Belgrad

Belgrad’da Toplu Taşıma ve Şehir İçi Ulaşım

Belgrad’daki toplu ulaşımda yüksek bir standart beklemeyin. Yaz ortasında araçlarda klima olmasına rağmen pencerelerden gelen rüzgar sanırım yeterli geliyor Belgrad’lılara ki kimse şoföre gidip de klimayı açmasın. Otobüsün içinde güneşin gelmeyeceği doğru yeri seçmek bu yüzden çok önemli.

Belgrad’da toplu ulaşım ağırlıklı olarak otobüsler, tramvaylar ve troleybüsler ile yürütülüyor. Google Maps’de Ağustos 2018’de toplu ulaşım seçeneği maalesef yoktu. Bu sebeple planlama yaparken gerçekten de çok zorlandık. Gitmeden önce okuduğum tüm bloglarda “Belgrad küçük bir şehir, her yere yürüyerek giderseniz” şeklindeki yazılara, iyi bir maratoncu değilseniz çok da aldanmayın. Aziz Sava Kilisesi, Zemun bölgesi veya Ada Ciganlija yürüyerek gidilebilecek yerler değil. Belgrad taksileri ise güvenilir değil. Bu sebeple toplu taşımayı öğrenmek şart

Bu sebeple Belgrad’da bir kurtarıcı olarak kullandığım Moovit uygulamasını kullanmanızı önereceğim. Uygulama bir çok ülkede faal olsa da, Google Maps Belgrad’da toplu taşımayı gösteremediği için çok faydalı oldu.  Sadece gideceğiniz yerin adresini Google Maps’den bulup uygulamaya girmenizde fayda var veya uygulamanın haritada göster seçeneceğini seçmeniz daha iyi oluyor. google maps kadar mekan bilgisi yok tabii

Otobüs duraklarını bulmak kolay. Durak tabelasında o duraktan hangi hatların geçtiği belirli ama daha da fazla bilgi pek yok.

Bir de Belgrad’da toplu taşımayı tercih ederken sadece gidecek hattın yönüne bakıp da “bu otobüs buradan geçiyor nasıl olsa” demeyin. Çünkü duraklar arasında bazen çok fazla ara olabiliyor.

Toplu taşıma bileti almak ise ayrı bir sorun maalesef. Aslında sorun değil, her aracın şoföründen 150 Dinar karşılığında satın alabiliyorsunuz. Aldığınız bilet 90 dakika boyunca aktarmalarda geçerli oluyor. Ama biletin kendisi 89 Dinar. Yani şoförden alırsanız iki kat pahalı alıyorsunuz. Tabii Belgrad’a önceden gidenler “60 dinar ne olacak ?” diyebilirler ama Ağustos 2018 itibari ile artık 100 dinar 6 TL ! Belgrad’ın çok ucuz olduğu eski güzel günler maalesef sona erdi.

Peki 89 Dinarlık bileti nereden alabilirsiniz ? Maalesef alamıyorsunuz. Kimse tek bilet satmıyor çünkü. Bu durumda yapılması gereken uzun süreli kalacaksanız 250 dinara Bus Plus kart alıp buna kredi yükletmek ya da kısa süreli gezi için Belgrad’da iseniz 290 Dinar’a tek gün sınırsız veya 540 Dinar’a 3 gün sınırsız kart almanız olacak. 150 Dinar tek bilete vereceğinize, 290 Dinar sınırsız bilet almak daha mantıklı geliyor.

Peki bu biletleri nereden alacaksınız ? İnanın Belgrad yerlileri veya turist ofisi bile bilmiyor. Çünkü onlar sınırsız abonmanlık kullanıyor ve tek biletleri almak için Kiosk’lara yönlendiriyorlar. Kiosk’ların çoğunda da bilet satılmıyor. Ben Knez Mihailova’nın Republik Meydanı tarafından başındaki bir kiosk’ta buldum (arkasında Drama Cevabi var) oradan aldım. Bir de Zeleni Venac otobüs durağında bir kiosk’ta var. Bu sebeple bilet bulursanız alın, ertelemeyin. Örneğin Kalemegdan tarafındaki Kiosk’ların hiçbirisinde yok Otobüste kazıklanmaya mecbur kaldık.

Şoförden aldığınız bileti bir yere okutmanız gerekmiyor. Zaten size bir fiş veriyor şoför, onun da üzerinde saat yazıyor. Günlük kartları ise ilk defada araç içindeki cihazlarda okutmanız gerek. Araçlarda bilet kontrolü sık sık yapılıyor ve kontrol görevlileri sivil kıyafetli. Anlamıyorsunuz bile. Ellerinde pos cihazı gibi cihazlar var. Araca binince hemen kartlarını okutup cihazları kilitliyorlar, bu sebeple onlar girdikten sonra bilet okutamıyorsunuz.

Belgrad’da taksi konusuna ise pek girmemek lazım. Pink taksi herkesin dilinde. Ama mobil uygulaması Türkiye hatları ile çalışmıyor. Telefonda da arayıp da olduğunuz yeri anlatmak vs çok kolay değil. yoldan çevirdiğiniz taksiler ise sizi kazıklayacaktır, dikkat etmek lazım.

 

 

 

 

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

2 Yorum

    1. yenilemişler ama zihniyet aynı maalesef. Araçların hepsinde klima var ama çalıştıran yok. Eski tramvaylar ve troleybüsler hala çalışmaya devam ediyor. Ama sonuçta sistem var ve işliyor, herkes de buna bakıyor sanırım

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *