harf size hangi durakta olduğunuzu gösteriyor. Google Maps programı örneğin Oxford Circus S durağına git diyorsa durağın hangi yönde olduğunu anlamanız için tepedeki harfe bakmanız yeterli. Örneğin siz tarif ederken Westminster Abbey N durağı diyebilirsiniz. Böylece hangi yönde olduğunuz anlaşılır. Fakat bu harflerin bir mantığı yok kural aramaya çalışmayın.

2 numarada hangi durakta olduğunuzu ve durağın hangi ana yöne doğru gittiği gösteriliyor. Genelde otobüs ile yol tarifinde bu ana yönlerden bahsediliyor. Ayrıca 3.satırda o duraktan hangi otobüslerin geçtiği yazılı. Bir de dikkat etmek gerekli. Request Stop yazan duraklarda siz otobüs şoförüne işaret etmedikçe veya otobüsün içinden biri inmek istemedikçe durmuyorlar. Ancak diğerlerinde siz istemeseniz bile duruyorlar fakat riske atmayın ve işaret edin derim yine de.

3 numaralı bölümde Zaman Çizelgesi var. Hangi otobüsün hangi gün ve saatte hangi sıklıkla geçtiği ile ilk ve son saatleri yer alıyor. Ayrıca hangi durakta olduğunuz ve bundan sonra hangi duraklara ne kadar sürede gideceğiniz bilgileri var. Yine aynı yerde haritalı bir anlatım da var

Bunun haricinde durağın duvarında olduğunuz bölgenin bir haritası var. Kaybolursanız o haritayı da kullanabilirsiniz.

Londra-toplu-tasima-otobus-duragi-harita

Son olarak 15 numaralı otobüs hattından söz etmek istiyorum. 1954 yılında faaliyet gösteren ve 2005 yılında seferden kaldırılan nostaljik otobüslerin bazıları halen daha 15 numaralı hatta kullanılıyor. 15 numaralı hat Trafalgar Meydanı ile Tower Hill arasında hizmette. Bu hat üzerinde St Paul Kilisesi ve Ünlü London Tower ve Tower Bridge var.

Londra-toplu-tasima-routemaster

Otobüsün içi halen daha eski yapısında. Biletçi var ve manuel olarak kontrol yapıyor. Her durakta durağın ismini bağırıyor. Bu otobüsleri mutlaka denemenizi öneririm.

Londra-toplu-tasima-routemaster-inside-1
Londra-toplu-tasima-routemaster-inside-2

Yazının Birinci Bölümü :

Londra’da Toplu Taşıma 1- Londra Metrosu (LONDRA TUBE)

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

Bir Yorum

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *