Avrupa Avusturya Faydalı Bilgiler Viyana

Viyana'da Toplu Taşıma- Viyana Havalimanı'ndan Şehre Ulaşım

Avrupa’nın en temiz ve düzenli toplu taşıma sistemi sanırım Viyana’da. Viyana toplu taşıma sistemi gerek modern çağın tüm olanaklarını kullanması gerekse de düzenli bir şekilde aksamadan ve sabaha karşı devam etmesi sayesinde gördüğüm en güzel toplu taşıma sistemi olmayı fazlası ile hak etti.

Viyana’da toplu taşıma işini Wiener Linien isimli bir şirket yürütüyor. Şehirdeki metro, tramvay ve otobüs hatları ile havalimanı ile şehir merkezi arasında işleyen CAT trenleri bu firmanın kontrolünde.

Viyana metrosu altı hattan oluşan ve şehrin neredeyse tümüne ulaşımı sağlayan güzel bir sisteme sahip. 1.Viyana bölgesi için Kırmızı renkli U1 ve Yeşil renkli U4 hatları kritik öneme sahipler. Şehrin kalbi sayılan Stephanplatz Kırmızı U1 ve turuncu U3 hatlarının üzerindeyken Karlsplatz ise Kırmızı U1 yeşil U4 ve mor U2 hatları üzerinde yer alıyor.  Avrupa’nın en güzel saraylarından birisi olan Schonbrunn ise yeşil hat üstünde.

Viyana metrosunu tamamlayıcı olarak Viyana tramvay sistemi var. Metronun yetişemediği pek çok noktaya tramvay ile ulaşım mümkün. Hatta biz yol üstünden gitmesi ve sıklığı sebebi ile metrodan çok tramvayı kullandık. 1 ve 2 numaralı hatlar eski şehri çepeçevre sarmalayan Ringstrabbe caddesinden ilerleyip şehrin çevresinde tur atıyor. Ayrıca Opera binası, Karlsplatz ve nehir kıyısına da bu hatlar ile ulaşım mümkün. D tramvayı ile Belvedere sarayına gitmek daha kolay.

Viyana toplu taşıma sisteminde ortak bilet uygulaması var. Alınan bilet tüm toplu taşıma araçlarında kullanılabiliyor. Ancak tek bilet alındığında bu bilet yalnızca tek bir yolculuk için geçerli.

Tek biletin fiyatı 2,10 EUR

Ancak 24 saatlik bilet alınırsa 7 EUR 48 saat için 12 EUR ve 72 saat için 15,40 EUR ücret ödenerek sınırsız biniş hakkı kazanmak mümkün.

Bir de haftalık bilet uygulaması var. Haftalık bilet uygulaması 15,80 EUR bedelli. Fakat bu biletler pazartesiden pazartesiye kadar geçerli oluyor. Yani bileti cuma günü aldıysanız takip eden ilk pazartesi biletin süresi doluyor. Dikkat etmek gerekli.

Biletleri metro istasyonlarının girişindeki makinelerde, tramvaylarda ise tramvayın içinde okutmak gerekli. Ancak Viyana şehri halkına o kadar güveniyor ki bilet okutmadan da içeri kolaylıkla girmeniz mümkün. Önünüze hiçbir engel ve bariyer çıkmıyor. Yalnızca yakalanırsanız bu işin bedeli toplum içinde utanma ve 100 EUR ceza oluyor. Ben 5 gün içinde hiçbir yerde kontrol yapıldığını görmedim.

Viyana toplu taşıma sisteminde bir de benim diğer ülkelerde karşılaşmadığım bir online bilet sistemi var. 24-48 ve 72 saatlik biletlerinizi bu sistemden alıyor ve Iphone veya Android uyumlu bir akıllı cep telefonuna e-bilet olarak indiriyorsunuz. Bu sayede yanınızda bilet taşıma derdi olmuyor. Online biletleri satın alırken başlangıç saatini de veriyorsunuz. Bu sayede bileti bir yere okutmak zorunda kalmıyorsunuz. Online bilet gerçekten de kolay bir sistem getiriyor.

Viyana Havaalanı’ndan Şehir Merkezi’ne Ulaşım. 

 
 
 

Viyana Havaalanı da şehre uzak havalimanlarının arasında yer alıyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için iki hızlı tren ve otobüs ile taksi seçenekleri mevcut.

CAT- City Airport Train hızlı tren kategorisinde her 15 dakikada bir şehir merkezi ile havalimanı arasında ulaşım sağlıyor. Yolculuk 15 dakika sürüyor ve tek bir istasyonu var. Wien-Mitte veya Landstabe durağı şehir merkezinde yer alan istasyon.

CAT treninin bilet fiyatı tek yön 11 EUR gidiş dönüş ise 18 EUR. Ayrıca bu biletleri Viyana toplu taşıma biletleri kombine olarak almak da mümkün.

CAT şehir merkezi istayonu olan Wien-Mitte’de CAT yolcuları için özellikle Star Alliance üyesi olan mesela Türk Havayolları gibi havayolu firmalarının check-in işlemleri de yürütülüyor. Böylece  havalimanı stresine girmeden check-in yaptırmak mümkün. Bavullarınız dahi taşınıp uçağa gönderiliyor. Bu işlemler için hiçbir ücret ödemiyorsunuz.

CAT dışında SBahn trenini pek önermiyorum. Ucuz da olsa yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor.
Taksiler ise 40-45 EUR civarında bir para talep ediyor. Türk taksiciler ile pazarlık yapma olası.

Hakkımızda Eren Evren

Eren Evren, İzmir ve İstanbul'da serbest avukatlık yapmakta ve bir avukatlık ofisini yönetmektedir. Boş zamanlarında gezi yazıları okumakta ve uçak bileti fırsatlarını kovalamaktadır. Bulduğu her fırsatı yurt dışında gezerek değerlendirmektedir.

Web Site Facebook Twitter Instagram Google Plus YouTube

30 Yorum

  1. Cat ile S -Bahn arasindaki zaman farki sadece 6 dakikadir , sanirim yanlis bilgilendirmisler sizi. Arasindaki fiyat farki cok oransiz yani 🙂

    selamlar

    1. Evet S-Bahn'ı kullanmadım, ama pek çok yerde bu saat farkından bahsediyorlar. Belki de sefer sayısı az olduğu için fark vardır.

  2. size yazdıklarınızdan dolayı çok teşekkür ederim çoğunluk şurası güzel burda yemek yedim şurdan alışveriş yaptım diye yazarken siz gerçekten gidenlere çok faydalı olacak ulaşımla paylaşımlarda bulunmuşsunuz viyanadayken ayrıntılı yazmanız sayesinde tek başıma ve ingilizce bilmememe rağmen günlük biletimi aldım metroya ve tramvaya binip saraylara gittim tramvaylarla hem gündüz hem gece şehri turladım hatta şehrin dışına bile çıktım izin verirseniz( yazdınızda acaba benmi görmedim bilmiyorum ) ama badenle ilgili olarak karlplatz durağından badene tren gidiyor 45 dakika sürüyor şehir içi günlük bilet geçmiyor tek bilet 2.20 eur fiyatı eğerki yazmadıysanız buda benden olsun :)tekrar teşekkür

    1. Rica ederim Ayşe Hanım, şehri çok güzel gezmişsiniz, bizim fazla vaktimiz olmadığı için Baden taraflarına gitmemiştik.

  3. Yazınızı çok beğendim elinize sağlık. Oldukça faydalı ve özet olmuş. Kafa karıştırmıyor. Ancak size bir sorum olacak havaalanında gece geç saatte olacağız o saatlerde tren ulaşımı var mı acaba?!

  4. Merhaba. 72 saatlik bileti aldığımızda tren,tramvay,otobüs hepsinde geçerli oluyor mu? Bu Cat ile ÖBB farklı servis sağlayıcılar mı? Havaalanından indiğimizde bilet gişeleri yakın mı? Teşekkürler…

    1. 72 saatlik bileti hepsinde kullanabilirsiniz, CAT ile ÖBB arasındaki en büyük fark hızdır. Birisi 15 dk'da diğeri yaklaşık 1 saatte şehre varır. Biletleri internet üzerinden aldığım için gişelere bakmadım.

      1. 72 saatlik bilet 16.5i euro diyor appstore da bu cat ile nasıl entegre edeceğiz yardımcı olabilir misiniz

  5. cok guzel bir yazi, insani cesaretlendiriyor acikcasi. ben de yarin yola cikacagim yalniz havaalanindan direkt westbhanhof’a gitmem lazim. nasil giderim acaba bilginiz var mi?

    1. Halit tam olarak bilemesem de Google Maps'e baktığımda yakınlarından u3 ve u6 metro hattının geçtiğini gördüm. Şehir merkezi olan Stephaplatz'a CAT ile gelir ve Sarı Metro hattına binerseniz oraya gidersiniz diye düşünüyorum

  6. Merhaba,
    Toplu taşıma biletlerini iphone hangi siteden nasıl indireceğimi biraz ayrıntılandırır mısınız? Teknoloji özürlü olduğum için yardımınıza ihtiyacım olacak :((
    Ayrıca 3 günlük İphone'a indirilen bileti metro ve tramvay dışında banliyö treninde kullanabilir miyim? Sabah çok erken Prag'dan Viyana'ya tren ile geçeceğim için otele geçişte de treni kullanmak istiyorum, ne tavsiye edersiniz..
    Teşekkürler şimdiden..

    1. Merhaba Ayşen, İtunes Store'dan Wiener Linien isimli programı indirip, oradan biletleri alabilirsin. Bu linkteki sayfada Banliyö trenlerinden geçmediğini anlıyorum http://www.wien.info/en/travel-info/transport/tic… ama bir de siz bakın. Prag'dan gelen trenler Hauptbahnhof merkez istasyonuna geliyor, Buradan Hauptbahnhof metrosuna binip U1 hattını veya hemen istasyonun içindeki 1-2 numaralı tramwayları kullanabilirsiniz

  7. Merhaba,
    Öncelikle yardımınız için teşekkür ederim. Hemen indirdim uygulamayı :))

    Bu arada ben Prag'dan trenin Meidling istasyonuna geldiğini biliyordum, o yüzden banliyö trenini kullanırım demiştim fakat Hauptbahnhof istasyonuna geliyorsa metro benim için de daha uygun olacak..

    Tekrar çok teşekkür ederim..

    Not: Tek başıma çıkacağım ilk yurt dışı gezisi olacağı için arasıra tekrar rahatsız edebilirim sizi :((

  8. Merhaba. 72 saatlik biletler sadece online bilet sistemiyle mi alınıyor? kağıt bilet şeklinde havaalanından yada herhangi biryerden sahip olabiliyor muyuz acaba, yardımınız, yazınız için çok teşekkürler..

    1. Viyana toplu taşıma şirketinin internet sitesinde bulduğum açıklamada; biletlerin validasyon makinesinde ilk binişten önce valide edilmesi gerektiği yazılı, online alırsanız saat veriyorsunuz. Bu sebeple kağıt ortamında alınabileceğini düşünüyorum. Açıklamayı linkte bulabilirsiniz http://www.wienerlinien.at/eportal2/ep/channelVie

  9. Merhaba,öncelikle yazilarinizi okurken hem aydinlandim hem de keyif aldim. Agustos basi gibi 1arkadasimla gitmeyi planliyoruz. turla gidecegiz fakat ögrenci oldugumuz icin turdan bagimsiz gezmeyi dusunuyoruz. Sorularim su sekilde olacak, 1. Metro ve tramvay kullanmayi dusunuyoruz 48 saatlik biletler ile, zaman sinirlamasi var mi? Kacla kac arasi kullaniyoruz? Otele yetismek icin soruyorum. 2. Viyanaya 1,5 gun ayrilmis. ogrenci gozunden hangi saraylara kesin gidilmeli? Operalardan veya klasik muzik konserlerinden hangisini secmeliyiz? Simdiden tesekkur ederim.

    1. Keyif almanıza çok sevindim, umarım Viyana'dan siz de bizim gibi keyif alırsınız. Sorularınıza gelince 48 saatlik biletin bir zaman sınırlaması yok. aktif ettiğiniz andan başlar ve tam 48 saat sonra geçerliliği sona erer. Sorunuz Metro, Tramvay kaça kadar çalışıyor ise; hatırladığım kadarı ile sabah 5 te başlıyorlar ve gece yarısına kadar çalışıyorlar. Bazı otobüsler gece yarısı çalışıyor. Metro aynı zamanda Cuma ve Cumartesi geceleri ile tatil öncesi geceler 24 saat hizmet veriyor. Hangi saraya gitmek istediğiniz tamamen kişisel tercihlere bağlı, bana kalsa üç saraya da gidin derim. Ancak seçim yapmanız gerekli olursa "meşhur İmparatoriçe Sisi" ye karşı bir merakınız varsa Hofburg'a gidin, sanata ve özellikle Klimt tablolarına merakınız varsa o zaman Belvedere'ye gidin, ihtişamlı bir saray, geniş bahçeler, içinde Koala ve Panda olan bir hayvanat bahçesi görmek isterseniz Schonbrunn'e gidin derim. detaylı bilgiye https://gezelimgorelimbilelim.com/2013/05/viyanada… adresinden ulaşabilirsiniz. Konser için opera merakınız varsa şimdiden Viyana devlet operasından yer ayırtın. Ama biz öğrenciyiz, öyle içeride kasılmaya gelemeyiz, zor şartlar altında bedava da seyrederiz derseniz operanın önüne erken bir saatte gidip dışarıda kurulan ekranın önünden güzel bir yer kapın, DAha ilginç bir anı olsun derseniz de Karl Kilisesinde yapılan klasik müzik etkinlikleri varsa kilise de bir konsere gidin, çok etkileyici oluyor. https://gezelimgorelimbilelim.com/2013/10/viyana-t… iyi gezmeler. Deneyimlerinizi daha sonra burada paylaşırsanız çok sevinirim

    1. Sorduğunuz soru CAT treni ile ilgili ise, gidişi de dönüşü de alırken tarih verdiğiniz için verdiğiniz tarihlerde geçerli oluyor.

  10. S7 U Bahn 1 numaralı perondan kalkıyor buradan wien mitte yanı Viyana şehir merkezine ulaşıyoruz.Yaklaşık olarak 30 Dakika ile 40 dk sürüyor.Bilet ücreti tek kullanımlık 2,20 euro ve çok ucuz.Merkeze geldiğinizde gitmek istediğiniz yere 6 farklı renkli metro hattı ile ulaşmak çok zamanınızı almaz.Avrupa da çok seyahat edip metroyu kullanan birisi olarak Viyana metrosu olağanüstü hele Paris metrosu yanında çok çok süper ve temiz.Gidilecek bir çok yere schonbrunn sarayı gibi(U-4 yeşil metro hattı) metro ile ulaşabilirsiniz.Metronun ulaşamadığı yerlere mesela belvedere sarayı gibi D tramvayı hundertwasserhause 'ye ise 1 numaralı tramvay ile ulaşabilirsiniz.

  11. Merhaba önümüzdeki ay Viyana’da olacağız. Yazınız çok güzel çok faydalı ama bir noktaya kafam takıldı. Biletin tüm ulaşımda geçerli olduğunu belirtmişsiniz. Bu biletle havalimanına giden CAT’e de binebilir miyim? Yoksa onun bileti ayrı mı? Bir de CAT’e nerden binebilirim? Teşekkürler

    1. Hayır CAT için ayrı bilet almanız lazım ancak iki bileti kombine alabilirsiniz. CAT terminalini havaalanında kolay bulursunuz. Şehir merkezinde de kolay ulaşılabilir durumda

  12. Ben şu konuyu tam anlamadım. 72 saatlik bileti alırsak eğer 15.40 euro ya, bu bilet havaalanı şehir merkezi transferlerini de kapsıyor mu?

  13. Merhaba,bir sorum olacak hava alanından direk hauptbhanhof a ulaşım ne ile oluyor. SBHAN ile deniyor fakat metro bağlantısı görüyorum haritada emin olamadım

Bir cevap bırakın

E-posta adresiniz asla paylaşılmayacaktır.Gerekli alanlar işaretlendi *