Gezi Yazıları İngiltere Londra

Londra Müzeleri, British Museum-Tate Modern-Somerset House

Bir dönem Dünya’nın başkentliği yapmış olan Londra’da bu sıfata uygun olarak gezilecek çok sayıda müze var.

Başta British Museum, National Gallery, Tate Modern, Doğal Tarih Müzesi ve Bilim Müzesi olmak üzere dünya tarih ve kültürünü belirleyen dönemlere ait çok sayıda müzeyi gezilecek yerler sıralamanız içerisine alabilirsiniz.

Londra’daki Dört Günlük Gezimiz Boyunca; kısıtlı vaktimizden dolayı ve Londra’ya geldiğimizde elimizde halen daha gidilmemiş yerler olsun diye tüm müzeleri gezi programımıza dahil etmedik.

İlk Londra gezimiz için bir klasik olan British Museum’u, Modern sanatın kalesi olan Tate Modern’I ve çokça adı duyulmasa da harika bir koleksiyona sahip olan Somerset House’u gezdik.

Bu yazımda da üç farklı türden olan bu müzeler hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağım.

British Museum;

British Museum bir Londra gezisinin olmazsa olmazlarındandır. Gerçi İngilizlerin dünyayı nasıl da soyup soğana çevirdikleri ve modern tarihin en büyük sanat hırsızlıklarını görünce içimiz acıyor fakat bir yandan da iyi ki toplamışlar da bu eserleri görebilmişiz diyebiliyoruz.

Eğer bir tarih ve sanat meraklısıysanız sadece British Museum’u görmek için bile Londra’ya gelip 3-4 gün müzede geçirebilirsiniz. Tarih ve sanat konusunda amatör düzeyde ilginiz varsa bu müzeye en az yarım gün ayırıp müzenin içindeki başyapıtları görebilirsiniz.

Müzede Antik Yunan ve Roma dönemi, Mezopotamya eserleri, Mısır kültürü ve firavunlar, Güney Amerika İnca ve Maya sanat eserleri, Kızıldereli eserleri, Osmanlı ve İslam kültürü eserleri gibi Dünyanın dört bir yanından elde edilmiş eserleri görebilmek mümkün.

Müzeye giriş ücretsiz, bağış yapmak zorunlu sanki. Bir de geçici süreli sergilenen koleksiyonlar için ayrıca bir bölüm var ona giriş ücretli oluyor.  Her gün açık olan müzeye 10:00 ile 17:30 saatleri arası ziyaret mümkünken Cuma günleri 20:30’a kadar açık oluyor.

British Museum’da başyapıt olarak kabul edilebilecek yirmiye yakın eseri yerleri ile birlikte gösteren broüşürü girişte 1 Pound bağış yaparak alıp doğrudan hedefe yönelebilirsiniz.

Atina Akropolis’inin çatısında olması gereken heykel ve rölyefler, Hiyeroglif yazısını çözmeye yarayan Rosetta Taşı, mumyalanmış firavunlar ve Büstler, İznik Çinileri, Miken Boğası gibi çok sayıda eseri müzede görmek mümkün.

Tate Modern

Dünya Modern Sanatı’nın başyapıtlarının ücretsiz bir şekilde sergilendiği eşsiz müzelerden birisi de Tate Modern.

Eski bir fabrikayı dönüştürerek yeni bir sanat mabedi yaratan İngilizler’in sanata olan bağımlılıkları bu eserde kendisini ön planda gösteriyor. Tate Modern’in dört ayrı katının her birinde farklı dönemin ve farklı tarzların sergilendiğini görebiliyoruz.

Genellikle 20.yy’da yaratılan Modern Sanat akımının eserleri sergileniyor. Bir çok kişi tarafından günümüzde anlaşılamayacak eserler belki de ileride birer başyapıt olarak değerlendirilecek ancak şimdilerde bu müze herkesin zevk yapısına hitap etmiyor.

Eğer Modern sanatla aranız iyi değilse bu müzede vakit kaybetmeyin. Ancak Modern Sanatın ne olduğunu azıcık dahi merak ediyorsanız bu müzeye mutlaka bir veya iki saat ayırın. Zaten Modern Sanatı seviyorsanız buraya gitmeniz için benim bir şey söylememe bile gerek yok.

Somerset House

Somerset House Londra’nın merkezinde yer alan bir sanat merkezi. Londra Kolejinin Güzel Sanatlar Fakültesinin de yer aldığı bu sanat merkezinde çok sayıda sergi ve koleksiyon yer almakta.

Somerset House’un içinde yer alan daimi sergilerden Coultard Koleksiyonu dünya çapında meşhur bir koleksiyon. Özellikle Van Gogh, Monet ve Manet gibi büyük ressamların ve Rodin gibi heykeltıraşların eserlerine ilgi duyanların kaçırmaması gereken bir sergi.

Empresyonist akımın en güzel eserleri Coultard Galeri’de sergileniyor. Galeriye giriş ücreti 6 Pound: İsterseniz rehberli turlara da iştirak edebiliyorsunuz. Dört katlı galerinin her bir katında büyük ressamların en güzel resimlerini inceleme fırsatınız oluyor.

Yukarıda saydığım müze ve sergilerin haricinde elbette ki resim sanatının başyapıtlarının sergilendiği National Gallery, çocuklu ailelerin rağbet gösterdiği Doğa tarihi Müzesi ve bilim Müzesi ile meraklılarını çeken balmumu müzesi Madam Tussaud müzeleri de Londra’da gezilecek müzelerin içinde üst sıralarda yer alıyor. Ancak onları da inşallah bir dahaki seferde gezip anlatacağız.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

2 Yorum

  1. Eren bey merhaba,
    Yol gösterici ve öğretici yazılarınızı okuyarak Yunan Adaları turu yapmıştım, şimdi de Londra gezisindeyiz.
    Faydalı bilgileri paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum.
    Saygılarımla.

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *